ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:164/1309)

Mazurek bakaliowy 128

gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami

Bajeczna Kuchnia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 97

Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree z dyni, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, zagniatamy na jednolitą masę, gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy w wałeczki podsypując lekko mąką, ostrym nożem kroimy małe kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 169

Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1/2 kubka śmietany 30 % 5 żółtek cukier około 8

Pychotkaaa
Drożdżowe Bułki Jagodzinaki Z Kruszonką 146

cukrem  i łyżką mąki - całość rozmieszać. Gdy drożdże się ruszą na stolnicy wysypać mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić jajka dodać sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować dość duże płatki

Pychotkaaa
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 157

paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny(...)gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje). Galaretka z owocami: W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki

MyCookBook.pl
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 158

zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski (nie ma potrzeby rozdzielania na suche i mokre składniki, a następnie ich łączenia) i bardzo energicznie je wymieszać, aby powstała gładka masa. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleczka. Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku

Kuchnia w opałach
Tarta z jogurtem greckim i truskawkami 102

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut.  Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowa babka z masą bakaliową 162

sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy

Kuchnia Pani Wiosny
Rieska! Mniam! 163

ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich. 188

proszku do pieczenia 1 szczypta soli     Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem).  Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto.   Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.)   Ciastka piec (na złoty kolor

Di gotuje
Owsiane placki bananowe 143

łyżeczki cynamonu 40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron. Gotowe placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 168

mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy

Poezja smaku
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 107

Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem na cieście francuskim 86

cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego pomidora

Gotowanie jest łatwe
Tarta sernikowa z truskawkami 110

sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i zapiec ok 15- 20 min do ładnego zrumienienia

Gotowanie jest łatwe