25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą masę. Posypujemy ciasto po wierzchu. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika i nastawić temp. na 180'C. Piec ok 45 min . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkatwardej owocowej marmolady np. różanej Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha (zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
maniapieczenialetniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym na 15 minut, po tym czasie podzieliłem je na trzy części i każdą z nich rozwałkowałem na jak najcieńszy prostokąt, przycinając boki nożem. Na cieście rozłożyłem wcześniej przygotowany
Wyprawy kulinarneSiedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli(...)ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą, ale nawet mój mąż stwierdził, ze byłoby to już przesadą. Miłośników takich połączeń
Malinowe Pocałunkitartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową(...)wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;) Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła - 30 g drożdży - 150 ml mleka - 150 g cukru - 4 jajka - aromat W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy 3 łyżki cukru (te z 150g(...)aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy i w środek dajemy po czubatej
Zdrowie na języku :PJajka i żółtka razem miksuję a potem dodaję cukier, margarynę ale miękką (temperatura pokojowa) żeby się dobrze połączyła z resztą składników. Na końcu do tej masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę. Jeżeli ktoś ciasto wyrabia na stolnicy to dobrze zacząć od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy ciasto stopniowo(...)miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 60 min. Pod koniec pieczenia masa serowa rumieni się i w tym czasie przygotowujemy pianę z białek i cukru
Kuchenne Wariacjemasą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto
Ala piecze i gotujepure ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodajemy jajko i ser. Ponownie mieszamy wszystko na gładką luźną masę. Szparagi gotujemy 5 min (wcześniej oczywiście ucinamy twarde końce). Następnie przekładamy do zimnej wody. Wykładamy na papier i osuszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. Ciasto filo układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, smarując każdy płat roztopionym masłem. U mnie(...)ciasto wystaje poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej półce żeby spód się przypiekł. Po ostygnięciu, kroimy na kawałki. Ja nie mogłam się
Olikowa kuchniaKajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze
Słodkości i nie tylkołyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego ) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę(...)smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy fasolowe, uważając aby się nie zmieszały. Pieczemy 35 minut w 180*C. Jak widać na zdjęciu, tym razem wlałam trochę za dużo masy do kokilki i ciato zaczęło z niej wychodzić, ale to nie zmienia faktu, że było pyszne
Kuchenny Skrawek Niebalodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek(...)ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem lub radełkiem paseczki o szerokości 1 cm. Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy
maniapieczeniadługo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, często(...)masy dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy. 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
My Culinary ArtMoja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka(...)gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
Zainspirowana w kuchniwaniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy lub w formie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź(...)wody5 jajSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy na wysokich
Słodkie Przyjemności