ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:148/1309)

Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 205

czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok. Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek(...)Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód posmarować masą morelową. Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową]. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min. Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem

Moje domowe kucharzenie
Mazurek kajmakowo – kawowy 243

przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Sposób wykonania masy kajmakowej(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować. Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Słodko-słone batoniki orzechowe 232

Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną

Roślinna - blog wegański
CUSZIMA 141

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo:   duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch   Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami

Niespełnione zdolności kulinarne
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 199

Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko 100 g cukru żelującego 2:1 Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej

My Culinary Art
Biszkopt z jogurtową pianką 170

żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki(...)mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią ostatnią galaretkę i raz jeszcze chłodzimy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
MAKOWIEC 143

masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną

w mojej kuchni
Tort z patelni 144

maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów .  Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę(...)łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort . Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową i dekoruję tort (np. kolorową

prawdziwe jedzenie
Kokosanka z jagodami 3481

resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawiamy masę do ostygnięcia. W tym czasie białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy po łyżce masy.  Na ciasto wykładamy równo borówki, na wierzch równo smarujemy pianką kokosową tak aby przykryć nią owoce. Na samą górę ścieramy resztę ciasta, które daliśmy w lodówki i wkładamy do pieczenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szwajcarska czekolada :) 184

dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca na 25 min. 12. studzimy przy uchylonym piekarniku 13. po ostudzeniu wsadzamy

ladykitchen
Torcik ptysiowy z malinami i truskawkami 177

Pyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym celu możemy się wspomóc mikserem :)  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na trzech kawałkach papieru do pieczenia rysujemy

My Culinary Art
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 175

kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką(...)ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 132

kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę.  Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić

Mania Wypiekania
bezglutenowe oponki serowe 117

się kolejny raz wałkować ciasta i wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki, a następnie usmażyć - wszystko zależy od Was :) ~250g twarogu w kostce ~250g mąki (tutaj: 100g gryczanej, 100g jaglanej, 50g ryżowej) + trochę do podsypania, ale starcie

chili & sugar
Ciasto makowe z kremem 736

przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).Smacznego!!!Źródło: Makaron i Rodzynka

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania