Deserowy consensus - Seromakowiec 396ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód(...)szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, następnie posypujemy cukrem pudremwałkujemy cienko ciastociasto
Bon Appetit Małgorzaty
Mini babeczki marmurkowe 206ubijam na pianę, dodaję po jednym żółtku i po troszku cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam olej i dodaję skórkę pomarańczową, całość mieszam i dzielę ciasto na dwie części. A właściwe odlałam jakieś cztery, może pięć łyżek ciasta(...)drugiej miseczki i dosypałam do tego kakao. Foremni na babeczki posmarowałam tłuszczem. Do każdej wlałam po łyżce białego ciasta, a na środek każdej białej masy położyłam po łyżeczce ciasta ciemnego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C na jakieś 15 min. I tak oto podwieczorek gotowy
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z jabłkami i śliwkami 196kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników dodać, śmietanę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować masę jabłkowo - śliwkową(...)garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a cukier rozpuści. Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto a następnie na to masę jabłkowo – śliwkową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 241biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny(...)być ciepłe. Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem i zmiękczyły je. Kiedy placek wystygnie, jego wierzch
Trzeci talerz
Wigilijne pierogi z makiem 294olejem, poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki
Mieszam w Garnku
Bajgle 272około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto
Jacob Tastes
Cakepops - reniferki 224mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej
Mania Wypiekania
Babka marmurkowa 384mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze
magiczna kuchnia Kasi
Mazurek bakaliowy 180gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami
Bajeczna Kuchnia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 155Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem
Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 235Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8
Pychotkaaa
Drożdżowe Bułki Jagodzinaki Z Kruszonką 207cukrem i łyżką mąki - całość rozmieszać. Gdy drożdże się ruszą na stolnicy wysypać mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić jajka dodać sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować dość duże płatki
Pychotkaaa
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 225paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny(...)gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje). Galaretka z owocami: W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki
MyCookBook.pl
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 213zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski (nie ma potrzeby rozdzielania na suche i mokre składniki, a następnie ich łączenia) i bardzo energicznie je wymieszać, aby powstała gładka masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleczka. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku
Kuchnia w opałach
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami 170Składniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczami
Drożdżowa babka z masą bakaliową 212sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy
Kuchnia Pani Wiosny
Rieska! Mniam! 253ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez
sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich. 250proszku do pieczenia 1 szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor
Di gotuje
Owsiane placki bananowe 201łyżeczki cynamonu 40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron. Gotowe placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżemem
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 263mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy
Poezja smaku
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 186Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem na cieście francuskim 150cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego pomidora
Gotowanie jest łatwe
Tarta sernikowa z truskawkami 176sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i zapiec ok 15- 20 min do ładnego zrumienienia
Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 204nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich
VioletoweKucharzenie
Tajskie placuszki kokosowe 237dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Tarta z łososiem i brokułami 243mieszamy ze śmietaną i jajkami. Szczypiorek siekamy. Brokuły odcinamy na małe różyczki i blanszujemy (2-3 minuty obgotowujemy). Łososia mieszamy z cebulą, czosnkiem, brokułami i szczypiorkiem, wykładamy na ciasto. Polewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 220 stopni. Smacznego
Pelusiowa Kuchnia
Pyszna kostka z masą mix smaków 386się zastanawiałam jakie ciacho upiec. Poszperałam w szafce i wydobyłam z niej czekoladę, kilka herbatników i batony Twix. Pomyślałam, że to dobre składniki do ciasta z masą. I własnie te składniki wylądowały w masie a ciacho wyszło super smaczne. Zapraszam po przepis. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 319cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie smażymy niewielkie placuszki, około 5cm średnicy, nakładając ciasto łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Odwracamy je, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki
Karo in the Kitchen
Różowe pierogi z serem 234Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować
Życie zamknięte w smaku
Pasta sojowa z pieczarkami i orzechami 208już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast
Weganka gotuje
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 153trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa do ciasta
Weganka gotuje
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 258extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKot
Sernik z gruszką i szafranem 194pianę i delikatnie wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową. Piecz w 190 stopniach ok 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika
AZgotuj!
Piernik 238Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję
Corner With Recipes
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 199smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKot
Muffiny z budyniem 167składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut
The Sweet Damsel
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI 186straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno jest fantastycznym
Ostra na Słodko
bezglutenowe muffinki z truskawkami 223drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar
Waniliowe babeczki 153łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka
Mania Wypiekania
Tarta z pieczarkami 318umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do podsmażonych pieczarek i wymieszać. W miseczce roztrzepać jajko razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Podsmażone pieczarki wyłożyć na cieście. Zalać masą jajeczną. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta
Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 231przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą
Domowa Cookierenka Agi
.813. ryżowe! do piekarnika! 149proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut w 190*C. Smacznego
breakfast of dreams
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 252sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugar
Śniadanie na 100%! Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z musem pomarańczowo-miodowo-kaki 218Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy. Patelnię smarujemy klarowanym masłem
Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki z rabarbarem i orzechami 235otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkości
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 231daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut Smacznego
pyszne zdrowości
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 215przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C. W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko
Moniki Smakołyki
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 189ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki cytrynowe 204ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce. Lukier
Emcia Pichci
Słodka wieża 137zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu
Wielki apetyt
Drożdżowe ślimaczki 178żółtego tartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki
Wielki apetyt
Biszkopt 172stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto
Wielki apetyt
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 203pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie
Domowy Smak Jedzenia
Pizza z patelni 259Chyba każdy lubi pizze? Jest tu ktoś kto nie znosi pizzy? Na grubym lub cienkim, chrupiącym cieście. Z masą pysznych dodatków, od których pizza aż się ugina.. 3-4 lata temu tata podarował mi ze swojego księgozbioru książkę Nicoli Graimes, w której od pierwszego wejrzenia się zakochałam. A w tej oto książce upatrzyłam sobie mój ulubiony przepis na pizze
wegetalerze
Dietetyczny mazurek pełnoziarnisty z nadzieniem śliwkowo-kakaowym 228miód, powidła i kakao , lekko podgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową i wyrównać. Ozdobić płatkami migdałowymi i całymi migdałami. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Propozycje na Wielkanoc 393SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MUCHOMORKI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Babka pomarańczowa bez masła 217dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy
Słodkie Przyjemności
Tarta z grzybami leśnymi 199dodać przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w 200°C (termoobieg 180°C Smacznego
Pełny talerz
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi + film 254wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki
Smakowite Dania
Naleśniki z szpinakiem i serem feta 348family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz szpinak podsmażamy na masełku dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną
Sprawdzone przepisy kulinarne
Pyszne ciasta na moim blogu 622Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Najlepszy sernik krakowski 1240Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 273widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można
Smakowy Raj
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 197czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam
Smakowy Raj
Pączki angielskie „yum yum” 260widoczne w postaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych
UgotujmyTo.pl
W czasie deszczu dzieci... 212łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach
KUCHARNIA
BAJADERKI 475bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz kakao. Zagotowujemy. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto. Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach
Z Majeczką w kuchni
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 212małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać startą skórkę z cytryny i imbir. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki
maniapieczenia
TARTA CEBULOWA 320obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię aluminiową. Podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach, po czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 179dżem truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy
Kuchnia w opałach
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 327pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów. Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej
maniapieczenia
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 197mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty
Basia w kuchni
Kruche ciasteczka cynamonowe 201suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Passions hobbies life
Gryczane ciasteczka :) 237słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem
Zdrowie na języku :P
Święto Trzech Króli 217Święto Trzech Króli to w kuchni francuskiej galette des rois. Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to pyszne ciasto z masą migdałową, gorąco polecam te przepisy klik i klik
Przysmaki Karolki
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 181cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 240mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka z powidłami 335pudru4 łyżki kopiaste kakao1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar6 żółtekpowidła śliwkowecukier puderPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić
Ala piecze i gotuje