KURCZAK W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE 196Chrupiące kęski soczystego kurczaczka to coś co uwielbia chyba każdy a zwłaszcza dzieci. Fajna przekąska dla dużych i małych. Śmiało można połączyć je z warzywami. Składniki: Ciasto: mąka - 1/2 szkl. woda gazowana - 1/2 szkl. mąka kukurydziana - 3 łyżki sól - 1 łyżeczka jajko - 1 szt. chili pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki(...)filet z kurczaka - 2 szt. olej - do smażenia pieprz - 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąki, wlać wodę gazowaną, wbić jajko. Dodać przyprawy. Zmiksować mikserem. Ciasto odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie myjemy filety, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Z każdej strony oprószamy pieprzem. 2. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Każdy
Kuchnia Paulettes
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 187Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i można je kupić, zamiast trudzić się samemu. Z dodatkiem pysznego farszu smakują obłędnie ! Ja wykorzystałam do farszu brokuły, które są bardzo zdrowe i zawierają żelazo, pieczarki i soczystego kurczaka. Całość uzupełnia czerwony(...)barszcz, który właśnie podaje do takiego dania. Składniki: ciasto francuskie 2 op. filet z kurczaka 2 szt. sól i pieprz do oprószenia filetów przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka pieczarki 5 szt. brokuł 400 gram ser żółty ok. 10 plastrów jajko 1 szt. sezam 1 łyżka siemię lniane 1 łyżka cebula biała
Kuchnia Paulettes
NAJLEPSZE PĄCZKI TEŚCIOWEJ 154Wymieszać. Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką(...)odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną zbyt szybko rumienić się, zmniejszyć ogień na gazie ). Gotowe wyciągnąć na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziać konfiturą np. przy użyciu szczykawki lub szprycli
Kuchnia Paulettes
FIT RAZOWA PIZZA NA ZIMNO Z SERKIEM I WARZYWAMI 184pizza jest jak a'la waza razowa na zimno w formie trójkątnych kanapeczek. Jest o wiele zdrowsza a wierzch zdobi serek twarogowy z warzywami przygotowanymi na parze. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szkl. mąki żytniej razowej typ 2000 3/4 szkl. ciepłej wody 1/2 łyżeczki ksylitolu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli łyżeczka oleju 1 jajko(...)Wierzch: twaróg chudy 150 g. jogurt grecki 2 czubate łyżki szczypta soli i pieprzu warzywa mrożone ( marchew, brokuł) 100 g. 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego szczypior do obsypania METODA: Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek. ( Można odcisnąć duży
Kuchnia Paulettes
Holenderski naleśnik 504miski dodałem również szczyptę cynamonu, 20 gram białego cukru, jedno całe jajko, dwa żółtka i szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszałem na gładką masę, tak aby nie było w cieście żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać zwykłe ciasto na naleśniki. Piekarnik nagrzałem do 200 stopni. W środku piekarnika rozgrzałem naczynie żaroodporne do przygotowania tarty, lecz można użyć każdego okrągłego naczynia(...)zapiekania. Gorące naczynie wyjąłem z piekarnika i rozpuściłem w nim 30 gram masła. Następnie na środek naczynia wlałem przygotowane wcześniej ciasto. Włożyłem do piekarnika na 15 minut. Naleśnik powinien w tym czasie bardzo ładnie wyrosnąć i zrumienić się. W moździerzu roztarłem 5 gram cukru i dwa goździki, uzyskując goździkowy cukier puder. Po wyjęciu naleśnika pokroiłem go na cztery części
Wyprawy kulinarne
Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne 206Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były(...)kwadraty o boku 7 cm. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego powidła śliwkowe , użyłam też konfitury morelowej migdały (można pominąć) cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200°C Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak
Pełny talerz
Drożdżowe pierniczki (miękkie) 228miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej(...)miękkie i puszyste. U mnie około 3-4 mm. Ja bawiąc się z dziećmi nie rozwałkowuje całego ciasta, ale odrywam po kawałku i albo ten fragment rozwałkowuje, albo w pośpiechu ugniatam ręką Pierniczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Po wierzchu każdy można posmarować rozbełtanym jajkiem (za pomocą pędzelka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Czas
Słodkie okruszki
Jogurtowe z marchewką 196Proste i szybkie do zrobienia ciasto z dodatkiem marchewki [ u mnie marchewka starta na małej tareczce z innymi oczkami i jest widoczna ,ale nie wyczuwalna]..Pyszne...polecam..przepis pochodzi stąd. Korzenne wypieki można zobaczyć u : cdn. 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 szkl. cukru(...)sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać łyżką(ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 55-60 minut
Moje domowe kucharzenie
Uszka wigilijne 253uwielbiamy! Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy przed mrożeniem, zapewniamy, że pierożki zostają równie smaczne, jak świeże. CIASTO: FARSZ: 1 kg mąki 150 - 200 g suszonych grzybów 1.5 szklanka ciepłej wody* 2 małe cebule 1 żółtko 1 łyżka masła lub oleju** 2 łyżki oleju sól szczypta soli pieprz(...)proponujemy stopniowo dolewać wodę, aby ciasto nie było za rzadkie. My robiliśmy ze świeżej mąki prosto z młyna, więc teoretycznie potrzebuje ona mniej wody. Najprawdopodobniej do uzyskania pożądanej konsystencji potrzeba będzie ok. 2 szklanek. ** w przypadku wyboru oleju, farsz może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy
Kuchnia od dwojga
bagietka z maki białej orkiszowej 192oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować(...)zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:)) z tej maki wyszły inne w smaku,skórka chrupiaca i środek miekki ,ale smak ...osobiscie wole z maki zwykłej
w mojej kuchni
Bułki wiejskie z czarnuszką 258czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 1 czubata łyżeczka masła 1/2 szklanki ciepłej wody Do posmarowania: 1 łyżeczka mąki pszennej(...)się drobne bąbelki, a masa lekko się uniesie). Masło rozpuścić. Zaczyn wymieszać z mąką, solą, rozpuszczonym masłem, ciepłą wodą i ziarnami czarnuszki. Ręką lub mieszadłami miksera do wyrabiania wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać mąkę (szczególnie jeśli wyrabiamy ręcznie). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić
Bullio
Pierogi z jabłkami 171sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Ciasto: 300 g mąki 1 łyżka kurkumy 50 g masła 150 ml wrzątku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy
R'n'G Kitchen
Waniliowe ciasteczka renifery 218stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie
Pyry na Gaz
grochówka z grzankami s. Anastazji 216składniki: 2 szkl suchego grochu 1 pietruszka 1 marchewka 1 mały kawałek pora 1 mały kawałek selera w korzeniu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżeczka majeranku ok
Domowy Smak Jedzenia
Sernik królewski 201dominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać(...)cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć
Kolorowa kuchnia Elki