ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:138/1309)

Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 203

mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą małej szklanki, np. literatki.  Na środek kółka układamy pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z serem 148

wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę. Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie

Kuchenne aromaty
Chlebek "Pita" 106

miski i dodajemy do niej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle

Jedzeniomania
Ciastka owsiane z bakaliami 174

dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy

Malowane smakiem
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 265

minut. Od czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt

Zakręcony Widelec
Pierogi ruskie 298

mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie

Czerwona Porzeczka
dżem pomarańczowy z imbirem 164

gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki dżem przydaje się np. do przekładnia ciast z masami

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 213

misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka(...)nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy na czekoladowy spód delikatnie masę serową. Z reszty ciasta formujemy w rękach małe kulki, lekko je spłaszczając. Układamy dowolnie (w odstępach) na masie serowej. Sernik wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 65-70 minut

Słodkie okruszki
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 146

pszennej tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g gotowej masy krówkowej 250 g serka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku.  Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier(...)proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.  Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze

Czerwień i błękit
Owocowe ciasto piankowe 200

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę. Cały czas miksując, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjny Makowiec 142

koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki pomarańczowej w syropie40 g posiekanych orzechów(...)puder do posypania albo lukierżółtko do posmarowania ciastaWyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypując mąką (u mnie to aż 150 g mąki) ciasto rozwałkowujemy, a na wierzch wykładamy przygotowaną masę makową, rozsmarowując ją po całym cieście, pozostawiając 2 cm przy końcach. Zawijamy. Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 148

Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez(...)białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Bezglutenowe ciasto marchewkowe. is a post from: moda

MODA NA BIO
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 322

ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną(...)się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu

Tradycyjna kuchnia Kasi
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 172

stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można

W kuchni Karmel-itki
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 195

Walentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki.  W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym(...)pieczenia jajko 125 g masła orzechowego cukier waniliowy 100 g cukru 125 ml mleka Wykonanie: muffinki bananowe: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach muffinki z masłem orzechowym: masło ucieramy z masłem orzechowym na jednolitą masę, dodajemy jajka. Na koniec  dodajemy stopniowo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik Anastazji / gotowany 450

szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając(...)masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę

Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 155

świeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam(...)godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 0,5 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines. Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem wzdłuż na dwie części, które zaplatamy ze sobą. formując okrąg. Wieniec umieścić

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania