ciebie. Byłam na Litwie, jednak nigdzie tego przysmaku nie widziałam. Generalnie, Litwini do wykonania tego ciasta, używają ciasteczek o nazwie gaidelis. To coś pomiędzy ciastkami maślanymi a herbatnikami. W podstawowym przepisie, mamy tylko herbatniki, jednak ja zrobiłam wersję rozszerzoną i dorzuciłam i żurawinę i orzechy nerkowca oraz włoskie. Podobnie jak do bloku czy Domku Baby Jagi, nie polecam tutaj najtańszych(...)herbatników. Te tanie, niestety mają tendencję do kruszenia się i mięknięcia, dlatego ja do wszystkich wypieków/wyrobów, używam sprawdzonych, niekoniecznie najtańszych herbatników. Nie używajcie tutaj margaryny, gdyż ciasto tak dobrze nie tężeje jak przy użyciu prawdziwego masła. Spotkacie dwie formy tego przysmaku, taką w formie kiełbaski, ta jest zdecydowanie częściej spotykana, lub taką zwykłą, prostokątną. Ciasto występuje też
Mieszam w Garnkusmażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek(...)gorzkiej czekolady -polewa z odżywki białkowej -wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek
Zdrowie i pysznie na talerzumojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi(...)orzechami). Cieciorella: 250 g ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe listonic
moj przepis nabardzo często, wzbogacając o różne dodatki w postaci owoców, orzechów czy syropów smakowych. Nigdy jednak nie jadłam jej zapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu
Moja Galeria Smakulukier: cukier puder sok świeżo wyciśnięty z cytryny perełki, migdały, orzechy, wg uznania Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać miód, cukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać sól, sodę, skórkę z cytryny oraz kakao. Dodać przestudzoną masę miodową oraz dwa jajka. Urabiać ciasto przez ok 10 minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione
Trufelkowołyżeczka syropu z agawy – 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Łączymy drożdże, mleko i syrop z agawy. Pozostawiamy na ok. 10 min, do momentu aż drożdże zaczną pracować (czyli aż zaczną się pienić). 2. W rondelku rozpuszczamy masło. 3. Łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Podwójnaporcjakokosowego 1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 60 ml wody Wykonanie: 1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce. 2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia Ciasto będzie dosyć gęste. 3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić
vaniliowoczekoladowaząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści). Ważne jest aby ciasto nie miało zbyt dużych grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę(...)ciastem na bok. Po około 20 minutach smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmażamy (uważamy aby go nie spalić) i dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Studzimy i łączymy z ricottą. Farsz doprawiamy do smaku i nakładamy na naleśniki, zwijając je tak aby farsz nie wypadał. Podajemy ze śmietanką
ChilliJemymojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na ol eju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-) Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm. Składniki: - 4 jajka - 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie(...)cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut
Smaczne Zdroweśliwkowe do nadzienia (użyłam powidła śliwkowe z suszoną śliwką Orzech ) * cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie
Zrób to smaczniewanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem. Smacznego
ChilliJemyprzebije w domu zapachu świeżo upieczonego chleba… Ten prosty chleb bez zagniatania, z suszoną żurawiną i chrupiącymi orzechami laskowymi, świetnie pasuje do wszelkiej maści serów świeżych (twarogu, fety, mozzarelli, ricotty, koziego Chevre), miękkich serów pleśniowych (camembert, brie i gorgonzola) ale też do wędlin – szczególnie tych delikatnych, żeby nie przytłumiły pysznego smaku chleba. Co ja Wam będę pisać… Myśmy zjedli(...)czyli konserwantu E220. Całe orzechy laskowe zgniatamy bokiem noża tak, żeby popękały na 2-3 kawałki i dodajemy je do mąki. Ciepłą (45-50⁰C) wodę mieszamy z miodem. Wlewamy płyn do mąki z bakaliami i dokładnie całość mieszamy – tak, żeby składniki dobrze się połączyły, a w misce nie było widać śladu suchej mąki. Ciasto będzie rzadkie i byle jakie
Karo in the Kitchenkruchych ciastek. Moje są z ziarnami , ale będą też pyszne z czekoladą , orzechami albo bakaliami . Ten łatwy przepis jest idealny, kiedy chcecie przygotować coś pysznego na szybko . Smacznego:) TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z płatkami owsianymi. Jeśli szukacie pomysłu na szybki deser bez miksera, polecam moje leniwe ciasto budyniowe z owocami : Prosty przepis na ciasteczka owsiane w 5 minut, składniki(...)owsianych górskich, 3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista, może być jasna), 4 łyżki cukru (lub 6 jeśli wolicie słodsze wypieki) łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki ziaren (lub garść orzechów, bakalii, posiekanej czekolady), 2 jajka Prosty przepis na ciasteczka owsiane w 5 minut, przygotowanie: Rozpuścić masło. Połączyć z pozostałymi składniki, dokładnie wymieszać. Można odstawić całość na 30 minut lub nabierać
Lekcje w kuchniJest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez Analizy
Analiza SmakuCiekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony
Corner With Recipesżółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki(...)temperatura osiągnie około 160 st., powstanie karmel. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie
moj przepis nażółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki(...)temperatura osiągnie około 160 st., powstanie karmel. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie
moj przepis na