ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:610/988)

Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 150

mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na

moj przepis na
Trufle z orzechów włoskich 141

Przepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie

Oryginalny smak
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi 181

Dzisiaj góralskie smaki Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub

Oryginalny smak
ciasteczka dyniowo owsiane z czekoladą i orzechami 144

składniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100

Domowy Smak Jedzenia
domowe powidła śliwkowe z kakao i orzechami 123

*składniki: ok. 3000 g śliwek węgierek 120 g kakao 200 g orzechów włoskich cukier do smaku wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z

Domowy Smak Jedzenia
Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky 135

pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat za dwa dni miałam małą imprezę domową, więc akurat sernik zyska na smaku i goście zasmakują. Kiedy buszowałam w cukierniczej szafce mojej mamy w poszukiwaniu kakao, natknęłam się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy spód mojego ciasta zalkoholizuję tym właśnie

Raj dla Podniebienia
Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami 166

Przepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny

Oryginalny smak
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym 178

Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa

Oryginalny smak
Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia) 286

Dziecka mamy dla Was kolejny pyszny zamiennik sklepowych batonów. Jaglane batony Bounty bardzo przypadły Wam do gustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa(...)oleju kokosowego. Blendujemy całość, a następnie mieszamy z całymi orzechami ziemnymi. Masę układamy na przestudzonej białej warstwie. Blachę wkładamy do lodówki i czekamy ok. 1 h. 3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki

Bananowe Pole
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 220

mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na

moj przepis na
Korma z kurczaka 521

Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować

Oryginalny smak
ŚWIĄTECZNY KEKS 205

pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt.  Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy.  Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :)   Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie niewiele proporcjami, a w smaku(...)różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)  Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wódkę (lub spirytus). Ciasto jest bardzo gęste, nie zrażajmy się tym. Białka ubijamy

Walijskie Pichcenie
Piernik jaglany bez glutenu i cukru 535

rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki  keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego

Ze smakiem i z pasją
Makowiec japoński 249

tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich (posiekać drobno) 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)dodawać po jednym żółtku. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez około

O kuchni z uczuciem
Piernik z bakaliami 186

zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą z Cukrem do polew DIAMANT. 3 szkl mąki pszennej(...)szkl bakalii (orzechy, skórki kandyzowane, rodzynki, pokrojone daktyle) łyżka mąki pszennej skórki kandyzowane do dekoracji cukier do polew Diamant  łyżeczka soku z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch. Stopniowo dodawać na przemian herbatę, mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki

Smakołyki Asi
Ciasto dyniowe ucierane 201

pieczenia, dodać cynamon, orzechy i wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną i chłodną margarynę Kasię. Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia

Mix smaku
Babeczki czekoladowe 169

mleka Polewa 1 tabliczka czekolady deserowej opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokruszone orzechy Wykonanie: Przygotować dwie miseczki - w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników - nie miksować!. Foremki lub papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku w 200 st. C około

kgwjanczewo
ciasto czekoladowe z nutą piernika 196

dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki

Domowy Smak Jedzenia
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 173

lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam(...)rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Piernik z nadzieniem truskawkowym 136

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady orzechy włoskie do posypania 100 g kremówki 2 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę.  Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy(...)dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 103

sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni. Następnie dodaje miodu i dalej prażę do uzyskania konsystencji(...)wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. ( można zblendować całe migdały, zastąpić innymi orzechami lub inną mąką bezglutenową) Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko miksuj na wolnych obrotach. Następnie wsyp w trzech partiach suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Rozmieść ciasto równo w formie. Piecz ciasto w 170*C przez

SmartBake.pl