ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:614/988)

Knedle rybne z sosem koperkowym 177

dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku

Anioły w kuchni
Smalczykowe paluchy. 151

posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.  Wykorzystanie

Kulinarny karnet Christophera
Orzechowy Michałek 174

Orzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: ·        1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych ·        5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % ·        80 g żelatyny(...)cukru pudru ·        3 łyżki kakao ·        3 serki homogenizowane waniliowe ·        200 g orzechów laskowych niesolonych ·        15 cukierków Michałków ·        2 szklanki mleka ·        2 śnieżki na mleko

Kulinarna Chwila
Dietetyczne bananowe ciasto z serem 382

odżywiać zwracam dużą uwagę na to co znajduje się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy

Mango Papaja
Jak osiągnąć idealnie chrupiącą skórkę i kruszonkę na cieście? Praktyczne porady dla początkujących 185

walory smakowe kruszonki – są to wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii i drobno posiekane orzechy czy zdrowsze produkty, na przykład cukier trzcinowy zamiast cukru białego, zmielone otręby czy płatki owsiane zamiast mąki pszennej. 3. Na kilka (kilkadziesiąt) minut do lodówki Kruszonkę będzie można łatwiej ułożyć na cieście, jeśli przed samym pieczeniem zostanie schłodzona. Dzięki temu również będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu

Kuchcik gotuje
Ciasto Natalia 198

Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy(...)margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń i orzechy.  Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Studzimy. Składniki na krem: 2 jaja ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach

Domowe ciasta
Ciasto z ciecierzycy | bezglutenowe | dietetyczne | przepis z odżywką białkową (można pominąć) 332

Ciecierzycę zblenderować ze słodzikiem i jajkami. Wymieszać z odżywką białkową i ewentualnie orzechami. Przelać do sylikonowej formy na keks lub do metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. "Powbijać" truskawki. Piec ok. 30 min w 180 stopniach lub trochę dłużej/krócej.  Ja wyłożyłam tylko połowę ciasta truskawkami

Czarnawisienka
Biała babka na białkach 153

szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając jajka. Powinna powstać lśniąca i gęsta piana. Dodaję ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksuję. W drugiej(...)połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko

Mango Papaja
Rogaliki drożdżowe 162

jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę, jajka(...)Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze

UgotujmyTo.pl
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 206

sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść orzechów laskowych i włoskich kilka pestek moreli garść suszonej

Słodkie Przyjemności
Murzynek orzechowy 229

dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego. Składnik i na 2 małe keksówki(...)Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem.   The post Murzynek orzechowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SZYBKI PIERNIK 159

przyprawy do piernika 250 ml mleka 3 średnie jajka 200g mąki pszennej 200g cukru 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych orzechy do posypania wierzchu piernika Polewa: 100g czekolady deserowej 50g masła W rondlu rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do rondla wkładamy masło(...)miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 30 minut od suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowy piernik przekrawamy na dwa blaty, jeden z nich smarujemy powidłami, przykrywamy drugim , który polewamy polewą czekoladową,   wierzch   posypujemy posiekanymi orzechami. Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/przepis/piernik-last-minute

Słodkie zapomnienie
MURZYNEK CIASTO 166

Murzynek  To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)trzy łyżeczki proszku do pieczenia. W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy, kroję je drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem  i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekę

potrawyregionalne
Makowiec 189

może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych orzechów 100 gram rodzynek 100 gram skórki pomarańczowej(...)pomarańczowa  Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy zaczyn, gdy będzie płynny wlewamy do mąki, dodajemy żółtka oraz śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy w kulę. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania