Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co
Kuchnia MagdaLenydużą ilości białego sera, cynamonu i przypraw korzennych z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość posypana cynamonem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 50g masła extra 1 całe jajko 1 żółtka szczypta soli Nadzienie serowo-piernikowe: 350g białego twarogu 1 żółtko 170ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło
Szalona Kuchnia Ewelinyksiążkową, jest to kolejna książka Doroty Swiątkowskiej czyli najsłodszej blogerki w sieci. Pani ta prowadzi bloga Moje Wypieki . Książka o tym samym tytule, tym razem zawiera przepisy na ciasta i desery z czekoladą. Książka zaczyna się krótkim wstępem w którym autorka wyjaśnia, że ta książka jest kontynuacją wcześniejszych. Zdradza iż w książce zebranych jest ponad 120 przepisów(...)bogate torty, brownie, serniki, ciasta ucierane czy też babeczki i wiele innych, a wszystkie są z dodatkiem czekolady. Następnie mamy spis treści i przenosimy się do wnętrza słodkiej cukierenki! zdjęcia są tak apetyczne, że od razu chce się jeść... Nie kupujcie tej książki jeśli jesteście na diecie! Książka zawiera najbardziej ulubione ciasta czytelników które już są zamieszczone
Radość kipiąca uśmiechem.trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka, wanilię, mąkę i alkohol. Ubij sztywną pianę z białek, a następnie wymieszaj z masą. Dodaj do niej bakalie i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z foremek i pozostaw do ostudzenia, po czym zawiń je w folię i zostaw
KUCHNIA POLSKAZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenyśledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli(...)temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musisz wyczuć
nietylkopasta.plTesty przedświąteczne trwają. Testuję przepisy, by na Święta zabłysnąć wyjątkowymi smakami. Miał być sernik, ale chciałam zrobić coś innego, coś więcej. Tak oto powstał seromakowiec. Składniki na ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1 żółtko 125 g masła szczypta soli Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 3 jajka 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogu 4 jajka 1,5 szkl cukru pudru 100 g masła 1 budyń śmietankowy Ze składników na ciasto kruche zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je. Tortownicę (28 cm lub 30 cm średnicy – wybierzcie dużą tortownice lub prostokątna blachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche
MojaQchnia.plPewnie większość z Was robiła, lub chociaż słyszała o cieście kryjącym się pod nazwą „Góra Lodowa”. W sieci zbiera ono mnóstwo pozytywnych komentarzy i myślę, że zasłużenie. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci(...)wlewamy olej, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z kakao. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy ją, delikatnie mieszając, z masą żółtkową (najlepiej w 2-3 turach). Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodajemy
Smaki Na TalerzuPyszny serniczek. CIASTO 3/4 kostki ma rgaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć do masy serowej] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku 3/4 szkl oliwy 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 1,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółt ek [ białka odłożyć(...)masy serowej] PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę posmarować tłuszczem[ u mnie magiczną pastą ] i wyłożyć ciasto . Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym .Następnie dodać ser, budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier i ubijać
Moje domowe kucharzeniePieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenyKolejna świąteczna propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Powiedziała, że piekła je zawsze kiedy byliśmy mali i za każdym razem znikało w mig. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i zrobiłam je u siebie w domu. Jest pyszne i kojarzy się z dzieciństwem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pianę, wstaw do lodówki; 7. Margarynę rozpuść w rondelku, dodaj mleko i wymieszaj, wsyp pokruszoną czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i ponownie wstaw do lodówki min. na 1 godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis napaszteciki są przepyszne i świetnie się prezentują. Muszę przyznać, że mój mąż zapytał nawet, czy możemy zjeść paszteciki na obiad ;-) To pewnie dlatego, że w kuchni pachniało nieziemsko. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 4 sztuki kiełbasy(...)cebule 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek 3-4 średnie kiszone ogórki 80 g żółtego sera Dodatkowo: jajko, łyżka mleka i sezam 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Ciasto drożdżowe : Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i ostudzić
Passions hobbies lifezblendować, aby sos był jednolity. Pizza: Drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, rozrobione drożdże i olej. Opcjonalnie do ciasta można dodać szczyptę przyprawy do pizzy (wzbogaci smak). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)czas wyrastania zależy od warunków panujących w domu, u mnie jest ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez). Ciasto dzielimy na 3 części. Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Dłonią ugniatamy ciasto na kształt blaszki. Z podanego przepisu można też przygotować jedną dużą pizzę. Każdy spód lekko
Słodkie okruszki