ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:591/988)

Ciastka gęsie łapki 115

ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości ok. 0,4cm. Nie należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroiłam krążki. Cukier wysypałam na głęboki talerz od zupy. Krążki ciasta wkładałam(...)ciasta francuskiego, odznaczają się poszczególne warstwy. Mówi się że ciasto listkuje. Wierzchnia warstwa jest do tego przyjemnie chrupiąca ze względu na cukier. Do samego ciasta nie daje się cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych

Waniliowe Improwizacje
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 379

może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe     Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii(...)orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy

Mania Gotowania
Grzybki wg Siostry Anastazji 176

było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mielonych orzechów (dałam troszkę więcej) 3-5 łyżek cukru(...)pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do mąki z margaryną, zagniatamy dość szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy porcjami na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki do babeczek i szklanki (o odrobinie większej średnicy od foremki) wycinamy

Smaki Na Talerzu
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 202

kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać foremkami pierniczki. Układać w dużych odstępach na blaszce. Piec około 7-9 minut. Upieczone pierniczki od razu zdejmować z gorącej blaszki. Upieczone i ostudzone pierniczki polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami i orzechami. Biorę udział w konkursie

Passions hobbies life
Chleb marchwiowy na zakwasie 153

żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku. Dodaj ok. 300 ml soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti e uvetta) 182

przygotowuje je  mojej córeczce. Zmodyfikowałam tylko trochę klasyczne nadzienie poprzez dodanie ciasteczek amaretti, orzechów i migdałów. Rodzynki i cynamon pozostały bez zmian, bo to składniki, bez których nie wyobrażam sobie pieczonych jabłek lub jak mówi Emma "szarlotki bez ciasta". Polecam Wam serdecznie, smacznego ;):) **** Le mele al forno rappresentano un dessert che mi ricorda molto(...)riesco ad immaginarmi le mele cotte. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 3 jabłka golden 3-6 ciasteczek amaretti 20 g rodzynek 10 g migdałów 10 g wyłuskanych orzechów włoskich szczypta cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka cukru  **** INGREDIENTI 3 mele golden 3-6 biscotti amaretti 20 g di uvetta 10 g di mandorle

La grande e la piccola cuoca
Dutch baby – grzeszne śniadanie 85

naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura

Niedzielny kucharz
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 112

naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 116

naczynie żaroodporne. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Wstawiamy z powrotem do pieca i obserwujemy. Masło powinno się roztopić i kilka minut podsmażyć, złapać lekko brązowy kolor i zyskać lekko orzechowy posmak. Uważajcie – szukanie orzechów w maśle może doprowadzić do spalenia masła i cała receptura

Niedzielny kucharz
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 150

oczyszczona 1/2 łyżeczki, cytryna 1 większa, mleko 100 ml, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, dżem 250 ml/winogronowy, przyprawa do piernika 1 opakowanie, polewa czekoladowa - w opisie, orzechy posiekane 1 szklanka do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny(...)ół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - babka jest aromatyczna, delikatna i szybko się

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe babeczki marchewkowe 182

czekolady pasuje tu idealnie, nie rezygnujcie z niej. Polecam! Składniki (7-8 babeczek) Ciasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki 2 garście orzechów włoskich, posiekanych 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem

Słodkie inspiracje
Szybki piernik 172

masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao 2 łyżka

Kucharzyca
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 83

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam

Oryginalny smak
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi 90

Dzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi , czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo

Oryginalny smak
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 162

Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest

Oryginalny smak
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 151

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz

Oryginalny smak