mrożą. A jeszcze lepiej gdy zostaną po kolacji i można je sobie podsmażyć na oleju po świętach – pycha! PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI Składniki na uszka z grzybami: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej jasnej np tortowej szczypta soli 3 łyżki oleju ok 1 szkl bardzo ciepłej wody farsz: 20 dag suszonych grzybów leśnych 3 cebule duże olej roślinny(...)szklimy na oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku i dusimy chwilę, podlewając w razie czego wywarem grzybowym z gotowania (resztę wywaru zostawiamy do bigosu wigilijnego). Teraz ciasto. Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody. Następnie zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dolewając wody (ciasto
Dorota Smakujeświęta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada. Pojawią się u nas również na wigilijnym stole. Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne i ładnie się formuję. Przyznam(...)specjalną foremką. Dzięki temu są takie ładne :D Ilość sztuk jest w tym przypadku uzależniona od wielkości waszych pierogów - moje były raczej średniej wielkości. Składniki na około 90 sztuk: Ciasto na pierogi: 500 g mąki 2 żółtka spora szczypta soli 1/2 łyżki oleju 1 szklanka gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula
My simple kitchenświąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się(...)Starmach, który znajdziecie TUTAJ Wykonanie krok po kroku: 1. Sypkie składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich masło, żółtka oraz śmietanę i całość siekamy nożem. 2. Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. 3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą
Okiem Blondynki by McBlondiŁosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy(...)opakowania ciasta francuskiego 2-3 łyżki mas ł a 1 ząbek czosnku 1 żółtko s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di filetto di salmone senza pelle 500 g di spinaci 3 cucchiai di senape 2 rotoli di pasta sfoglia 2-3 cucchiai di burro 1 spicchio d'aglio 1 tuorlo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy
La grande e la piccola cuocaDomowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych
Kuchnia MagdaLenyodegrał kluczową rolę w legendarnej bitwie pod Montaperti w 1260 roku. Zmęczeni podróżą florenccy żołnierze zwykle jedli żywność ubogą w kalorie, podczas gdy Sieneńczycy mieli w kieszeniach te specjalne ciasta, które dawały im siłę i energię potrzebną do wygrania bitwy. Może na świąteczny stół warto przyszykować coś innego niż tradycyjne na polskich stołach, serniki, makowce… Zapraszam na moją wersję(...)płynnego miodu 100 ml mleka 200 g ciemnej czekolady Przygotowanie Połącz ze sobą mąkę i kakao. Dodaj migdały, kandyzowane skórki, przyprawy i miód, dobrze wymieszaj. Dolewaj mleko i ugniataj ciasto, by powstała jednolita kula. Uformuj z ciasta lekko spłaszczoną kopułę, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na ok. 60-70 minut
RafalCookpieczenia. Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLenyżółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)wstawić do lodówki (trochę to potrwa za nim masa zacznie tężeć). 8. Na biszkopt w blaszce wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami, lekko wyrównać, zachowując odstęp od brzegów blaszki i ciasto wstawić do lodówki na około 30-40 minut, aby galaretka całkowicie stężała. Skończymy krem: 9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem, tylko nie na bardzo sztywno. Dodać serek
Mała Cukierenkapomarańczy na lukier Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki. Ciasto rozwałkowujemy między(...)dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce. Do masy
I LOVE LIFEBlok czekoladowy pomarańczowo piernikowy to moja propozycja dla zapracowanych i bez czasu na proste i bardzo szybkie do przygotowania, świąteczne ciasto bez pieczenia. Blok czekoladowy to ciasto mojego dzieciństwa, już zawsze będzie mi się dobrze kojarzyć z odświętnym czasem, dlatego sama też chętnie je przygotowuję. To również ciasto, którego przygotowania uczę moje dzieci, bo naprawdę nie jest trudne. Do takiego(...)ciasta możemy dodać swoje ulubione ciasteczka, pianki czy bakalie. PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY POMARAŃCZOWO PIERNIKOWY Składniki na blok czekoladowy: 1 opakowanie 500g mleka w proszku pełnotłustego 3/4 – 1 szkl cukru trzcinowego 25 dag masła lub margaryny 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao ciemnego 10 pierniczków 150g herbatników garść żurawiny suszonej garść rodzynek 3-4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej szczypta
Dorota Smakujepyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki, znajdziecie tu . Sami zdecydujcie, które zrobić. Bo zrobić warto :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka(...)ubić z cukrem, wlać mleko. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, i nutelle. Wymieszać. Wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut. Zostawić
Agusiowe smakołykispodzie z herbatników zwieńczony delikatną oraz rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: w kubeczku umieszczamy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia
Blog z Apetytemużyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych. Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1. Dokładnie wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie, a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą. Najczęściej wykorzystuję je do burgerów(...)wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej i żółtko. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski, będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Natłuszczonymi rękoma zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy folią
cool and mintyHELIO w ramach świątecznej współpracy. Słodkich wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 kopiaste łyżki masła 3 szklanki mąki tortowej 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu 10 dag orzechów włoskich HELIO ewentualnie ciepłe mleko(...)posypania stolnicy Wykonanie pysznego chlebka: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło. 3. Ciasto
Izabelawkuchni