Bez - Jajeczne Placuszki Z Jabłkiem 228obrane i pokrojone w kawałeczki olej do smażenia 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia z mlekiem oraz cukrami - rozmieszamy trzepaczką (nie potrzeba używać miksera) dodajemy dodatkowe łyżki mąki aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Czasami wystarczy 2 łyżki, a czasami trzeba dodać 3 łyżki mąki, wszystko będzie zależało od konsystencji ciasta. 2. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt(...)można pominąć). Przed samym smażeniem dodajemy szczypty sody oraz sok z cytryny. 3. Na rozgrzany olej, wykładamy po 1,5 łyżki ciasta i od razu na górę wciskamy w ciasto kawałeczki jabłka. Smażymy z obu stron na rumiana na niewielkim gazie. Podajemy posypane cukrem pudrem lub same. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 229Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół. Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy(...)tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy
VioletoweKucharzenie
kremowy warstwowiec z biszkoptami 178Ciasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu(...)powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy. Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek. Czekoladę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym 165łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka, sól, woda, masło) i odstawiamy na bok. Orzechy rozkruszamy(...)oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy brzegi i robimy delikatne nacięcia. Pieczemy całość ok. 1 h. Podajemy z sosem balsamicznym. Zapisz Zapisz
rabarbarowo
Banoffee w szklankach 182Banoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy sobie ciasto z ciastek. I z kajmaku z puszki. Bez pieczenia oczywiście. Bardzo słodkie! Ale zawiera owoce. I jest bez dodatku cukru (bo ciastka są i tak koszmarnie słodkie). Jedynym problemem z banoffee jest(...)jogurtu i posypać go orzechami. Ciastka miksujemy na proszek szatkownicą podłączoną do blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu, co zrobienie własnego blatu do ciasta. Składniki na 8 porcji: 200 g ciastek zbożowych np. digestive lub śniadaniowych 70 g masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej 3 banany sok z połowy cytryny puszka kajmaku
Ugotowane pozamiatane
Ciasto Japońskie 189Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki(...)żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około
Pysznie & Pięknie
Babka grecka 165Babka grecka - dlaczego tak się nazywa nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Świetnie pasuje do porannej kawy. Bardzo delikatna i pyszna. Przepis pochodzi z biblioteczki Poradnika domowego ,,Ciasta i ciasteczka'' Składniki: 2 niepełne szklanki mąki 4 jaja 3/4 kostki masła 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: Masło(...)pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka i wlać olejek waniliowy. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić
Pysznie & Pięknie
Kilimandżaro 187połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym. Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka 1 łyżka masła kilka łyżek(...)żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła polewa: 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę
Pysznie & Pięknie
Pizza marinara 223Zwykło się twierdzić, że o jakości pizzy decyduje grubość ciasta i ilość dodatków. Zwłaszcza u nas, kiedy to mieliśmy niedosyt takowych :) Takie przekonanie panuje w wielu miejscach, zwłaszcza w kraju, który rozpropagował pizzę - USA. Z tej perspektywy pizza marinara to danie wyjątkowo kryzysowe. I dobrze. Dzięki temu mogło tutaj trafić. Tym czasem w restauracji L'Antica Pizzeria da Michele(...)zjeść. Być może dlatego, że nie jest to typowa włoska knajpka. Mianowicie - NIE MA UKRYTYCH OPŁAT , szczycą się tym nawet i ogłaszają na ścianie w lokalu :) Prawdziwe neapolitańskie ciasto jest bardzo trudne do wykonania. Po pierwsze musi być bardzo cienkie, gdzie nie wolno go rozwałkowywać! Po drugie musi mieć posmak węgla uzyskiwany za pomocą pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem
Kryzysowa Książka Kucharska
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 247Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto. uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 227Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)łyżki grubo zmielonych pistacji sól do smaku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki utartego parmezanu Rozpuść drożdże i cukier w letnim mleku. Dodaj obie mąki, żółtka, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i puszyste. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę
codojedzenia
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 178cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą frajdę przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko 1 szt, cukier drobny 0,5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżka(...)pieczenia pół łyżeczki, Nadzienie: jabłka 3 szt, cynamon 1,5 łyżki, Polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 2 % 3 łyżki, Posypka: orzechy włoskie 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z m ą k ą , to należy ciasto zagnieść szybko r ę kami. Następnie wkładamy
kulinarne odsłony pati
Muffinki sylwestrowe. Śmietankowe z krówką 195sodą, solą.Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżeczkę masy krówkowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut Dekorować dowolnie
Ania i Marcin gotują
Szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe 273Dziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe . Idealny słodki wypiek na ostatnią chwilę. Ja swoje zabieram w gości na sylwestrową noc. W końcu coś słodkiego musi być Polecam Wam to pyszne szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto czekoladowo-orzechowe i życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU . Składniki: 1 i 1/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzeszków(...)keksówki. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Przestudzone ciasto polewamy polewą (3/4 wcześniej odstawionej masy). Smacznego
Słodkie okruszki
ogórki z serkiem – ekspresowa przekąska 208składniki: 1 długi świeży ogórek 100 g serka śmietankowego 2 paseczki świeżej papryki czerwonej kawałeczek łososia wędzonego zielenina: natka pietruszki, koperek lub mirt sól, pieprz opcjonalnie
Domowy Smak Jedzenia