ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:176/1309)

Różano - serowa tarta z karmelem i orzechami dla Zakochańców! 123

masła - 140 g mąki - 40 g mleka w proszku - 1 jajko - łyżka lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 2 łyżki cukru pudru Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek(...)mleka 3,2% tłuszczu - 2 łyżki czubate cukru pudru ponadto: płatki róż w cukrze W/w składniki (oprócz płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę. Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góra MASA KARMELOWA: - 1/2 puszki kajmaku

SMYKWKUCHNI
Orzechowiec z masą budyniową 133

łyżeczki cukier, 100g Składniki na masę budyniową mleko, 750g budyń waniliowy, 2 opak cukier, 3 łyżki masło, 200g Przygotowanie Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy(...)Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut.  Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, dodajemy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na upieczony blat, przykrywamy blatem

Gotowanie moimi oczami
Ananasowa bajka 198

pieczenia Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką.Upiec ciasto. Piec 30-35 minut w tem.190 stopni.   Masa śmietankowa:     250 ml śmietany 36%     1 śmietany śnieżka     2 śmietan-fixy     6 dag wiórków(...)śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy. Dodatkowo: 1/2 świeżego ananasa 1 galaretka cytrynowa Przełożenie ciasta: biszkopt -  1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka -  2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania.  Kto zajada ananasa czy to młody, czy to stary, temu będą zdrowie, krasa

Apetyczna babeczka
Krówka 266

popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń(...)Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić.  W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować.  Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto. Polewa:  3 00g cukierków krówek,  łyżka mleka w proszku,  3 łyżki śmietanki 30%,  2 łyżki masła,  200g krakersów,  posiekane orzechy włoskie

Z miłości do słodkości
Ciasto jabłkowo-budyniowe 311

margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: jabłka świeże lub ze słoika kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach(...)godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannej. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut

Gorący kąsek
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 133

ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części.masa ze śliwkami i nutellą1 kostka masłasłoik nutelli ("na oko" ok. 300 g)300-400 g suszonych śliwek dobrej jakości1 szklanka alkoholu (np. wódki z amaretto lub samej(...)miałam co z nim zrobić)2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wodyŚmietanę ubiłam, dodałam cukier puder, na koniec rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczęła tężeć, wyłożyłam na ciasto i wstawiłam do lodówki. Udekorować dowolnie. Ja pokroiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posypałam nią ciasto

bistro mama
Ciasto marchewkowe z polewą 283

pierników (fot.2). Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję do tworzenia zakalca. Musi studzić się powoli. W tym czasie(...)masę a następnie stopniowo, po łyżce dodawać do niego serek Philadelphia. Kiedy już składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom

Świat Ciasta
Ciasto zebra 187

masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao (najlepiej by kakao i mąka ziemniaczana były przesiane). Miksujemy oddzielnie obie masy, aby były jednolite. Jeśli pieczemy ciasto w tortownicy (23-24 cm), należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem. Na samym środku wlewamy 2-3 łyżki ciemnej masy, a następnie na wierzch(...)należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy lekko

Poezja smaku
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 216

nawet bez końcówki – wystarczy sam element mocujący końcówki) napełniamy kremem o wybranym smaku. Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę(...)wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy korzystając z szerokiego noża. Operacje powtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy w lodówce do czasu ustabilizowania się kremu, około godziny. Pod masę cukrową w stylu angielskim tort należy dodatkowo obłożyć kremem na maśle. Mój ulubiony

Karo in the Kitchen
Przekładaniec orzechowy 668

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka piwne 161

ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli dolewać piwo. Ciasto zagniatać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Podzielić kulę ciasta na dwie lub trzy części, zależnie od tego ile rodzajów ciasteczek chcemy zrobić i rozwałkować każdy na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek pokroić w kwadraty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faworki ( chrust ) na karnawał. 184

wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem.  Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem

Przepisy i porady kulinarne
Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 127

jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia

Cukier&Puder
Chleb. Domowy 164

przesiać (to, co zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 194

Dzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta(...)pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej

Kolizje Smaków