ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:605/988)

ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 107

100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody sok z polówki cytryny Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Mak zalać

Słodki Zakątek
Mini mazurki 139

zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka

Przysmaki Karolki
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 209

bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce(...)powietrzem. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami oraz niewielką ilością dodanego do sałatki porto, oliwy i soku z cytryny powinny być jednak przed tym zabezpieczone. Najlepiej jest jeśli użyte orzechy będą lekko prażone – mają one wówczas dość specyficzny smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając

Kulinarna Pokusa
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 383

cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko.  Porcjami dodaję sypkie  składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam  do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę

W kuchni Karmel-itki
Automat do wypieku chleba marki Unold 174

jeden ślad, a nie dwa. Nasza nowa maszyna Unold ma jedno mieszadło. Poza tym ogólna zasada działania zawsze jest identyczna: wsypuje się składniki do pojemnika, w którym będzie się ciasto wyrabiało, ustawia się wielkość chleba (z dwóch lub trzech dostępnych wielkości), wybiera się kolor przyrumienienia skórki (z trzech dostępnych), ustawia program (chleb pszenny, żytni, itp.) i włącza maszynę. Tyle, cała(...)Kolejna rzecz: chleby z różnymi ziarnami. Do chlebów można dodawać właściwie wszystko: orzechy, suszone pomidory, oliwki, ziarna słonecznika, pestki dyni. Co nam tylko przyjdzie do głowy. Ziarna te dodaje się w odpowiednim momencie, mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta. Nasza stara maszyna dawała sygnał dźwiękowy i wtedy sypało się dodatki. A wiecie ile razy bylem tak czymś zajęty

Marder&Marder Manufacture
DYNIOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 116

miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich drożdży * szczypta soli * 2 żółtka * 1/3 szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam  Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania

Zrób to smacznie
Prawdziwe knedle ze śliwkami 123

łyżki bułki tartej - 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych - ok. 12g masła - osolony wrzątek do gotowania - do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi)   Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności(...)połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie 12 – 15 minut. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Na lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe trufle z orzechami-domowe czekoladki-pyszne i łatwe +FILM 121

Witam Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo pyszne, kremowe trufle obtoczone orzechami. Są to bardzo łatwe domowe czekoladki. Każdemu miłośnikowi czekolady zasmakują na pewno. Zapraszam 

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach 109

Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego

Cztery Fajery
Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami 114

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: ok. 1.5l Drukuj Domowa granola z suszonymi owocami i orzechami By Piotr 3 grudnia 2018

Pogotujmy.pl
Kotlety jaglane ze szpinakiem 95

Czas czytania: 3 min Świeży soczysty zielony szpinak można przygotować na wiele sposobów. Można wykorzystać go do przygotowania wspaniałego wilgotnego ciasta o nazwie leśny mech  lub do zrobienia zdrowego i orzeźwiającego smoothie z dodatkiem pomarańczy. W sezonie grillowym szczególnie godna polecenia jest sałatka ze szpinakiem z dodatkiem daktyli i migdałów. Wracając do dzisiejszej propozycji, to jest to danie(...)kasza jaglana, szpinak Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Author Anna Ingredients 400 g ugotowanej kaszy jaglanej 250 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki orzechów np. nerkowca wcześniej uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 1/2 szklanki luźno upakowanych ziół dodałam; bazylię, miętę, tymianek, natkę pietruszki, zioła posiekać 2 łyżki sosu sojowego 1 średnia cebula

SprawdzonaKuchnia.pl
Przepis #67 Bezglutenowa FIT rolada z kremem czekoladowym 161

Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki  Ciasto - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy na ściereczkę oraz zwijamy (jeszcze ciepłe) ciasto w rulon na kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę

Health-Fit-Life
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 123

cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż cukier za mocno się skrystalizuje

Pieguskowa Kuchnia
Piernikowa rolada z marcepanem 206

takiej roladzie krucho-drożdżowej... Składniki: CIASTO:   * 250 g mąki pszennej *  20 g świeżych drożdży   * 1/3 szklanki mleka   * 1/3 szklanki cukru   * 2 żółtka   * szczypta soli * 2 łyżeczki przyprawy do piernika *  200 g marcepanu do polania: * 70 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm ) Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać

kolorowotorcikowo