ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:582/988)

Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 428

zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki wody 200 g masła(...)drobne kawałki, orzechy posiekać nożem. Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać. Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym

O kuchni z uczuciem
Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą 157

często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto:  500 g mąki pszennej  3 łyżki płynnego miodu  1/2 szkl. cukru pudru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  200 g masła(...)Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:  100 g posiekanych orzechów włoskich  100 g pestek słonecznika  1/4 szkl. cukru  50 g masła/ margaryny  2 łyżki płynnego miodu  2 łyżki mleka  Dodatkowo:  1 czekolada gorzka do dekoracji  3 łyżki gorącego mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć

Nastoletnie Wypiekanie
Rogaliki z masłem orzechowym 203

drożdży 2 łyżki cukru masło orzechowe (lub krem orzechowy) 2 łyżki cukru pudru orzechy włoskie W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Nastawiamy(...)Nożem tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 15 min. Cukier puder rozrabiamy w łyżce wody, orzechy kroimy na drobne

Ciastkozercy
Wafle z mlekiem w proszku 535

Wafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i

Smaki Na Talerzu
Pączki z makiem 113

bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder

Tradycyjna kuchnia Kasi
Keks siostry Anieli 371

mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec w temp. 170 stopni przez

Aromatyczne Podróże
Oponki pieczone (bez glutenu) 89

smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki(...)polewa z gorzkiej czekolady ▸polewa z odżywki białkowej ▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów)  Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.  Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek

zdrowo i aktywnie
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 161

troszkę się rozczarowałam ... Olia twierdzi, ze na Kaukazie nie ma bogatego wyboru deserów. Oczywiście jest kilka ciast z dawnych czasów które przystosowuje się do dzisiejszych warunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy. Oczywiście znalazłam też coś dla siebie, nie powiem smak bardzo oryginalny , ale bardzo(...)których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu 2 żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 231

cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie

Domowy Smak Jedzenia
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 233

pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)mnie tortownica ø 20cm ) wysmarowanej olej em z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 1 80 o C przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz ystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rustykalne bułki nocne 175

głębokiej misce folią (pamiętajcie że są tu drożdże, miska nie może być zawinięta ściśle!) lub wilgotną lnianą ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin na blacie w kuchni. Ciasto nie powinno stać w cieple, ale musi mieć stałą temperaturę, najlepiej koło 20-21⁰C.   Do bułek można dodać przy mieszaniu np.: -1 łyżeczkę granulowanego czosnku - świeże posiekane lub suszone(...)jest lekkie pieczywo, na bardzo niewielkiej ilości drożdży. Dodatek czegokolwiek co tłuste i ciężkie (np. orzechów włoskich, oliwek czy nawet zbyt dużej ilości mąki razowej) sprawi, że nieprawidłowo wyrośnie . Ta ilość drożdży nie ma aż takiej mocy przerobowej. Na następny dzień wyrośnięte ciasto będzie bardzo mokre, bardzo lepkie i będzie miało na wierzchu mnóstwo bąbelków. Hojnie osypujemy mąką ręce

Karo in the Kitchen
Babeczki twarogowe z gruszką. 119

gruszka Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 2-3 łyżki mleka garść orzechów ziemnych Wykonanie: Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Twaróg zblendować. Dodać cukier i jajka.  Zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.  Ponownie zmiksować do połączenia składników.  Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami.  Na wierzchu każdej babeczki

Agusiowe smakołyki
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 141

pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych 600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki(...)keksu pomarańczowego:  W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, orzechy, suszone owoce, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - sok z pomarańczy, rozbełtane jajka, oliwę z pomarańczą i mleko migdałowe. Dodaj suche składniki i wszystko dobrze razem wymieszaj - aż ciasto się połączy i nie będziesz widzieć resztek mąki migdałowej. Piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Kora orzechowa 158

Ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz je upiekę. Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie  tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru  3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich(...)wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajmy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na  wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżowe pierogi z soczewicą 158

łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być bardzo cienkie ale nie prześwitujące. Wykrawać 6,5 – 7 cm krążki, na każdy krążek położyć czubatą łyżeczkę farszu (wielkości orzecha włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól

moj przepis na