ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:581/988)

Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 299

nutką.  Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała

Miksturownik
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 205

szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka jaglane 278

znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe , czy też Ciasteczka kruche z orzechami . Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki(...)greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 216

zdjęcia poniżej w piekarniku może pojawić się obcy, który przejmie jakąś część ciasta. Uspakajam - po wystudzeniu wszystko wraca do należytego porządku :)            Kiedy nasze ciasto się piecze, możemy się zabrać za przygotowanie karmelu, co wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Cukier wysypujemy równo na dno w miarę wysokiego garnka, włączamy średni ogień(...)żeby nie leżały jeden na drugim. Piekarnik podkręcamy do 200 stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć.      Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie

sama złodycz
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 169

dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Na farsz: około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek garść orzechów ½ szklanki miodu dobrej jakości (ja użyłam miodu ze spadzi iglastej) Śliwki drobno kroimy. Orzechy siekamy. Umieszczamy śliwki

ladykitchen
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 200

myśl o gorących pączkach i chrupiących faworkach . Ja dziś mam dla Was przepis na pyszne ( najlepsze! ) pączki! Środek wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate(...)minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy roztopiona mleczną czekoladą i obsypujemy podprażonymi orzechami włoskimi! Pycha! PRZED SMAŻENIEM

Ostra na Słodko
Dietetyczne domowe Rafaello babci Basi 197

łyżkę masła i miodu i dokładnie musimy wymieszać. Z masy jaglanej możemy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych

Pysznosci Babci Basi
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 200

gotowania na parze, motylek, łyżka, uchwyt do wyciągania sita i miarka, która jednocześnie zamyka otwór główny w pokrywce. Proces przygotowywania potraw jest całkowicie zautomatyzowany, ma wmontowana wagę, przyciski wyrabiania ciasta, smażenia i turbo (pracuje na najwyższych obrotach), programuje się w nim czas, temperaturę (do 120 stopni) i prędkość (posiada 10 prędkości + funkcja turbo), a obsługa jest niezwykle prosta i bardzo(...)jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 219

lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać do masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego

kawawszklance
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 153

100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody sok z polówki cytryny Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Mak zalać

Słodki Zakątek
Mini mazurki 181

zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka

Przysmaki Karolki
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 259

bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce(...)powietrzem. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając

Kulinarna Pokusa
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 420

cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko.  Porcjami dodaję sypkie  składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam  do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę

W kuchni Karmel-itki
Automat do wypieku chleba marki Unold 219

jeden ślad, a nie dwa. Nasza nowa maszyna Unold ma jedno mieszadło. Poza tym ogólna zasada działania zawsze jest identyczna: wsypuje się składniki do pojemnika, w którym będzie się ciasto wyrabiało, ustawia się wielkość chleba (z dwóch lub trzech dostępnych wielkości), wybiera się kolor przyrumienienia skórki (z trzech dostępnych), ustawia program (chleb pszenny, żytni, itp.) i włącza maszynę. Tyle, cała(...)Kolejna rzecz: chleby z różnymi ziarnami. Do chlebów można dodawać właściwie wszystko: orzechy, suszone pomidory, oliwki, ziarna słonecznika, pestki dyni. Co nam tylko przyjdzie do głowy. Ziarna te dodaje się w odpowiednim momencie, mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta. Nasza stara maszyna dawała sygnał dźwiękowy i wtedy sypało się dodatki. A wiecie ile razy bylem tak czymś zajęty

Marder&Marder Manufacture
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 166

miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich drożdży * szczypta soli * 2 żółtka * 1/3 szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam  Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania