ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:151/1309)

Krokiety z mięsem 153

wielbicieli i smakoszy . składniki na 12 sztuk                         ciasto   1 szklanka mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli(...)panierka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia przepis Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy na jednolita masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po tym czasie dodajemy olej i całość mieszamy. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni na małym ogniu  bez dodatku tłuszczu ( który jest już w cieście naleśnikowym). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz

Smakowite Dania
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 297

ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję(...)białek mieszając łyżką w taki sposób, aby piana nie siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia

Blondynka Gotuje
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 139

pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy(...)łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym

Smakowy Raj
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 321

200ºC i wstawić ciasto na 5 minut (tylko, żeby się lekko ścięło). Wyjąć z piekarnika. Odsączone brzoskwinie pokroić w dość grubą kostkę i wyłożyć na cieście  (fot.3) .  Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie  (fot.4) . Białka do masy(...)makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową  (fot.5) . Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć je na tarce  (fot.6) . Piec około 60 minut w temp. 180ºC (bez termoobiegu). Inspiracja: martexsweetdreams     drukuj

Świat Ciasta
Tarta makowa 243

robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli(...)upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane

Plate of Joy
Tarta z gruszkami i budyniem 167

wodą )Masa budyniowa :650 ml mleka2 budynie waniliowe Winiary1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć

Sama słodycz i szczypta chili
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 210

drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

W kuchni Karmel-itki
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 401

Żeby nie było, że ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu(...)Biszkopt  przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne

Cynamonowe szczęście
Korzenna tarta z dynią 141

większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach(...)grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1206

łyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella  Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem.  (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie

Di gotuje
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 159

pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy rabarbar będzie lekko miękki - garnek zdjąć z ognia. Przestudzić. Gdy ciasto podwoi masę to wyjąć je i przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Następnie ułożyć lekko ugotowany rabarbar. Całość pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec posypać

Ugotować
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 292

minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy

Słodkości i nie tylko
MURZYNEK SEROWY 173

białego półtłustego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać 1/2 szklanki na polewę a resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać delikatnie mieszając ubite jajka (najpierw ubić białka na sztywną pianę i dodać żółtka) i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)dodać żółtka. Następnie do jaj dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolei masę serową i resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1h. Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Tarta białkowa na bezach z malinami 96

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę

Tradycyjna Kuchnia
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 152

pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz  SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masęciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest za suche dodajmy jeszcze odrobiny wody, wszytko zależy jakiej mąki użyjemy - tak wyrobione ciasto odstawiamy przykryte

Basia w kuchni