ciasto - 162322 przepisów (strona:2475/10822)

ekspresowe miękkie pierniczki orzechowe w polewie czekoladowej 99

malutkie kawałeczki i mieszamy z sypkimi składnikami. Masło podgrzewamy z miodem, aż się połączą ze sobą i wlewamy do suchych składników, mieszamy. Dodajemy jajko oraz stopniowo mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałku (ok. 15 kawałków), formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180-190 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z patelni 1620

Pizza na dobre zagościła w naszej kuchni. Każdy przyrządza ją na swój sposób i z różnymi dodatkami. Tradycyjne ciasto na pizzę jest z dodatkiem drożdży. Ja ją zrobiłam bez dodatku tego składnika, przez to jest ekspresowa. Danie to jest równie smaczne i nie odbiega od tradycyjnego. Składniki: Ciasto: 30dag mąki 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz oregano, bazylia Dodatki: według uznania (w moim przypadku szynka, ser, papryka, koncentrat pomidorowy, zioła do posypania) Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na cztery części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na grubość 0,5-1 cm. 2. Placki kłaść na rozgrzaną patelnię. Gdy spód się ładnie zrumieni

Danka Pichci
Gyros zapiekany w cieście francuskim 97

temu robiłam zapiekankę gyros z ryżem, która wszystkim nam bardzo smakowała. Dzisiaj też postawiłam na danie tego typu, ale tym razem kapustę pekińską zastąpiłam szpinakiem i całość zapiekłam w cieście francuskim. Mimo, że obie potrawy robi się z tych samych składników to efekt końcowy jest zupełnie inny, a smak niepowtarzalny! Taki gyros szpinakowy można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym(...)tysiąca wysp czy z ketchupem. Gorąco polecam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 300 g filetu z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 200 g szpinaku 100 g żółtego sera 1 jajko 2 garście sezamu 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do gyrosa olej sól, pieprz

Danka Pichci
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 238

Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
paszteciki krucho-drozdzowe do roznych farszy 116

Składniki Ciasto: 250 g mąki  100 g masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać(...)mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką  wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm. Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem

mojej kuchni
paszteciki krucho-drozdzowe do roznych farszy 100

Składniki Ciasto: 250 g mąki  100 g masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać(...)mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką  wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm. Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻELIWNEGO GARA- GENIALNY 151

mój małżonek, mają duże dziury i dużo masła w nich znika.. :-)) Ale za to ten smak... :-) Te dziury nie pojawiły się tak od razu, musi być odpowiednia konsystencja ciasta, ale z czasem pojawią się na pewno... Piekę w żeliwnym podłużnym garnku, o wym. 30-25cm Składniki: - 700g  mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 300g mąki żytniej chlebowej typ720(...)wyjmujemy z lodówki min. 1-2 godziny wcześniej przed przygotowywaniem chleba Dodatkowo: - mąka do podsypania - mak, gdy lubimy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy przy pomocy haka. Ciasto powinno być dość gęste (gęściejsze niż ciasto na chleby orkiszowe pieczone w formie), ale nie twarde i zbite. Gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody (by chleb nie był

Smaczne Zdrowe
Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! 131

pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika *** *** Suche składniki mieszamy i dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-miodową oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową *** *** Całość dokładnie mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Ciasto wychodzi dość klejące, nie należy jednak dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia, w tym czasie zgęstnieje *** *** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem(...)dobre od razu do jedzenia, jednak najlepiej smakują od drugiego dnia po upieczeniu, gdyż jeszcze dodatkowo kruszeją *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Pierniczki Lebkuchen – uważane

Blog z Apetytem
KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM 120

Proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut! Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 97

Makowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania.  Składniki na ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny 2 jaja 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich(...)białek Ciasto krucho- drożdżowe : Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.  Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce

Słodki Zakątek
Świąteczne kruche ciasteczka - ciastka z dziurką i konfiturą 131

łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia konfitura (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka świąteczne Przygotowanie: Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie(...)kruche, ale po chwili zagniatania stanie się gładkie. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut. Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb ze szpinakiem i kiełbaskami 148

świeży szpinak, dzięki czemu mamy dodatkowe witaminy w śniadaniu. Jak widzicie kiełbaski Morliny można podać na wiele sposobów. Kto powiedział że śniadanie musi być nudne. Franki podbijają poranki składniki ciasto: 500 g mąki pszennej typ  650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 100 g szpinaku baby 50 ml oleju rzepakowego 350 ml wody letniej 1 opakowanie kiełbasek(...)miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól i mieszam. Porcję dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję 200 ml wody letniej i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w misce Szpinak myję, płuczę, osuszam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję olej, resztę wody i miksuję blenderem. Szpinakowy sok dodaję do drugiej części mąki i wyrabiam mikserem. Dwa kolory

wesoła kuchnia
Poznaj przepis na sernik, który skradnie serca łakomczuchów 294

Jesteście ciekawi naszej propozycji? Zapraszamy do lektury! Szybki sernik czy sernik z rosą? Tradycyjny sernik należy piec długo i czekać godzinami, aż wystygnie? Niekoniecznie. Klasyczny sernik z rosą to ciasto na kruchym spodzie, które jest wykończone bezową pianką. Po upieczeniu tworzą się na nim kropelki „rosy”. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyspieszyć proces wypieku i zrezygnować z kruchego spodu(...)Odłóż mikser, sernik z brzoskwiniami wymieszaj ręcznie, najlepiej drewnianą łopatką. Piecz 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezową piankę i udekoruj ciasto. W ten sposób twój wypiek zmieni się w sernik z rosą. Przygotowanie bezowej pianki: aby przygotować bezową piankę, oddziel sześć białek od żółtek. Ubij je na sztywną pianę wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw 144

Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 białko sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Mocno czekoladowe brownie 105

Mocno czekoladowe brownie – ciasto idealne dla wszystkich miłośników nutelli i czekolady. Brownie to także ciasto idealne, gdy mają wpaść do nas niespodziewani goście. Co więcej, szybko się je przygotowuje i jest naprawdę smaczne W moim domu brownie przygotowuje się bardzo często, nie da się ukryć – miłośników czekolady u nas nie brakuje Czasem, aby trochę ,,odchudzić ciasto” zamiast(...)dodawaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec, do masy dodaj posiekane orzechy i wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Mocno czekoladowe brownie po przestudzeniu możesz udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Smacznego Szukasz innych ciast czekoladowych, zapraszam TUTAJ . Artykuł

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania