ciasto - 162322 przepisów (strona:2486/10822)

SAŁATKA KEBABOWA Z WOŁOWINĄ 197

Sałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo

Kuchnia MagdaLeny
Stromboli, czyli zawijana pizza 157

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarne S.O.S.
Stromboli, czyli zawijana pizza 157

nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie.   Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli(...)włoskie   Do dużej miski wlej letnią wodę, drożdże, olej, cukier i szczyptę soli – wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę, a pod koniec już ręką wyrób ciasto, aż powstanie jednolita kula. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, by ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj

Kulinarny S.O.S.
Zebra 117

Ciasto mojego dzieciństwa, lekkie, puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi oranżady. Tym razem wyszło mocno pasiaste. Dlatego proponuję zmienić proporcje i w trakcie nalewania ciasta nakładać na przemian dwie łyżki jasnego i łyżkę ciemnego. Mimo wszystko gwarantuję, że ciasto znika błyskawicznie. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki maki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżeczki(...)się sztywna i lśniąca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z oranżadą o olejem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, delikatnie łączymy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy (rozpoczynając od środka tortownicy

Fascynacje Ani
SERNIK SZEFOWEJ W LETNIEJ ODSŁONIE 156

skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera Juliko (b.gęsty) - 2 jajka (przy(...)powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy jeszcze bezę przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia (ja okroiłam delikatnie boki, by równo opadało). Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Domowe bajgle z hummusem i warzywami - czym jest slow life? 171

samodzielnie w domu. Te, na które przepis znajdziecie dzisiaj, to prawdziwe bajgle slow , czyli takie, które powstają dość długo, ale za to są naprawdę pyszne. Najwięcej czasu zajmuje wyrastanie ciasta, ale uwierzcie mi, że warto. Przepis na te bajgle zaczerpnęłam z bloga Ani Kuchennymi drzwiami . Zerknijcie tam, bo Ania ciekawie opisała skąd w ogóle bajgle się wzięły.  Poniżej przepisu(...)znajdziecie kilka słów na temat filozofii slow life - może kogoś zainteresuje 😊 Składniki ciasta i przygotowanie bajgli Na początek należy przygotować zaczyn. 150 g mąki pszennej (typ 750) 150 ml letniej wody szczypta suszonych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki zakwasu pszennego Wszystkie składniki przełożyć do miski, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien wyrastać kilka godzin, optymalnie 8. Następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
GNIAZDKA KOKOSOWE Z BRZOSKWINIAMI 122

Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu

Kuchnia MagdaLeny
Filet z kurczaka z porem, marchewką i kapustą pekińską pod ciastem francuskim 95

Obiad sfotografowany na szybciora, ale uznałam, że wyszło na tyle smacznie, że warto dodać przepis na bloga:) Potwierdzam, że połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem smakuje niezależnie od pozostałych dodatków. U mnie dziś to obsmażone kapusta pekińska, pory i marchewka oraz obowiązkowo mozzarella. około 500 g piersi kurczaka 1 duży por 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 200 g tartej(...)mozzarelli 1 op. ciasta francuskiego majonez szczypta curry sól, pieprz opcjonalnie – jajko do posmarowania ciasta Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą. Kapustę pekińską drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia warzyw. Na samym końcu dodajemy posiekaną kapustę, smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI 130

Sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka

Kuchnia MagdaLeny
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. 124

letniego mleka -50g roztopionego masła -8 dużych śliwek Kruszonka: -200g mąki pszennej -100g masła -50g cukru pudru - kilka kropel wanilii -1 żółtka (białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem) Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka, posypujemy mąką, przykrywamy o odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie, po tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy(...)minut, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugniatamy składniki na kruszonkę, zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki. Po godzinie wyrabiamy ciasto kilka minut i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy, smarujemy rozmąconym białkiem  i układamy pokrojone śliwki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny żeby ostatecznie podrosło. Nagrzewamy

Wypieki Rene
Ciasto milionera 133

Ciasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix. Jeśli lubicie takie słodkości, The post Ciasto milionera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 4918

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francusk The post Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SAŁATKA Z POMIDORAMI I SZPINAKIEM 126

Prosta sałatka z pomidorów i szpinaku z dodatkiem sera sałatkowego typu feta oraz czerwonej cebuli, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa

Kuchnia MagdaLeny
Kwiaty jadalne na talerzu 153

należą m.in.: kwiatostany robinii białej (Robinia pseudoacacia)- smaczne kwiatostany o aromatycznym zapachu, znane ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść(...)także ma działanie moczopędne i antystresowe; bratki, fiołki (Viola sp.) - łagodny smak tych kwiatów stanowi odświeżające uzupełnienie sałatek i miękkich serów, stanowią wdzięczny materiał do dekoracji tortów i ciast. Popularny bratek, zarówno ten łąkowy (fiołek trójbarwny), jak i te hodowane w ogrodzie, to doskonały dodatek do sałatek i deserów. Świetnie nadają się do zamrażania w kostkach lodu. Zawierają witaminę

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania