ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:612/988)

Piernik 127

drobno posiekane orzechy Wykonanie: Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego garnka wraz z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Wlać na wyłożona papierem do pieczenia brytfannę piec ok 40 minut na 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić

Pychotkaaa
Tort z maślanym kremem orzechowym 168

rumu PONCZ: 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty. PONCZ: Letnią wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, tak aby rozpuścił się cukier. KREM : Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem. Miękkie masło spienić

Kuchenne zapiski Edyty
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 157

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane

moj przepis na
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 196

mojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane

moj przepis na
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 154

choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy(...)połączenia się wszystkich składników, jakieś 3-4 minuty. W trakcie mieszania dodawaj partiami w małych kawałkach pâte fermentée. Kiedy składniki są już dobrze połączone, dodaj oliwę i wyrabaj ciasto ręcznie, lub mikserem na średnich obrotach, aż do całkowitego wchłonięcia oliwy, około 6-8 minut. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Krótko wyrób ciasto rękoma na blacie. Rozciągnij

Grahamka, weka i kajzerka
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 228

tłuszczu 18%) łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą 153

Przepyszne ciasto Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 250 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej 150 - 200 g malin 50 g orzechów włoskich bez skorupki 1 łyżeczka przyprawy korzennej cukier puder firmy Diamant Wykonanie: Piekarnik nastawić(...)koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną.  Gotową masę wylać na blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki. www.uczymyjakslodzic.pl

W Moim Magicznym Domu
Strucla makowa krucho - drożdżowa 361

przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl , a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie! Składniki na ciasto, na trzy strucle: 750 dag mąki pszennej  3 jaja 5 żółtek 8 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudru kostka masła lub margaryny(...)miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady  4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy

Apetyczna babeczka
,,Batoniki owsiane z suszonymi owocami polane białą czekoladą’’ 140

domu. Sprawdzą się w podróży i jako drugie śniadanie. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki: 80 g płatki owsiane 20 g mąka pełnoziarnista 10 g masło orzechowe 2 szt jajek 40 g suszonych owoców i orzechów Helio (rodzynki, morele, żurawiny, orzechy laskowe, orzechy ziemne, morele, daktyle, figi, sezam) 2 łyżeczki miodu Stovit

Podróż w kulinaria
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką 140

dodajcie masło, cukier, sól i wymieszajcie. Jeśli masło nie chce się rozpuścić, możecie włożyć orzechy ponownie do piekarnika, ale wyłączonego, wymieszajcie i gotowe. Proponuję od razu przygotować więcej tej orzechowej kruszonki , bo jest super. Dodajcie ją do jogurtu, naleśników czy na wierzch ciasta. Kiedy kruszonkę mamy za sobą, ugotujcie makaron i przygotujcie sos. Kremowy sos dyniowy, który jest bardzo prosty

Słodkie Gotowanie
Ciasteczka jaglane z białą czekoladą 185

szklanka mąki łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 płatków jaglanych 130g białej czekolady   Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Pierniczki z miodem (bez cukru) 226

łyżeczka sody - 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,    cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.  Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki dynie z cynamonen 141

miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia.  Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem.  Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia do wyrośnięcia i przykryć ( ja przykryłam drugą blachą z piekarnika

AZgotuj!
Ciasteczka z orzechami, czekoladą, żurawiną i morelą 156

ostudzenia. Do miski przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żurawinę, suszoną morelę, orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej.  2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem

kruche babeczki
Ciasteczka bakaliowe 502

Hej! Dzisiejszy wpis jest specjalnie dla mojej koleżanki, która bardzo lubi ciasteczka z płatkami owsianymi. Według niej dzień bez płatków owsianych jest dniem straconym. Ta propozycja

Tylko pysznie
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 188

łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 228

Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki

Kuchnia na wzgórzu
Ciastka owsiane 128

łyżki masłą orzechowego (opcjonalnie) 2 łyżki miodu (ja daję gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki

Mieszam w Garnku
Ciastka grzyby 160

Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Ciastka chłodzimy

Trzeci talerz
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 213

bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka

W kuchni bez szafek
Maxi King 267

Chwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic

Krakowskie smaki Ani
Śmietanowa chatka 279

sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego

kgwjanczewo
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 249

cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozpuścić białą

DefinicjaSmaku
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 148

szklanki mąki  szczypta soli Ser: 600 g  białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie

My simple kitchen
Keks z bakaliami 134

ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :) Keks: 250g margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli około szklanka bakalii   (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru(...)mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder

Smakowy Raj
Panforte di Siena. Włoskie ciasto pełne bakalii. 178

daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy drobno. Obtaczamy wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki

Aga w kuchni
KNEDLE---GNOCCHI 103

oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody

w mojej kuchni
Biscotti z suszonymi owocami 191

gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników.  Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 250

czekolady Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (prócz orzechów i czekolady) łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy bakalie i drobno pokrojoną czekoladę. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie

Słodka Strona