ciasto - 162322 przepisów (strona:2481/10822)

Pani Walewska 127

Swego czasu to ciasto gościło na każdej imprezie rodzinnej, ale to było w czasach z przed internetu i moich nieustannych eksperymentów kulinarnych. Nie zmieniło się jedno ciasto nadal jest pyszne i robię je gdy nie mam pomysłu, a zjadłabym coś ekstra. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4  kostki margaryny 4 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) Białka

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik z różową pianką 130

jabłecznika - jak kto woli) najczęściej gościła w moim rodzinnym domu. Zamiast kisielu możecie dodać budyń lub jeśli i tego nie macie - po prostu mąkę ziemniaczaną :) Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:  5 jabłek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu(...)cytryny 1 łyżka bułki tartej Różowa pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część odłożyć na godzinę do lodówki a drugą schować do zamrażalki. Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć

My simple kitchen
SERNICZEK ŚNIADANIOWY Z PRAŻONĄ PSZENICĄ/GRYKĄ 101

Sernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 128

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 90

Dziś kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, bez wysiłku, pyszne i aromatyczne. Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie(...)termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka klawa jak ... 107

nawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad  przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne, za to wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością(...)cytryny - 2,5 kg jabłek - 2 łyżeczki cynamonu - 2 garści płatków migdałów - dodatkowo cukier puder do posypania Z przesianej z proszkiem mąki, masła, soli i żółtek zagniatam szybko ciasto. Najpierw siekając nożem, później rękom, aby jak najmniej je ogrzać. Z gotowego toczę gruby wałek i oddzielam 1/4. Tę część wkładam do zamrażarki. Resztę podsypując mąką rozwałkowuję do wielkości blaszki, używam

I tu będę miała takie te
Drożdżowe racuchy z korzenną śliwką 100

odstawiamy na 15 minut.   Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie miską do utworzenia ciągnącego, jednolitego ciasta. Oczyszczamy łyżkę z ciasta, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.   W trakcie czekania możemy przygotować sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy(...)patelnię. Dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy. Odstawiamy.   Po upływie godziny do ciasta dodajemy starte na dużych oczkach jabłko. Dokładnie mieszamy. Na małej patelni wlewamy olej do około 0,5cm wysokości – polecam małą patelnię, wtedy niewiele oleju trzeba, a też łatwiej jest pilnować małej ilości racuchów na patelni. Nagrzewamy olej, gdy jest gorący moczymy w nim łyżkę do nabierania

Smaczna Strona
CURRY Z DYNIĄ I CIECIORKĄ 127

Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą

Kuchnia MagdaLeny
Domowe ciasto z truskawkami 150

Czasami mam ochotę na coś szybkiego i nieskomplikowanego i bardzo domowego. Ten przepis pochodzi z bloga  Kulinarne Przeboje  i jest naprawdę pycha. Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, czyli oddaje idealnie smak babcinych wypieków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 małe łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki mleka 250 - 300 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami wykonanie: Jajka ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy cienkim strumieniem olej i mleko i ucieramy na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenie i partiami dodajemy do ciasta, delikatnie i powoli wszystko mieszając. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w mniejsze cząstki

Delusional Trine
Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami. 114

dzięki dodatkowi kaszy manny nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na jabłka: 4 duże jabłka(...)cukier waniliowy cukier do smaku niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków z jabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut

Izabelawkuchni
Ciastka francuskie Wąsy 104

Dzień Chłopaka, Dzień Ojca, Dzień Dziadka, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników. PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE WĄSY Składniki na ciastka francuskie wąsy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciastka francuskie wąsy: Ciasto francuskie rozwijamy, Olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy mieszaniną(...)cynamonem. Ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce ż papierem do pieczenia formując wąsy. Pieczemy 10 min. Artykuł Ciastka francuskie Wąsy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 112

jednak ze względu na czas studzenia elementów nieco przeciąga się – dlatego warto zabrać się za przygotowanie tych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy(...)szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Dodatkowo: Po 1/2 kostki gorzkiej czekolady na jedną babeczkę 1 łyżeczka masła orzechowego, niesolonego Maliny Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremek dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy placuszki pasujące wielkością do używanych

Kate's Kitchen
Słodka Delicja 483

napiszę, że to ciasto przygotujecie błyskawicznie, bo jednak na przygotowanie poszczególnych warstw trzeba poświęcić troszkę czasu. Nie jest jednak mocno skomplikowane i każdy, komu nie jest obce przygotowanie biszkoptu czy masy budyniowej, na pewno sobie z nim poradzi. Smak ciasta jest bardzo dobry. Jest delikatne i jak w nazwie – słodkie. Biszkopt: 7-8 jajek 1 szkl. drobnego cukru(...)masła Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie

Smaki Na Talerzu
Robisz ciasto na naleśniki? Sprawdź czy nie popełniasz błędu! 106

Naleśniki, to szybkie ciasto z mąki, jajek i mleka. Praktycznie każdy je uwielbia, są proste w wykonaniu, można je podawać na wiele sposobów, na słodko i słono, z dodatkami lub bez dodatków. Ważny jest jeden drobny szczegół o którym często zapominamy przez co naleśniki nie będą tak udane jak mogły by być. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na idealne ciasto naleśnikowe(...)szklanki mąki, – 1 szklanka mleka, – 1 szklanka wody gazowanej bądź zwykłej, – 1 jajko, – łyżeczka oleju, – szczypta soli, – szczypta cukru. Najważniejsze w wykonaniu ciasta na naleśniki jest rozpoczęcie naleśników od ubicia jajek, potem dodajemy mleko i wodę – najlepiej gazowaną, ale niekoniecznie. Dzięki temu ciasto nabierze puszystości. Jeśli najpierw dodamy mąkę, wodę a potem jajka

To Musisz Wiedzieć
Tarta z grzybami leśnymi 193

Jesienne klimaty zawitały na dobre. Herbata z cytryną, miodem i imbirem, ciasto dyniowe i rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również(...)potrzeba do niej zbyt wielu składników. Polecam w sezonie grzybowym :)    Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego boczku 1 jajko

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania