ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną(...)się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu
Tradycyjna kuchnia Kasistałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można
W kuchni Karmel-itkiWalentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki. W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym(...)pieczenia jajko 125 g masła orzechowego cukier waniliowy 100 g cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec dodajemy stopniowo
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając(...)masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę
Pychotkaaaświeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam(...)godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines. Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem wzdłuż na dwie części, które zaplatamy ze sobą. formując okrąg. Wieniec umieścić
dom-agi.plCiasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie. Serdecznie polecam ;) Składniki: 6 jajek szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki(...)oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego
Krakowskie smaki Aniodstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń. Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta
Monia miesza i gotujecytryny. 2. Do miski dodać 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Następnie dolać ok. 7 łyżek przegotowanej wody. Przygotować dosyć gęste ciasto. Jeżeli masa jest zbyt zbita - dolać odrobinę wody. 4. Do woka* wlać olej i gdy będzie rozgrzany dodać obtoczone w cieście kawałki bananów. Smażyć na złoty kolor
Ugotowaćjajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pietruszkę drobno posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w ciasny rulon, pokroić na 10 równych kawałków. Bułeczki ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 1 szklanka cukru Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Masa(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń i mieszamy. Dodajemy po łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto
vegetanieproszek do pieczenia. Chwilę mieszamy jedynie do połączenia składników (nie używając miksera). Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto. Na masę jogurtową wykładamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła
Słodka Stronaskomentował krótko: "takie se" i tyle go w kuchni widziano. Zostałam więc sama z swoimi ślimakami, które chyba bardziej przyciągają wzrokiem niż smakują. Podsumowując polecam jednak zwinięcie jasnego ciasta z masą czekoladową np. nutellą. Efekt wizualny będzie ten sam, smakowy dzięki nucie czekolady powinien się poprawić, jak również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru waniliowego krem pomarańczowy: 500 g dżemu pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: Margarynę roztapiamy i gdy ostygnie dodajemy do niej jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą na zmianę z marchewką startą na drobnych oczkach. Gotową masę wlewamy do tortownicy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Krem pomarańczowy: Do dżemu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy Przełożenie: Ciasto dzielimy na trzy części. Na pierwszą część kładziemy krem pomarańczowy następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim kręgiem ciasta. Na wierzch znowu kładziemy kremy w tej samej kolejności i przykrywamy
ciastkarnia na kruchym spodziespód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm, smarujemy ciasto konfiturą czereśniową. Drugą część ciasta przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje i będzie można ją ścierać na tarce. Składniki na masę: 600 g jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy mokre składniki. Wszystko razem mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Wykładamy masę na ciasto, posmarowaną wcześniej konfiturą. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni C ok. 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, dekorujemy owocami sezonowymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię i masło się stopią i powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia, ubić i lekko ostudzić. Metalową łyżką wmieszać ubitą śmietanę (zostawić odrobinę do dekoracji) na gładką masę, przelać na ciasto. Chłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Gotową tartę udekorować bitą śmietaną i truskawkami. * przepis cytuję za książką DESERY wydawnictwa Konemann
KUCHARNIA