TORT MLECZNY - KINDER 204prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci(...)partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy
Kulinarne Fantazje Marioli
Sero - Mak 177CIASTO: mąka pszenna - 3 szkl cukier puder - 1/2 szkl margaryna - 300 g żółtka - 4 szt sól - szczypta MASA SEROWA: ser biały zmielony - 1 kg cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko(...)cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka razem wymieszać, nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto
Camilla w kuchni
Orzechowiec z krakersami 427wiem co mają w sobie orzechy włoskie, ale ciasta z ich udziałem zawsze cieszyły się w moim domu dużym wzięciem. Nie inaczej było z tym wypiekiem. Biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Teraz w kilku partiach dodajemy suche składniki, mieszamy dużą łyżką w jednym kierunku. Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o wym. 20×30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Odmierzamy pół szklanki mleka
Smaki Na Talerzu
Szarlotka z pianką. 802żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto, z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel, pianę(...)kładziemy na ciasto, na wierzch trzemy wiórki schłodzonego ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min. do zrumienienia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe
Kuchnia Beaty
bożonarodzeniowy piernik 256piernik Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa. To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik. A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady(...)misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny
Miód i pieprz
Sernik "Śnieżka" 195Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka 350 g serka homogenizowanego (naturalnego(...)części - do pierwszej wkładamy białą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny. Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą
Alutka-Gotuje
carpaccio z buraka 186składniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki 50 g sera feta natka pietruszki ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Buraki obieramy. Ostrym nożem kroimy cienkie plasterki i
Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z kapustą i grzybami 235Kapuśniaki już w sumie są na blogu.., te są ciut inne, tzn. z innego ciasta drożdżowego ..z przepisu znalezionego tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki(...)zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia . Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut. Kapustę posiekać
Moje domowe kucharzenie
Markizy piernikowo-anyżowe 218już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku(...)przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, anyżem, sodą i skórką pomarańczową.Do mąki dodać wystudzony miód z cukrem i masłem , wbić jajka i wymieszać łyżką .Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc .[ ciasto będzie luźne, ale po schłodzeniu będzie dobre do wałkowania]. Po schłodzeniu ciasto podsypać
Moje domowe kucharzenie
śledzie pod pierzynką 1308składniki: ok. 8 płatów śledziowych w oleju 2 ugotowane buraki lub upieczone 3 jajka 1 cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki ok. 5 łyżek majonezu 1 łyżka
Domowy Smak Jedzenia
Rewelacyjny chleb z garnka :-) Polecam-najlepszy :-) 8768wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-) Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-) Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne(...)którym będziemy piec chleb UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe) Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć. Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 :-) Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-) polecam :-) Ten chlebuś jest rewelacyjny :-) ma grubą,chrupiącą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZAKRĘCONE CIASTKA Z MASĄ ORZECHOWĄ 2252uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć na blacie i posmarować masą orzechową. Posypać z wierzchu skórką(...)pomarańczową i przykryć całość drugim płatem ciasta. Ciasto lekko docisnąć palcami, aby oba płaty się skleiły. Przekroić na pół po długości, a następnie wzdłuż krótszego boku na paski około 1,5 cm. Każdy pasek obrócić dwa razy tak, aby powstały spiralki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec 17-20 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałach
Piernik 228Składniki (na 10 porcji) na ciasto: - 4 jabłka (ok. 800 g) - 3 szklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej(...)ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy olej. 4. Łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min. 7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną 250sobie wszystkiego, raczej chodzi o znalezienie balansu między tym co lubimy a tym co służy naszemu zdrowiu. Szczególnie w święta, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę więcej Wracając do ciasta – wychodzi elastyczne i daje się cienko rozwałkować. Znajdziecie je na kwestii smaku , szczerze polecam. Od siebie dodałam sok z jarmużu, żeby nadać pięknego, zielonego koloru. Pierogi z soczewicą(...)kaszą gryczaną 2016-12-21 18:27:13 Porcje 40 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na pierogi 300 g mąki pszennej białej szczypta soli 125 ml wrzącej wody 1 jajko 20 g masła 2 łyżki soku z zielonych liści do nadania koloru (np. jarmuż, szpinak) Farsz 200 g ugotowanej soczewicy (u mnie czerwona) 200 g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej
Powiedz dietom nie
Dietetyczne ciasto piernikowe 517ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek(...)przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja