ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:575/988)

SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 199

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Zimowe mini torciki 177

razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta soli  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru  1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych***  2 łyżki octu spirytusowego  1 łyżeczka żelatyny(...)białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku

Kuchnia od dwojga
Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechami 151

Ciasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować). Wyjąć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia. Zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia. Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać

królestwo garów
Pampuchy drożdżowe z mięsem 226

ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy. Pampuchy: Mleko, drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 2, temp. 35⁰C oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką(...)formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy. Pampuchy: Z połowy mleka, drożdży, cukru oraz łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia. W większej misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę

Kuchnia w czekoladzie
Cake pops-kuleczki z ciastek 189

czekoladowo-orzechowego (np. nutella) około 250 g czekolady do polania (mogą być różne) różne posypki, siekane orzechy Przygotowanie; Ciasteczka zmiksuj. Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka i nutelli. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję - będzie sklejone i gęste, to nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach nieduże(...)patyczków :)). Zanurz cake popsy w czekoladzie, poczekaj aż spłynie z nich nadmiar czekolady - dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła. Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij  w pojemnik najlepiej z cukrem,bo będzie  dobrze trzymał je w pionie lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła

Swojskie jedzonko
Raw proteinowe ciacho orzechowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 144

syrop klonowy zmielić blenderem na gładką masę. Dodać odżywkę białkową, mąkę kokosową i migdałową, posiekane orzechy i wszystko wymieszać (mąki kokosowej najlepiej dać 2 łyżki i dolewać po troszeczku napój roślinny tak aby wszystko wymieszać, jednak masa ma być bardzo gęsta). Ciasto jest gęste i lepkie, dlatego za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie należy ubić je w kwadratowym naczyniu

Candy Pandas
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 232

adore! 665. autorka: klliisiaa | blog: Mon petit-dejeuner, j'adore! Batoniki granola autorka: wiszniówka | blog: Wiszniówka Owsianka z mrożonymi jagodami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Owsianka z karmelizowanymi orzechami włoskimi, bananem i syropem klonowym autorka: mniumniu | blog: MniuMniu CZEKOLADOWA OWSIANKA Z GRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami(...)nataliapaalac | blog: healthy dreams CHOCOLATE CAKE with oatmeal , meringue and fruit – English version autor: tomas151 | blog: eat CZEKOLADOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH , bezą i owocami autor: tomas151 | blog: eat Błyskawiczna owsianka autorka: zapachykuchni.pl | blog: Zapachy Kuchni Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka budyniowa z gruszką, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog

Chocolate Stop Tempting
Mazurek bakaliowy babci Basi 178

którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek(...)więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 202

diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie(...)jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie możemy pokroić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka kakaowe z migdałami 97

szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 duża garść blanszowanych migdałów Przygotowanie : Migdały drobno kroimy. Wszystkie składniki zagniatamy. Gdy ciasto jest za suche - dodajemy więcej wody, gdy za mokre - mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczamy je i ewentualnie wykrawamy kształty. Przekładamy na blaszkę, wbijamy migdały i pieczemy przez

Czarnawisienka
Sernik krówka 162

piekł) 160g cukru  4 duże jajka  1 czubata łyżka mąki pszennej  250g gotowej masy krówkowej  Polewa: 150g masy krówkowej  100g białej czekolady  Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby  Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.  Tortownicę o średnicy(...)zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie. Smacznego 😊 Źródło:  klik

Słodka Strefa
Czekoladowiec na orzechach 162

wodzie Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, ostudzić Orzechy zmielić Żółtka utrzeć z cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką drewnianą, bo masa jest dość ciężka  Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją ostrożnie(...)śmietany 30%             czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło i śmietanę, wszystko               razem dokładnie wymieszać, polać ciasto. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Poradnika domowego. W smaku przypomina brownie

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe z jabłkami. 133

masy, zmiksuj. Na koniec dodaj jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. gotową masę wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez około 40-45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki, posyp lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Keks 330

pora na ponowne skorzystanie z niego i podzielenie się nim z wami. Składniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej

Mam apetyt na ...
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 202

ciastka na pewno im zasmakują. W przepisie nie ma mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)   PRZEPIS {wg receptury Davida Lebovitz(...)masła 75 g cukru (użyłam cukier brązowy + 1 łyżka cukru waniliowego) 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody 100 g pasty tahini opcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy Przygotowanie Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Dodać wodę i tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować

coolinarnastrefa.blogspot.com