mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy(...)Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy
Korniszonkisamo jak kilkanaście lat temu. A w barze sałatkowym dalej jest moja ulubiona sałatka z ziemniaków i czerwonej cebuli. Ale zmieniło się jedno. Nasze gusta. Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam(...)najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu, szybko sos i resztę składników). W tym czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Składniki na ciasto: na 1 pizzę 15 g świeżych drożdży
bistro mamazapraszam na pyszne, pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki-muffinki z kremem z masłem orzechowym. Osobiście bardzo lubię wypieki z dodatkiem masła orzechowego, jego słony smak super komponuje się z ciastami, ciasteczkami, kremami. Te babeczki zrobicie w kilka chwil i zapewniam, ze wyjdą, i będą każdemu smakowały :) Zapraszam również na film :) SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzą 24 babeczki standard(...)małych CIASTO SKŁADNIKI MOKRE -2 jajka -150ml mleka -150ml wody -150ml oleju rzepakowego SKŁADNIKI SUCHE -cukier waniliowy -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody -100g drobno zmielonych orzechów włoskich DODATKOWO -500ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupewnością nie pogardzi kawałeczkiem zostawionym przy choince Przepis na piernik przekładany znajdziecie tutaj Na świątecznym stole w moim domu nie może zabraknąć sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, a przepisów na nie jest tysiące. Chcę Wam jednak zaproponować tylko dwa z nich, jednak wyjątkowe w smaku. Sernik z brzoskwiniami, na który przepis znajdziecie tutaj Druga propozycja sernika(...)dodatkiem mleka w proszku i skórki pomarańczowej. Przecież święta muszą być aromatyczne. Po przepis sięgnijcie tutaj Kolejna propozycja to ciasto uwielbiane przez moje dzieciaki. Choć jest trochę pracochłonne jego smak wynagradza wszystko. Sam efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie ale również oko. Świetnie komponuje się na świątecznym stole. Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym zapraszam po przepis na ciasto
Fascynacje Anipachnące, z wierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane Składniki na około 30 sztuk: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 200g płatków owsianych (użyłam górskich) 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Mała CukierenkaDrożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą (ok. 125 ml wody). Obie mąki mieszamy z solą. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, kminek, olej oraz pozostałą wodę. Chwilkę wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką) na ok. 60 min. Gar lub naczynie żaroodporne (ok. 14x23cm, miara dna) wraz z pokrywką chwilę nagrzewamy w piekarniku(...)nagrzanego gara lub naczynia (uwaga aby się nie poparzyć) wkładamy ciasto, możemy go ponacinać, przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 200 st. przez 30 min. następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Upieczony wyciągamy z naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Ja piekę przeważnie pod wieczór i na rano jest gotowy. Chleb jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę
Domowy Smak JedzeniaDodajemy cukier puder oraz mielone orzechy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki masło. Początkowo składniki siekamy nożem, następnie szybko (by nazbyt nie ogrzać ciasta) zagniatamy je rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Wykrawamy okrągłe, małe ciasteczka. Rozkładamy je na wyłożonej(...)mocno wrzeć). Ciasteczka dekorujemy polewą, na środku każdego układamy połówkę migdała. W przygotowaniu ciasteczek bardzo pomocne okazały się produkty marki Gosia . Mam tutaj na myśli folię spożywczą, którą owinęłam ciasto przed wstawieniem go do lodówki, oraz papier do pieczenia, który nie dość, że spełnił swoją podstawową funkcję, to jeszcze ochronił moje tło fotograficzne przed zabrudzeniami (podłożyłam go sobie pod kratkę
Smaki Na TalerzuProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenypodpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania i smaku ma z nią niewiele wspólnego. Podpłomyk przygotowywany jest na bazie ciasta chlebowego, zamiast typowego dla pizzy sosu pomidorowego, do przygotowania flammkuchen stosuje się tłustą śmietanę, creme fraiche lub twarożek, a ser i spółka, zastąpione są w klasycznym wydaniu podpłomyka alzackiego cebulą(...)crème fraîche 1 gruszka garść orzechów włoskich świeży rozmaryn miód sól, pieprz Flammkuchen – Przygotowanie Łączymy mąkę ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo dodajemy wodę. Ugniatamy wyrabiając gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 °c. Cebulę i gruszkę obieramy i kroimy
helloforest.plsałatek, zup, hummusu, wszelkich past i dipów, ale sam w sobie również może być ciekawą przekąską. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, polecam więc wypiekać tuż przed imprezą. Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody 40 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło: 50 g cebuli(...)łyżeczka soli opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku *można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę
Zawsze głodna!Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą
Kuchnia MagdaLenyTagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyOmlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi
Kuchnia MagdaLenywyrośnięciu i upieczeniu okazało się, że przybrały właściwy kształt, a po lukrowaniu wręcz zachwycały wszystkich. Dodam jeszcze, że smakowały wybornie! Polecam!!! Składniki na Rogale Marcińskie: na 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka (białka do nadzienia(...)mące i tak zostawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodajemy resztę mleka, cukier, cukier z wanilią, żółtka, jajko, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodajemy ciepłe masło (50 g) i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę
Rozpustne gotowanie