razem na Walentynki proponuję coś co każdy jest w stanie przygotować. Ciasto może się nie udać, ale cukierki są bardzo proste do zrobienia. Polecam zatem. Składniki : 25 dag słonecznika 25 dag śliwek suszonych 25 dag orzechów włoskich 25 dag rodzynek 2-3 łyżki miodu Przygotowanie : Ziarno słonecznika lekko podsmażyć Odmierzone orzechy, śliwki, rodzynki i słonecznik zmielić Dodać miód, wymieszać
Proste PotrawySkładniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka
Słodki Zakątekgęsi/ oleju sól farsz: resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł 1 duża cebula pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów 1/2 szklanki dobrego masła orzechowego (100% orzechów) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 białka z jaj średniej wielkości (żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta) szczypta soli Przygotowanie W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, cynamon, cukier, sól i żurawinę, którą wcześniej warto
Kulinarne InspiracjeBardzo często w swoich komentarzach prosicie mnie o fit przepisy! Bardzo mnie to ciesz, gdyż jest to dla mnie takie wyzwanie i dzięki Wam mogę kombinować
Ostra na SłodkoPrzepis ten pochodzi z książki mojej babci. Jest to lżejsza wersja tradycyjnego keksu. Jako miłośniczka ciasta biszkoptowego od razu zapragnęłam go zrobić i oto jest, i wyszedł pyszny. U mnie cięższe daktyle raczej opadły na dno ale za to orzechy i morele pozostały wyżej. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia bo zostało zjedzone 150 g mąki 150 g cukru
cukrem pudrem posypaneTortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Podajemy z owocami , podprażonymi orzechami lub dowolną polewą (u nas polewa ze zmiksowanych, mrożonych truskawek, odrobiny miodu i chia). Autor: Mama
Moja Mama GotujeWyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki
Kulinarne pyszności Molkijajka Wykonanie: Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około
Smak mojego domusmaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne
Walijskie PichcenieCiasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Słodkie okruszkiDzisiaj kolejny bezglutenowy wypiek – niestety zawsze byliśmy uzależnieni od ciast w weekend więc po przejściu na dietę bezglutenową staramy się tę tradycję
Kuchenne Wariacjezimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć
Mania Wypiekaniacałe jajko, 1 łyżka octu spirytusowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym
słodki bratek