ciasto - 164325 przepisów (strona:4101/10955)

Biszkopt kakaowy z truskawkami 245

Pyszne ciasto, które smakuje wybornie. Może być elementem niejednej imprezy w domu. Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużego nakładu pracy i finansów. Wygląda apetycznie i takie jest. Polecam.                   -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej(...)kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu

Gotuję Testuję
Piernik wigilijny 224

TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 15 Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia.  Piernik wigilijny CIASTO 1 kostka margaryny ok. 500 gram miodu pół szklanki mleka 3 jajka 1,5 szklanki cukru(...)mąki 3 łyżeczki sody 2-3 łyżki przyprawy do piernika POLEWA 5 łyżek cukru kilka łyżeczek wody DODATKOWO 3-4 łyżki skórki kandyzowanej CIASTO: W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę

Gotuję Testuję
Śmietanowiec z musem śliwkowym 202

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 20   Śmietanowiec z musem śliwkowym CIASTO 7 żółtek 20 dag cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA(...)śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć wszystko razem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfankę. PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor

Gotuję Testuję
Kremówka 189

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min   -ILOŚĆ: ok. 15   Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut(...)margaryny i spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę

Gotuję Testuję
Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym 223

TRUDNOŚĆ: średnie        CZAS: 30-60 min   Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym CIASTO 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 kg sera białego mały kieliszek octu DODATKOWO 30 dag truskawek cukier żelujący cukier puder do posypania olej do smażenia. Na sam początek(...)przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie. Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron

Gotuję Testuję
Pyszna tarta z warzywami 261

Muszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i ;) Składanki:  Ciasto kruche:  25 dag mąki + do podsypania 12 dag masła 1żółtko 1 łyżeczka soli 50ml wody  Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem

Gotuj z Agnes
Szarlotka sypana z budyniem. 174

przepis obiecałam już dość dawno. Ale jest tyle zaległości, każdy o coś prosi  i tak się odwleka w czasie. To ciasto powstało metodą prób i błędów, robiłam kilka i każde inaczej. Każde na swój sposób jest dobre, jednak posiada inne walory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka) kg twardych(...)jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka cukru waniliowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku 100 g masła Jabłka a raczej ich smak i rodzaj są bardzo kluczowe w tym wypieku. Od  tego bowiem zależy ile cukru i czy w ogóle dodamy. Jeśli jabłka

Dieta moja pasja
Naleśniki na słodko z jabłkami bez cukru . 182

szczypta soli łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu  tłuszcz do smażenia Nadzienie: 4 duże jabłka 10 daktyli łyżka skórki otartej z cytryny łyżka soku -//- odrobina wody Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na około 10 min aby sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Należy pamiętać(...)mąka z pełnoziarnista potrzebuje więcej płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli mamy dobrą patelnię proponuję dodać łyżkę oleju  lub roztopionego masła do ciasta i smażyć już bez tłuszczu. Gdy nasza patelnia pozostawia trochę do życzenia bez tłuszczu się nie obejdzie. Daktyle kroimy dość drobno. Obieramy jabłka, dwa ścieramy na tarce

Dieta moja pasja
Pancakes – przepis podstawowy 175

Prawda jest taka, że kompletnie nie umiem robić cienkich naleśników. Ciasto zawsze, ale to zawsze jest za ciężkie. Gdybyście zobaczyli moje naleśniki, które miały iść na krokiety…Dlatego, kiedy tylko mam okazję i czas na przygotowanie śniadania więcej niż 5 min, wybieram pancakes. Jest to podstawowy przepis na amerykańskie naleśniki, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłam(...)cukrem. Połączyć suche składniki z masą i mikserem na małych obrotach wymieszać do powstania jednolitej masy. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min, w tym czasie ciasto zgęstnieje. Patelnię rozgrzać, nadziać kawałek masła na widelec i rozsmarować je. Ciasto nabierać np.chochelką i powoli wlewać na środek patelni. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawiają się pęcherzyki

Pink Envelope
Bułki pszenne śniadaniowe 457

miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego lub po prostu odpoczywać. Składniki: 750 g mąki pszennej T 500 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką

Ala piecze i gotuje
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 204

którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta(...)typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany. Możecie też wymieszać różne gatunki. sól pół łyżeczki płatków chili olej Najpierw naszykowałam ciasto, do tego najlepiej wykorzystać robota kuchennego, ale ja wyrabiałam ręcznie i też wyszło super. Najpierw w misce łyżką wymieszałam 500 g mąki z jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej

Pichceniomania
Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 247

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie.  Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag  mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka(...)kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą, dodaję do zmielonej fasolki, wsypuję posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne  ciasto, odstawiam na chwilę, po czym wałkuję na placek, wycinam kółeczka, nakładam

Wanilia i Kardamon
surówka z kapusty i octem jabłkowym 281

składniki: 1/2 kapusty białej lub włoskiej 1 papryka 1 cebula opcjonalnie: natka pietruszki wykonanie: Paprykę kroimy w cienki słupki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę drobno

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Kinder Country 460

Kolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić(...)czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne

Ania i Marcin gotują
Chleb orkiszowy 218

myślicie? Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych.   Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy detal, aby podać na stół wszystko co najlepsze.  Uwielbiam zapach, który roznosi się po domu podczas pieczenia chleba. Czuję ciepło rodzinnego ogniska domowego(...)miejsce.  2. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.  3. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, przygotowany wcześniej zaczyn, prażony słonecznik i podlewamy wodą wyrabiając ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub użyć do tego maszyny. Ciasto powinno być gęste.  4. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą Wykładamy je do foremki keksowej. Zwilżoną łyżką wyrównujemy

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania