ciasto - 164325 przepisów (strona:4081/10955)

Drożdżowe placki z mięsem mielonym 215

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 300g mięsa mielonego(...)drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i warzywa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, całość studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu

Szefowa kuchni
Domowe bułeczki i rozgrzewająca herbata z cytrynką i imbirem 306

rozpuszczamy drożdże z cukrem, mieszamy i na chwilę odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Całość wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 5 minut. Jeśli podczas wyrabiania ciasto kleiłoby się do rąk, rękę którą wyrabiamy ciasto podsypujemy delikatnie mąką. Następnie z ciasta formujemy gruby wałek, odrywamy

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo dyniowy 252

ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 180C przez 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj

Niezły Młynek
Chleb gryczany. 204

Trzeba bowiem cierpliwie poczekać aż kasza "zapracuje". W efekcie zachodzących procesów fermentacji pojawi się charakterystyczny kwaskowy zapach. Kiedy nadejdzie właściwy moment kaszę należy zmiksować blenderem, dodać soli i pozwolić ciastu wyrosnąć. Następnie upiec i gotowe :) Miąższ chleba jest wilgotny, w czym przypomina swoich żytnich kolegów. Prezentuje się w szarościach, czy nawet bladoniebieskich odcieniach. Dużym atutem wypieku jest przyjemnie chrupiąca skórka(...)jaki jest w smaku? Gryczany. Posmakuje wszystkim wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika. PS. Przepis pochodzi ze strony  natchniona.pl . Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę przepłukać na sitku. Następnie zalać wodą

zadanie-gotowanie
Placuszki z serka wiejskiego z miodem 212

pieczenia 1 łyżka cukru 2 łyżeczki miodu olej do smażenia Przygotowanie: Roztrzepać jajko z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia- wymieszać na gładkie ciasto. Z serka wiejskiego odlać nadmierną ilość wody i delikatnie wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu formować małe placuszki i piec aż po obu stronach(...)się zarumienią. Po upieczeniu wyciągnąć na rącznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Podawać polane miodem. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na ciasto 2. Połączyć ciasto z serkiem wiejskim 3. Upiec niewielkie placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z serka wiejskiego z miodem Artykuł Placuszki z serka wiejskiego

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z parówką 301

mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki : 2 jajka 7 łyżek mąki 200 ml mleka (4/5 szklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa(...)plasterków sera żółtego Panierka: 2 jajka bułka tarta sól Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i piec 6 naleśników. Ugotować parówki. Pokroić ogórki, paprykę i ugotowane parówki w słupki o długości 10 cm. W naleśniki wyłożyć po plasterku sera, na ser ułożyć resztę składników i złożyć naleśnika

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb pszenny 177

wyrośnięcia. Potem wsypać resztę mąki, wlać kefir (o temperaturze pokojowej), dodać letnią margarynę, białka, sól i wlać wodę (w razie potrzeby można dolać więcej wody – ciasto im rzadsze tym lepiej będzie się wyrabiało). Ciasto należy wyrabiać ręką przez 15 – 20 minut i znowu odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę 30 minut. Przełożyć(...)czarnuszką i piec 1 godzinę w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn na chleb 2. Do zaczynu dodać resztę produktów 3. Wyrobić ciasto na chleb 4. Poczekać, aż ciasto urośnie 5. Przełożyć na blachę i piec przez godzinę Pobierz wersję do druku: Pobierz Chleb pszenny Artykuł Chleb pszenny pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb wieloziarnisty z otrębami 234

wlać zakwas, który po wymieszaniu z odrobiną mąki stworzy zaczyn. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto: Następnie dodać olej i wodę. Łyżką przez 15-20 minut wyrabiać ciasto na chleb. Formę (9 x 33 cm)wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć(...)kroku: 1. Zrobić zakwas 2. Wymieszać suche produkty ze sobą 3. Zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia 4. Dodać wodę i olej 5. Wyrobić ciasto na chleb za pomocą łyżki 6. Przełożyć chleb do formy i odstawić do wyrośnięcia Pobierz wersję do druku: Pobierz Chleb wieloziarnisty z otrębami Artykuł

KuchniaWeDwoje.pl
Leniwe paluchy z natką pietruszki 191

pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej części uformować pasek i pociąć na niewielkie kawałki (patrz krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie(...)przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków. Podawać gorące z kawałkiem masła. Krok po kroku: 1. Ugnieść ziemniaki z serem 2. Wymieszaj wszystkie składniki 3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki 4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części 5. Z każdego kawałka ciasta uformuj ruloniki

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką 188

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąkę połączyć z solą, białkiem i oliwą. Dodać drożdże i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto (wyrabiać około 15 minut). Następnie odstawić ciasto na 15 minut, przykrywając naczynie ścierką. Po tym czasie uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na papier do pieczenia(...)roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami czarnuszki. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wymieszać wszystkie składniki 3. Wyrobić ciasto 4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia 5. Uformować bułeczki 6. Bułki posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką Pobierz wersję do druku: Pobierz Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką Artykuł Bułeczki śniadaniowe

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki otrębowe 158

wodzie i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, otręby, sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulkę, przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę(...)ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne kilka minut do podrośnięcia (około 20 minut). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Przelać zaczyn do reszty składników 3. Wyrobić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Calzone z mięsem mielonym 237

pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała(...)rozpuszczenia drożdży następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj tak aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Etap II - Wyrabiamy ciasto Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap

Wylizany Rondel
Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone 198

lukrowymi płatkami śniegu nadają im wyjątkowego, zimowego wyglądu - idealne na Boże Narodzenie, a także cały zimowy okres.   Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka(...)Lukrowe p łatki śniegu : 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru cukier per l isty (opcjonalnie) Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej

Słodka Strona
sałatka z szynką oraz makaronem gwiazdki 283

składniki: 100 g drobnego makaronu gwiazdki 150 g szynki, dowolnej (wg własnego uznania) 1/2 puszki groszku 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka majonez sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
mus jabłkowo dyniowy 188

składniki: 800 g dyni, obranej 1800 g jabłek 200 g cukru 100 ml soku z pomarańczy opcjonalnie: 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ziarenka z 1 laski

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania