ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:606/988)

Jaglane Rafaello 151

Szybki i prosty sposób na domowe Rafaello. Składniki: Kasza jaglana 1 szklanka Banany 2 szt. Orzechy włoskie zmielone 5 łyżek Cynamon 1 łyżeczka Cukier waniliowy 1

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka piernikowe 180

garść orzechów laskowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut

Lena Gotuje
Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem 170

świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! Orzechy też bedą dobrym pomysłwem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Tak naprawdę wszystko zależy od naszej

Moja smaczna kuchnia
Odwrócony włoski deser 184

minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Popapraniec" 164

mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami

Różne smaki w kuchni
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe. 226

jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy ( opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie brownie 152

umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka

Kucharzyca
Muffinki orzechowe z berberysem 196

stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.  Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez

Wanilia i Kardamon
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 208

wlać "mleko" - u mnie "mleko" jaglane, ale możesz użyć dowolnego. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, orzechy włoskie oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości  foremek. Na  środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta do około 3/4 wysokości foremki.  Piec w 180 stopniach około 25 minut. Z podanych

AZgotuj!
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną z programu pani Ewy Wachowicz 183

dalej miksować, następnie porcjami dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać po kolei płatki owsiane, orzechy włoskie, żurawinę i wymieszać mikserem. Formować łyżką małe kuleczki i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczyć palcami ( palce można oprószyć mąką, gdyż ciasto jest dość lepkie). Piec w piekarniku góra-dół przez ok. 20-25 minut w temperaturze

Receptura smaku
Pierogi z dzika 187

kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło

królestwo garów
Makowiec z jabłkami 224

szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku 7 płaskich łyżek

W garach u Gosi
Sezamowe ciasteczka szczęścia 356

oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w pozostawionym sezamie i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 235

ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 209

cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry