ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:586/988)

Ciasteczka kakaowe z migdałami 81

szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 duża garść blanszowanych migdałów Przygotowanie : Migdały drobno kroimy. Wszystkie składniki zagniatamy. Gdy ciasto jest za suche - dodajemy więcej wody, gdy za mokre - mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczamy je i ewentualnie wykrawamy kształty. Przekładamy na blaszkę, wbijamy migdały i pieczemy przez

Czarnawisienka
Sernik krówka 141

piekł) 160g cukru  4 duże jajka  1 czubata łyżka mąki pszennej  250g gotowej masy krówkowej  Polewa: 150g masy krówkowej  100g białej czekolady  Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby  Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.  Tortownicę o średnicy(...)zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie. Smacznego 😊 Źródło:  klik

Słodka Strefa
Czekoladowiec na orzechach 141

wodzie Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, ostudzić Orzechy zmielić Żółtka utrzeć z cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką drewnianą, bo masa jest dość ciężka  Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją ostrożnie(...)śmietany 30%             czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło i śmietanę, wszystko               razem dokładnie wymieszać, polać ciasto. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Poradnika domowego. W smaku przypomina brownie

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe z jabłkami. 114

masy, zmiksuj. Na koniec dodaj jabłka obrane i pokrojone w małą kostkę oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki razem. gotową masę wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez około 40-45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki, posyp lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Keks 278

pora na ponowne skorzystanie z niego i podzielenie się nim z wami. Składniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej

Mam apetyt na ...
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 187

ciastka na pewno im zasmakują. W przepisie nie ma mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)   PRZEPIS {wg receptury Davida Lebovitz(...)masła 75 g cukru (użyłam cukier brązowy + 1 łyżka cukru waniliowego) 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody 100 g pasty tahini opcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy Przygotowanie Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Dodać wodę i tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Cycki murzynki 307

Tego życzę wszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem(...)budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny.  "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku każdego z biszkopcików polewą czekoladową.  Smacznego

Piekę, bo lubię
DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 124

Dodatkowo :  masło orzechowe do nadziania  polewa lukrowa i orzechy do posypania 1 jajko do posmarowania drożdżówek                                                                  Przygotowanie :  Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się(...)jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek, następnie sklejamy jego końce.  Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami.  Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również

Kulinarne Fantazje Marioli
Greckie pączusie z miodem i orzechami 171

orzechami Składniki: 1 jajko 2 łyżeczki suchych drożdży - użyłam 1/4 kostki świeżych 3 łyżki cukru 60 g masła szklanka mleka 2 szklanki mąki (300g) 2/3 szklanki miodu garść orzechów (u mnie laskowe) 1/4 łyżeczki cynamonu olej do głębokiego smażenia Do dzieła!!! Mleko delikatnie podgrzewamy z masłem - odstawiamy aż masło się rozpuści. W dużej misce mieszamy ze sobą mleko z masłem(...)bąbelki powietrza. Wówczas ponownie ubijamy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką stołową i smażymy w głębokim tłuszczu dobrze rozgrzanym. Pączusie często obracamy aby nabrały jednolitego rumianego zabarwienia. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.   Miód rozgrzewamy w rondelku. Pączki układamy na tacy i skrapiamy je miodem, oprószamy cynamonem i posypujemy orzechami. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Marchewkowe romby bez cukru 141

Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.  Łączymy powolutku wszystkie składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto

Różne smaki w kuchni
Marchewkowe romby bez cukru 222

Marchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta.  Łączymy powolutku wszystkie składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto

Słodkości i nie tylko
Rogale Świętomarcińskie 156

Jestem bardzo zadowolona z wykonania  jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele      Składniki na ciasto półfrancuskie : 500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży 2  jajka  60 g cukru 1 szczypta(...)doszedł do siebie( sparzył  się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże

Różowa kuchnia
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 137

tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 148

tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Chlebek bananowy 81

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też

Wymiar Zdrowia
Chlebek bananowy 81

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też

Wymiar Zdrowia
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 133

ryżem jaśminowym było rewelacyjne. Curry bardzo aromatyczne, gęste i kremowe, a krewetki zrobione w punkt  kurczak z papryką , orzechami nerkowca w sosie z żółtej soi (25 zł) z woka, poddany z ryżem jaśminowym to danie kompletne kalmary chrupiące w cieście ryżowym z pikantnym aioli (23 zł). Za dobre kalmary dam się pokroić! Te serwowane tutaj są obłędne; chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka z czekoladą 163

kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką.    Rozwałkowujemy na grubość około1 – 1 ½ cm i szklanką wycinamy ciastka LUB:    formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki

Domowe ciasta
Przepisy na Tłusty Czwartek 141

ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego nadzianych kawałkami jabłek, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/racuchy-z-jablkiem.html 5.    małych ptysi nadzianych budyniem, polanych mleczną czekoladą i posypanych posiekanymi orzechami włoskimi, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/02/mini-ptysie-z-budyniem-czekolada-i.html 6. faworków wraz z dodatkiem jogurtu naturalnego, przepis tutaj

Ugotować
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 114

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chlebek bananowy 149

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną

Życie Pełne Smaku
Owsianka marchewkowa 122

Szybka owsianka o smaku i aromacie ciasto marchewkowego? Czemu nie! Robiłam pierwszy raz i bardzo podoba mi się jej smak, ten cudowny zapach a do tego chrupiące orzechy włoskie. Idealnie rozgrzewające śniadanie, które dodaje energii na cały długi dzień.  Składniki: szkl. mleka 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. startej marchwi łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli garść

wyzwania kuchenne
Najszybsza tarta czekoladowa (bez glutenu) 171

awokado jest jednym z moich ulubionych zaraz po tym z batata (przepis na mus z batata TUTAJ ). Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i KAŻDY z nim sobie poradzi! Na dodatek możecie zamieniać więkoszść składników – więcej słodzidła, dowolne orzechy, zmiast miodu mogą iść daktyle – naprawdę pełna dowolność. Tylko uważajcie, aby nie zjeść od razu całego ciacha! Mimo

PaleoLife
Trufle czekoladowe 145

masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone w małe kawałki ciasto Brownie, które upiekłam wcześniej. Wsypałam połowę kakao, dodałam masło orzechowe i cukier puder. Wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zważyłam.   Ich waga wahała się między 25 a 30 g. Potem obtoczyłam je w kakao

Kuchnia u Krysi
MASA MAKOWA + FILMIK 142

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 180

czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha

Ciastka - domowe słodkości
Tort batatowo-bananowy 137

nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym kto lubi Praktyczne rady: Zalecam gotowanie batatów na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej “mokre

Lamarida.pl
DOMOWE BATONIKI CZEKOLADOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ORZECHAMI 120

Składniki 50-75 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów laskowych 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników) 200

OliveandThyme
Ciastka migdałowe z orzeszkiem 129

Bardzo dobre ciasteczka, lekko chrupiące. Polecam Przygotowanie ciasta – ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, solą tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone migdały

Kuchnia Pokoleń
KEKS Z AJERKONIAKIEM 163

wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.  Keks pieczemy 1 godzinę.  Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 285

składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka

Domowy Smak Jedzenia
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 192

semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Wiewiórka" 175

skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Składniki (26x20):  4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 5 jabłek Sposób przygotowania: Mąkę łączymy

Pobite gary Barbary
Chleb z soczewicą na zakwasie 184

się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym) 114

solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże

Di gotuje
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 148

łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody szczypta soli łyżeczka cukru kokosowego 5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy

Quinoa Raz!
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 194

uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę

Słodkie okruszki
Pieguski czekoladowe 150

pieczenia, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i cukier i ugniatamy ciasto chwilę, czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta i ugniatamy aż zacznie się odklejać od rąk i zbierze całą mąkę z blatu. Formujemy kulki dowolnej wielkości (u mnie orzecha laskowego ) i spłaszczmy je, układamy na blasze i pieczemy ok 12-20, w zależności od wielkości aż się zarumienią

Idę coś wszamać
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 161

Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik

Smiling Shrimp
Przepis na sałatkę do pracy w słoiku, zdrowo i ładnie. 189

przekąskę, taką jak pączek, drożdżówka czy batonik. Standardowa sytuacja – koleżanka z pracy przynosi do biura sernik, albo inne ciasto, do tego szybka mała czarna i jak tu odmówić… szczególnie jak nie zabrało się do jedzenia nic innego niż garść orzechów z rodzynkami. Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania, a w brzuchu burczy i organizm domaga się swojej

PaleoLife
Walijskie ciastka z patelni 163

jajko 4 łyżki cukru 60 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym) ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.     Przygotowanie: Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością

Nastoletnie Wypiekanie
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 145

śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 159

pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy

Aga w kuchni
Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich. 262

Składniki : orzechy włoskie spirytus 50 % cukier woda Sposób wykonania :   O rzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj

Przepisy i porady kulinarne
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 88

gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej

Mango Papaja
Pierogi ruskie najlepsze! 193

małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz

Smakuj życie!
Florentynki 160

miód i masło. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były

Kuchenne Wariacje
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami 123

posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 113

masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z mięsem + film 133

gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy

Smakowite Dania
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 157

mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
Baletki 167

zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania  * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z masą z białego maku 114

pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach. Schładzamy godzinę w lodówce. Po tym czasie kroimy wałeczki w plasterki ok. 0,5 cm grubości i układamy na blaszce

Aga w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 353

 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki:      Masa serowa 1 kg sera twarogowego

Kuchcik gotuje
Świąteczny misz-masz 189

CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE  CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY  ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK TROCHĘ INACZEJ KURCZAK W ORZECHACH KURCZAK NA POROWYM PUREE Wesołych Świąt! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim

Gotowanie to kochanie
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 254

pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego.  Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać

głodny alergik
Pralinki Amanda 125

Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów

Świat Ciasta
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 213

się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu Zapach

Gospodyni Miejska
Orzechowy biszkopt z owocami 169

Składniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie

kolorowotorcikowo