laska wanilii 1 szkl. mąki 2,5 szkl. płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy, ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania WYKONANIE: cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką, piec w temperaturze 180-200 stopni około
Kuchnia Beatyłyżka mleka do posmarowania chleba Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować
Swojskie jedzonkojednolitą masę. Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą. Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu
Di gotujemiała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę. Ma sę przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego . Następnie wstawiamy d o lodówki . Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami . W szystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160 stopni około 10 minut
SzczyptaSmaQstartą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około 7 mm, zrobić dziurkę za pomocą palca i ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Zakątek rozkoszy kulinarnychmieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki
talerz przyjemnościstarta gruszka Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut
Smakowity Blog KulinarnyOdkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnizdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki
Atlas SmakówBardzo przyjemnie upłynęło nam te ostatnie kilka dni; z Piotrkiem w domu i urodzinami Zuzi mieliśmy mnóstwo wrażeń, ale też … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniGorzką czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, pokrojone miękkie masło, cukierki z orzechami, cukier oraz cukier waniliowy, wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i wlewamy mleko. Wszystkie składniki mieszamy dłonią i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy
Smakowite Daniałyżeczki soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor, na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni. składniki na nadzienie orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 200 ml mleka 3 łyżki cukru wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy orzechy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa
Domowy Smak Jedzeniaolejek rumowy. Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu. Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajpudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Do nadzienia 200 g masy makowej z bakaliami Helio 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka krojonych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą
Ala piecze i gotuje