szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów 1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i żurawinę, którą wcześniej warto
Kulinarne InspiracjeBardzo często w swoich komentarzach prosicie mnie o fit przepisy! Bardzo mnie to ciesz, gdyż jest to dla mnie takie wyzwanie i dzięki Wam mogę kombinować
Ostra na SłodkoPrzepis ten pochodzi z książki mojej babci. Jest to lżejsza wersja tradycyjnego keksu. Jako miłośniczka ciasta biszkoptowego od razu zapragnęłam go zrobić i oto jest, i wyszedł pyszny. U mnie cięższe daktyle raczej opadły na dno ale za to orzechy i morele pozostały wyżej. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia bo zostało zjedzone 150 g mąki 150 g cukru
cukrem pudrem posypaneTortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama
Moja Mama GotujeWyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki
Kulinarne pyszności Molkijajka Wykonanie: Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około
Smak mojego domusmaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne
Walijskie PichcenieCiasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Słodkie okruszkiDzisiaj kolejny bezglutenowy wypiek – niestety zawsze byliśmy uzależnieni od ciast w weekend więc po przejściu na dietę bezglutenową staramy się tę tradycję
Kuchenne Wariacjezimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć
Mania Wypiekaniacałe jajko, 1 łyżka octu spirytusowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym
słodki bratekłyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę z 1/2 pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez
Bon appetit mon amiecukrem waniliowym, następnie dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be Strong