Bajgle 272około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto
Jacob Tastes
Cakepops - reniferki 224mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej
Mania Wypiekania
Babka marmurkowa 384mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze
magiczna kuchnia Kasi
Mazurek bakaliowy 180gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami
Bajeczna Kuchnia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 155Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem
Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 235Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8
Pychotkaaa
Drożdżowe Bułki Jagodzinaki Z Kruszonką 207cukrem i łyżką mąki - całość rozmieszać. Gdy drożdże się ruszą na stolnicy wysypać mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić jajka dodać sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować dość duże płatki
Pychotkaaa
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 225paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny(...)gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje). Galaretka z owocami: W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki
MyCookBook.pl
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 214zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski (nie ma potrzeby rozdzielania na suche i mokre składniki, a następnie ich łączenia) i bardzo energicznie je wymieszać, aby powstała gładka masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleczka. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku
Kuchnia w opałach
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami 170Składniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczami
Drożdżowa babka z masą bakaliową 212sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy
Kuchnia Pani Wiosny
Rieska! Mniam! 253ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez
sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich. 250proszku do pieczenia 1 szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor
Di gotuje
Owsiane placki bananowe 201łyżeczki cynamonu 40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron. Gotowe placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżemem
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 263mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy
Poezja smaku
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 186Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem na cieście francuskim 150cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego pomidora
Gotowanie jest łatwe
Tarta sernikowa z truskawkami 176sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i zapiec ok 15- 20 min do ładnego zrumienienia
Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 204nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich
VioletoweKucharzenie
Tajskie placuszki kokosowe 237dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Tarta z łososiem i brokułami 243mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 stopni. Smacznego
Pelusiowa Kuchnia
Pyszna kostka z masą mix smaków 386się zastanawiałam jakie ciacho upiec. Poszperałam w szafce i wydobyłam z niej czekoladę, kilka herbatników i batony Twix. Pomyślałam, że to dobre składniki do ciasta z masą. I własnie te składniki wylądowały w masie a ciacho wyszło super smaczne. Zapraszam po przepis. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 319cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie smażymy niewielkie placuszki, około 5cm średnicy, nakładając ciasto łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Odwracamy je, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki
Karo in the Kitchen
Różowe pierogi z serem 234Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować
Życie zamknięte w smaku
Pasta sojowa z pieczarkami i orzechami 208już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast
Weganka gotuje
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 154trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa do ciasta
Weganka gotuje
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 258extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKot
Sernik z gruszką i szafranem 194pianę i delikatnie wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową. Piecz w 190 stopniach ok 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika
AZgotuj!
Piernik 238Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję
Corner With Recipes
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 199smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKot
Muffiny z budyniem 167składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut
The Sweet Damsel
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI 187straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno jest fantastycznym
Ostra na Słodko
bezglutenowe muffinki z truskawkami 223drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar
Waniliowe babeczki 153łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka
Mania Wypiekania
Tarta z pieczarkami 318umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do podsmażonych pieczarek i wymieszać. W miseczce roztrzepać jajko razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Podsmażone pieczarki wyłożyć na cieście. Zalać masą jajeczną. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta
Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 231przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą
Domowa Cookierenka Agi
.813. ryżowe! do piekarnika! 149proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut w 190*C. Smacznego
breakfast of dreams
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 252sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugar
Śniadanie na 100%! Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z musem pomarańczowo-miodowo-kaki 218Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy. Patelnię smarujemy klarowanym masłem
Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki z rabarbarem i orzechami 235otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkości
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 231daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut Smacznego
pyszne zdrowości
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 215przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C. W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko
Moniki Smakołyki
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 189ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki cytrynowe 204ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce. Lukier
Emcia Pichci
Słodka wieża 137zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu
Wielki apetyt
Drożdżowe ślimaczki 178żółtego tartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki
Wielki apetyt
Biszkopt 172stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto
Wielki apetyt
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 203pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie
Domowy Smak Jedzenia
Pizza z patelni 259Chyba każdy lubi pizze? Jest tu ktoś kto nie znosi pizzy? Na grubym lub cienkim, chrupiącym cieście. Z masą pysznych dodatków, od których pizza aż się ugina.. 3-4 lata temu tata podarował mi ze swojego księgozbioru książkę Nicoli Graimes, w której od pierwszego wejrzenia się zakochałam. A w tej oto książce upatrzyłam sobie mój ulubiony przepis na pizze
wegetalerze
Dietetyczny mazurek pełnoziarnisty z nadzieniem śliwkowo-kakaowym 228miód, powidła i kakao , lekko podgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową i wyrównać. Ozdobić płatkami migdałowymi i całymi migdałami. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Propozycje na Wielkanoc 393SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MUCHOMORKI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Babka pomarańczowa bez masła 217dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy
Słodkie Przyjemności
Tarta z grzybami leśnymi 199dodać przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w 200°C (termoobieg 180°C Smacznego
Pełny talerz
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi + film 254wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki
Smakowite Dania
Naleśniki z szpinakiem i serem feta 348family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz szpinak podsmażamy na masełku dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną
Sprawdzone przepisy kulinarne
Pyszne ciasta na moim blogu 622Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Najlepszy sernik krakowski 1240Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 273widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można
Smakowy Raj
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 197czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam
Smakowy Raj
Pączki angielskie „yum yum” 260widoczne w postaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych
UgotujmyTo.pl
W czasie deszczu dzieci... 212łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach
KUCHARNIA
BAJADERKI 475bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz kakao. Zagotowujemy. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto. Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach
Z Majeczką w kuchni
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 212małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać startą skórkę z cytryny i imbir. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki
maniapieczenia
TARTA CEBULOWA 320obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię aluminiową. Podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach, po czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 179dżem truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy
Kuchnia w opałach
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 327pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów. Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej
maniapieczenia
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 197mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty
Basia w kuchni
Kruche ciasteczka cynamonowe 201suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Passions hobbies life
Gryczane ciasteczka :) 237słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem
Zdrowie na języku :P
Święto Trzech Króli 217Święto Trzech Króli to w kuchni francuskiej galette des rois. Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to pyszne ciasto z masą migdałową, gorąco polecam te przepisy klik i klik
Przysmaki Karolki
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 181cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 240mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka z powidłami 335pudru4 łyżki kopiaste kakao1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar6 żółtekpowidła śliwkowecukier puderPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić
Ala piecze i gotuje
Cytrusowe ciasto świąteczne 225krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią
Niezły Młynek
Świąteczne pierniki 233bardzo powoli płynną masę. Mieszamy używając miksera (mieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy
Zakręcony Widelec
Świąteczny Mix potraw 295mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto z masą jabłkowąmakowiec makowo-owocowySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Tarta z grillowanymi warzywami 235bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się
Stare Gary
Knedle ze śliwkami na kaszy mannie- bez mąki 196No, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 205składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego
Kitchens Alphabet
Pierniczki 206masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika – około 60 g lub mniej2 łyżeczki kakaoRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde
UgotujmyTo.pl
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 358wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 281garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3114Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 273zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste
Basia w kuchni
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 219białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić wałeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 266minut.Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.Chleb
Gospodyni Miejska
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 303pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron karmel - na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie cukier- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru
Basia w kuchni
569. Wtorek. Kukurydziana muffina. 207mlekałyżka rozpuszczonego masłajajko1\2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, szczypta soli, aromat waniliowy+kilka daktyliorzechyMąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do maczynka\papilotki\foremki, posypujemy orzechami i pieczemy przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreams
Muu-Muu Chleb 240Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no
Grahamka, weka i kajzerka
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 239Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek
Kitchens Alphabet
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 250cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka
Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 193Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop. 35-40 minut. Kroić na 4-5 cm kawałki. Jest naprawdę smaczna
Kulinarny karnet Christophera
"Dziwaki "... Knedle razowe ze śliwkami ;) 185naturalnego miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy
Kuchenny Skrawek Nieba
Szybki placek z wiśniami 258szklanka na 250 ml) Przygotowanie: Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchni
Krokieciki z młodej kapuchy 202Ziarenkowo -pomidor -ogórek Ciasto na naleśniki -2 szkl. mąki -2 jajka --1 szkl.wody 1 szkl. mleka -½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy. . Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko
Z Kuchni Do Kuchni
Szybka tarta z warzywami 221misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną
Kulinarne przygody Gatity
Babeczki cynamonowe na Święta 232stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej
Proste Potrawy
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 243łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kurczaka kroimy w dużą
Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 254cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową
kolorowotorcikowo
Cupcake meksykańskie z jabłkiem 197połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody
ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 299żółtka 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru
Kolizje Smaków
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 989zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty z Kurtem Schellerem 163białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki
Moja smaczna kuchnia
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 212Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić
Ze smakiem i z pasją
Placki z cukinii, patata i pieczarek 281również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty
Mango Papaja
Brak tytułu 184cynamon, cukier waniliowy Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać. Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść . Ciasto jest dość rzadkie. Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek. Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 m inut. Dekorowac wedle uznania. LUKIER
kolorowotorcikowo
Knedle z śliwkami 286wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem
Ala piecze i gotuje
Przepisy na ciasta z truskawkami 425Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami Dymek z pianą i truskawkami Drożdżówki z truskawkami
Z miłości do słodkości
Ciasto na pożegnanie 242ognia i odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze
Przysmaki Karolki
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 294twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym
W kuchni Karmel-itki
Migdałowe księżyce 192soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy
Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 292studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
sama złodycz
Marsowe muffinki 377wodą, gdy zacznie się gotować położyć na niego blaszaną miskę, włożyć batony i czekać aż się rozpuszczą. Dodać do masy marsowej pozostałe składniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do foremek (u mnie silikonowe, w przypadku blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłów
Sernik z makiem 205składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam zdecydowanie za mało "zakrętasów";p) formę owijamy z zewnątrz szczelnie folią aluminiową wkładamy formę z sernikiem do większej blachy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 255Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka masa makowa : - u mnie gotowa z puszki beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej(...)grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową. Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych
Kuchnia co dnia
Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym 229szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Tortownicę(...)Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową. Wyrównać wierzch ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu
CookYourself
POPAPRANIEC 1163rzucamy naprzemiennie), nie mieszamy, nie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut, program góra-dół. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie musimy je przekroić na dwie cześci. Będzie dość niskie (troszkę się przeraziłam), ale da się przekroić. Masę ajerkoniakową przygotowujemy(...)przepisu na opakowaniu. Gotową, wymieszaną z masłem odstawiamy na chwilę. W tym czasie przekrojone ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki. Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy. przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem, na na to wykładamy pozostałą część masy ajerkoniakowej, posypujemy sparzoną i odsączoną żurawiną z rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami
Smaczne Zdrowe
Ekspresowe rogaliki z masą makową 279zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem(...)pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta
moj przepis na
Pasteis de nata 220Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem. Wyłączyć(...)Wyrobioną masę przelać przez gęste sito, aby pozbyć się grudek. Do masy dodać żółtka. Wymieszać. Masę budyniową wlewać do każdej foremki, zostawiając przynajmniej 0,5 cm wystającego ciasta. Ja zostawiłam mniej i masa przelała się do foremki, więc ciasto znalazło się wewnątrz ciach ;) Piec ok. 15-20 min w temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć
Weekendy w domu i ogrodzie
Wzorzysta rolada z malinami. 208Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy. Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni(...)wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję do akcji
Miksturownik
Sernik z Kokosem Siostry Anastazji 594Przygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy(...)ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie
Słodka Strona
SERNIK OREO 425mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka do ozdobySPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie(...)pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko
Ostra na Słodko
Sernik truskawkowy (dwukolorowy) 308Pyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek(...)dodać po łyżce musu truskawkowego. Miksować na bardzo niskich obrotach. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Przygotowaną masę przelać na sam wierzch ciasta. Ciasto umieścić w lodówce i poczekać, aż stężeje. 5. Przed podaniem można udekorować miętą i truskawkami
Ugotować