Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca 245Czasami jednak nagle wpada nam do głowy, aby spotkać się ze znajomymi - albo to oni na to wpadają. Co zrobić jeśli nie ma już czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie(...)ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki orzechy nerkowca 3 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy
Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki kakaowe z serkiem i truskawkami 189dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty(...)truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem. Na usmażony naleśnik nakładać ser biały a następnie truskawki. Jeżeli mamy mrożone owoce i puszczą sok, można
Ania i Marcin gotują
11 listopada i przepis na rogale marcińskie 246rogale z tego przepisu wychodzą przewspaniałe. przepis znajduje się tu : przepis na rogale marcińskie kliknij (z przepisu wychodzi około 25 dużych rogali) Oczywiście składają się z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, z miodem, orzechami, migdałami i bakaliami. Ja nie dodaję do nadzienia rodzynek oraz skórek z cytryny. Nie lubię :-) Właśnie skończyłam piec tegoroczne rogale(...)wyszły cudownie, pięknie wyrosły, ciasto się listkuje. oto moje tegoroczne rogale ;-) Także zmykam na kawkę i życzę Wam miłego świętowania dnia 11 listopada
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BABKA SZPINAKOWA – przepyszna! 297Kiedy pierwszy raz spróbowałam Ciasta Leśny Mech rozpłynęłam się nad nim z zachwytu! Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru
Ostra na Słodko
zupa krem z dyni z makaronem 194składniki: 500 g obranej i wydrążonej dyni 500 g ziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody
Domowy Smak Jedzenia
Sernik kawowy z mąką orkiszową 199Sernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-) SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy(...)łyżka mąki pszennej - 100 gram cukru trzcinowego Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C. Przygotowuję masę serową: Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech
Wielopokoleniowo
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 257atmosfera mimowolnie zaczyna się robić świąteczna, pierwszy z serii piernikowych przepisów. Znalazłam go w książce Signe Johansen Scandilicious baking , i po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto nie jest lekkie i puszyste, ale też nie tak ciężkie, jak się spodziewałam. Lekko jakby kleista konsystencja i obłędnie intensywny aromat korzennych przypraw sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie. Ani poprzestać(...)troszkę delikatniej niż maślanka, i jest gęstszy - Duńczycy mają tyle wersji zakwaszonego mleka, że naprawdę ciężko je wszystkie ogarnąć... Użyjcie maślanki lub jogurtu naturalnego - wyjdzie tak czy inaczej. Piernikowe ciasto z imbirem i melasą Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) 125 g masła 175 g ciemnego cukru muscovado 150 ml melasy 250 ml maślanki (ylette) 2 jajka 175 g mąki orkiszowej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser. 369Dziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej (bo z owocem(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki
Słodkie okruszki
Babka zebra 180Kiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy. 3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian
Szefowa kuchni
Rogale Marcińskie 928kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej tortowej łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta 50 g masła stopionego(...)zaczęły pracować ( u mnie trwało to niecałe 10 minut). Do miski wsypujemy mąkę, sól, pozostały cukier, cukier z wanilią i wlewamy roztopione masło, dodajemy żółtka oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy
Cynamonowe szczęście
brzoskwinia w cieście francuskim 170brzoskwinia na cieście francuskim To właśnie ta pora roku, kiedy chętniej sięgamy do treściwszych deserów. Dziś nie skusi nas już owocowy mus, pora na przysmaki całkiem innego kalibru. Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się tutaj Konfitura z wiśni (a ja jeśli(...)zostało to z czereśni i przepis na konfiturę znaleźć można na tej stronie ) 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z gotowego ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy konfiturę z czereśni, na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprz
Jabłecznik z śmietankową pianką 236wody poncz: sok z 1/2 limonki 50 ml wody Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać(...)Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi
Kolorowa kuchnia Elki
hreczanyki – bieszczadzkie kotleciki z kaszy gryczanej 305składniki: 250 g kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego 2 jajka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber tłuszcz do smażenia wykonanie: Kasze gotujemy w lekko
Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z cukinią 230Genialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem(...)mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree. Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę
Kuchnia Ellie
Makowiec zwijany 176Pyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli 4 łyżki(...)miodu 10 dag margaryny CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć
Gotuję Testuję