przyprawy do piernika 250 ml mleka 3 średnie jajka 200g mąki pszennej 200g cukru 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych orzechy do posypania wierzchu piernika Polewa: 100g czekolady deserowej 50g masła W rondlu rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do rondla wkładamy masło(...)miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 30 minut od suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowy piernik przekrawamy na dwa blaty, jeden z nich smarujemy powidłami, przykrywamy drugim , który polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/przepis/piernik-last-minute
Słodkie zapomnienieMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)trzy łyżeczki proszku do pieczenia. W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy, kroję je drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekę
potrawyregionalnemoże go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych orzechów 100 gram rodzynek 100 gram skórki pomarańczowej(...)pomarańczowa Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce
Bajeczna Kuchniałyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Czas przygotowania 15 minut Liczba porcji 8-10 placuszków (2 porcje) Wartości odżywcze(...)przewracać. Unikniemy w ten sposób przywierania i problemu z rozpadającym się ciastem. Po usmażeniu papier bez problemu odejdzie od papieru. Usmażone placuszki dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami. Do tego orzechy włoskie i wiórki kokosowe i jest mega! A jakie będzie Wasze ulubione
Analiza Smakubakali, posiekanych (suszone more, śliwki, orzechy) wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy powidło i miksujemy. Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Dodajemy bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniażadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :) Składniki na średnią prostokątną blaszkę: Ciasto : 3 niepełne szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 1/2 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany 18 % 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz(...)orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony mak zalewamy wrzątkiem tak 1 cm ponad mak. Odstawiamy na go na 10-15 min, następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył) 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę
Gotowanie...to proste !dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12 cm 2 szklanki mąki 1 szklanka dyni startej na tarce o drobnych oczkach 3/4 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)łyżeczki sody oczyszczonej 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej - wymieszanej z 2 łyżkami gorącej wody ew. 1 łyżeczka świeżego imbiru szczypta soli Przygotowanie: Mąkę mieszamy z sodą i solą. Dodajemy orzechy, rodzynki i daktyle. W drugiej misce miksujemy jajka, cukier oraz olej. Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię i na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę w gorącej wodzie. Do masy dosypujemy mąkę
bistro mamabędą mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości(...)mikser, wsypujemy mielone orzechy, delikatnie mieszamy szpatułką i przelewamy do formy. U mnie tortownica o średnicy 24 cm. Na górę masy wykładamy pokrojony dość drobno rabarbar, obtoczony wcześniej w cukrze i odciśnięty z nadmiaru soku. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy wypiek jest gotowy. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Chowam ciasto, by dotrwało
Kronika PiekarnikaDyniowego szaleństwa ciąg dalszy i tym razem zapraszam na pyszny krem. Krem używam do deserów, ciast a także zajadam łyżką wprost ze słoika albo smaruję krakersy
Moje Małe CzarowanieZapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła
W królestwie smaków Beatypszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn(...)soli). Do jednej części dodajemy posiekaną drobno czekoladę karmelową, do drugiej ciemne kakao oraz żurawinę lub rodzynki (co kto lubi bardziej- u mnie były to rodzynki). 3. Oba ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po upływie podanego czasu przekładamy oba ciasta na stolnicę wysypaną delikatnie mąką. Każde ciasto wałkujemy
Kuchnia w czekoladziepokryty smołą, a nie czymś jadalnym… A do dekoracji… awokado Ciasto wyłożyłam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego . Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii . Tym razem dodałam do niego jednak czarne kakao… Do dekoracji użyłam natomiast orzechów pecan. Ale w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Świetnie pasowały by tutaj maliny(...)albo borówki. Jednak o świeże owoce dobrej jakości o tej porze roku dość ciężko, więc orzechy też się sprawdzą. No ale dosyć tej teorii, przejdźmy w końcu do praktyki! Brownie z czekoladowym kremem z awokado Intensywnie czekoladowe keto brownie to świetna propozycja na weekendowe ciacho. Do kawy lub herbaty. Albo samo... W każdych okolicznościach smakuje bowiem wyśmienicie! Tajemnym składnikiem jest
Modern Cave GirlLekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę lub pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą(...)mielone migdały lub orzechy włoskie, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej misce mieszam łyżką miód, sok jabłkowy i rum do chwili aż miód się rozpuści. Do suchych składników dodaję olej, rozbełtane jajka i mieszaninę miodową. Miksuję na najniższych obrotach, do czasu aż składniki się połączą. Formę do pieczenia natłuszczam masłem i obsypuję mąką. Ciasto piernikowe przelewam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprostokąta, 1/3 pozostawiamy pustą. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od strony nie przykrytej masłem, następnie składamy do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób mamy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Sklejamy brzegi i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Składamy ponownie w taki sam sposób, jak poprzednio i wkładamy do lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania(...)naczynia blendera, dodajemy orzechy i rozdrabniamy. Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min., do napęcznienia. Następnie osączamy i mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi
Domowy Smak Jedzenia