CYTRYNOWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI! 192muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów(...)dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g borówek obtoczonych w mące - 4 jajka - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1-2 łyżki mleka
SMYKWKUCHNI
Ciabatta na zaczynie biga 423wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Biga nadaje wypiekom bardziej złożony aromat oraz pozwala(...)rozpuszczamy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy całą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 9-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto - cała biga - 125 - woda lodowata - 2 - drożdże świeże prasowane - 2,5 g - słód jęczmienny - 10 - sól (pod koniec wyrabiania) Wyrobić na elastyczne odchodzące od miski ciasto o jednolitej
Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasteczka paprykowo - cebulowe, do piwa 177obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Cebulę studzimy. Podsmażoną cebulę łączymy z pozostałymi składnikami ciastek, przy czym masło kroimy na drobne kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek, na blacie mocno posypanym mąką. Wierzch ciasta również oprószamy mąką, dzięki czemu nie będzie się lepiło do wałka. Z ciasta wykrawamy małe ciasteczka
Smak mojego domu
Barszcz Czerwony z Uszkami 202czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilke gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto "CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę(...)jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut
Dziś Ja gotuje
Ogórki małosolne 188Składniki: • 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • 2 liście laurowe • 2
KUCHNIA POLSKA
Tort wiśniowo owocowy 220już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem do pieczenia i wylewam 2/3 ciasta. Resztę ciasta wylewam na drugiej blaszce ale nie na całości tylko na szerokości 16 cm. Biszkopty wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 15 minut.Po
wesoła kuchnia
Przepis #59 FIT Ciasto Tiramisu 201Witajcie, weekend- zatem czas na kolejny słodki FIT przepis na ciasto. Bezglutenowe, kawowe i niskokaloryczne - ciasto Tiramisu. Oryginalnie jest ono zrobione z dość tłustego sera Mascarpone ale ja znalazłam dla niego zamiennik - jest równie pyszny ale o wiele wiele mniej kaloryczny:) Mowa o jogurcie greckim. Od kiedy odkryłam jak można w łatwy sposób zrobić krem(...)ciast z jogurtu greckiego zaczął on często gościć w moich wypiekach. Na pierwszy ogień poszło właśnie Tiramisu. Jedna porcja (na mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej) to: 128 kcal! w tym: W 8,85 g; B: 6 g, T: 7,5 g. Składniki Biszkopt - 8 jajek - 80 g mąki kokosowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Health-Fit-Life
Ciasto z agrestem 253Przepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 251pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką
Kuchnia domowa Ani
Chlebek tygrysi-mniam 274Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól,dodajemy wymieszane ze sobą letnie mleko i wodę . Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto. . Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej(...)minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut. Ciasto z foremki przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając
Swojskie jedzonko
Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls 279Powiem szczerze, nie lubię tych drożdżówek! Nie lubię ich dlatego, że robi się je pół dnia, a znikają w pół godziny
Słodki Pomysł
Wegańskie placki z kalafiora 357Wegańskie placki z kalafiora są naszym ulubionym daniem wakacyjnym. Genialnie proste w przygotowaniu, przepyszne i nie wymagające wielu składników. Ileż to razy zaczynałam coś gotować i
dolcevitainmykitchen
chłodnik ze świeżych ogórków 572składniki: 2 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 /2 pęczka szczypiorku 200 ml śmietany, schłodzonej 300 ml kwaśnego mleka lub kefiru
Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 658swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami i oceniać czy konsystencja ciasta jest już dobra. Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość(...)Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy. Farsz: cebulę i czosnek
Smak mojej kuchni
Cukinia w cieście 180PORA NA CUKINIE W ramach cyklu "Pora na... " dziś zapowiadana wcześniej w poście Cukinia prosto z patelni Cukinia w cieście , czyli ta bardziej skomplikowana wersja, z którą oczywiście poradzi sobie każda kobieta... i na pewno nie jeden fan kuchni płci przeciwnej. Bardziej leniwi (jak JA!!!😇) będą musieli poczekać na powrót żony, partnerki, narzeczonej, dziewczyny czy też wybrać się(...)plastry (od 0,5 do 1cm, zbyt grube plastry mogą się nam nie upiec). Z mąki (ja użyłam orkiszowej ale może być każda inna), wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Musi być znacznie gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby cukinia mogła delikatnie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie