przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa z puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych • 1 łyżeczka(...)masła • 1 szklanka cukru pudru • 250 g serka mascarpone • wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania Wykonanie: • Wymieszać w miseczce startą marchew, wiórki kokosowe, posiekane ananasy, orzechy i płatki migdałowe. • W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową, przyprawę do pierników, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. • Jajka ubić z cukrem
To co kochamodmiany muszę przyzwyczaić się do jego braku:). Ten smaczny chlebek cukiniowy z żurawiną to jest to świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy można jeszcze wykorzystać cukinię z własnego ogródka :). Ciasto jest bardzo wilgotne, i bogato napakowane bakaliami. Polecam. Podana porcja wystarcza na 2 foremki keksowe o wymiarach 10×20 cm. Chlebek cukiniowy z żurawiną 2 jajka 3 szkl mąki(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina gałki muszkatołowej 1 szkl posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szkl suszonej żurawiny lub rodzynek 4 łyżki mleka (opcjonalnie) szczypta soli Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać (jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dodać mleko). Na koniec dodać bakalie i wymieszać
Pieguskowa Kuchniapieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek kilka orzechów włoskich, posiekanych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comdrożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku(...)koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy mieć makowców
Piekę, bo lubiękrajanka bardzo zasmakowała mojej mamie. Smakuje troszkę jak ciasto jabłkowe, a tak naprawdę jest genialnym pomysłem na zdrową przekąskę. Szybciutko się ją robi i nie wymaga zbyt wielu chęci, a tym bardziej umiejętności. Bardzo sycąca- ja po zjedzeniu dwóch kromek byłam już pełna ;) Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 2 jajka 1 szkl mąki(...)imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 10 sztuk daktyli, posiekanych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynków 4 średniej wielkości jabłka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kokosowych garść orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Suche składniki wymieszać w misce (mąkę, sodę, migdały, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, daktyle, żurawinę
Nastoletnie Wypiekanietego przysmaku dla gości. Na szczęście przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę. Ciasto jest zbite i mocno czekoladowe, może nie aż tak zakalcowate jak typowe Brownie, ale równie pyszne. Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 300 g cukru 6 jajek 150 g mąki 200 g masła 100 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier
My sweet a lifeoctu zwykłego marmolada 1 jajo do smarowania posypka (wiórki, cukier perlisty, orzechy mielone) można niczym nie posypywać Wykonanie: Mąkę posiekać z tłuszczem, żółtka połączyć z cukrem pudrem, dodać do mąki. Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia w miseczce i wlać do mąki, wszystko wymieszać i zrobić kruche ciasto, złączyć w jedną kulę.Rozwałkować cienko na stolnicy, podsypanej mąką, wałek też
kgwjanczewociekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane nie rośnie zbyt wysokie, ale to akurat przypadłość większości bezglutenowych wypieków. Na górze ułożyłem paski rabarbaru, ale przepysznie smakuje też z dżemem z rabarbaru albo porzeczki i nasionami chia. Składniki ( 12cm tortownica) 4 jajka ( same białka ) 110 gr masła klarowanego ( rozpuszczonego ) ½ szklanki orzechów laskowych wanilia ⅓ szklanki mąki gryczanej ⅓ szklanki ksylitolu ( ew więcej(...)skórki i mielimy na mąkę. Zmielone orzechy mieszamy z mąka gryczaną, solą i wanilią. Wlewamy masło i powoli dodajemy ubite białka, mieszamy ponownie. Przelewamy do formy. Na górze układamy pokrojony w cienkie paski rabarbar. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, lub do czasu, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Serwujemy ciasto gryczane np.ze zrobionym z ksyliotolu cukrem
PaleoLifeczubate łyżki cukru pudru – ok. 60g do ciasta + odrobina cukru pudru do oprószenia jabłek 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym lukier: 3 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszane z 3 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy lub ulubiony dżem do wypełnienia dziurek po wydrążeniu gniazd nasiennych
Kulinarne Przebojecukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 10 gad mielonych orzechów 1 1/2 kostki masła Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki kakao Wykonanie: Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam
Ciasteczkowy Potwórpieczenia po 5dag rodzynek i posiekanych orzechów Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem
Praktyczna plbyć drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła(...)wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem,do ubitych dodać jogurt i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z jogurtem, dodać wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto . Nie przerywając wyrabiania wlewać powoli olej. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elkiłyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko
Tradycyjna kuchnia Kasimąki żytniej - 20 dag pokrojonych fig - 20 dag pokrojonych suszonych śliwek - 1/2 szklanki sezamu, słonecznika, orzechów i dyni Dobrej jakości bakalie znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Całość wymieszać dokładnie dłonią. Podzielić na połowę. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ciasto w blaszkach na 4 do 6 godzin (można zostawić nawet
Apetyczna babeczka