proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem ciasto jest wilgotne
W Mojej Kuchni Lubięłyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu
Mix smakuQuiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli(...)innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę. Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną... Piekę około 20 min. w tem. 180st
NaKońcuJęzykaCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić śmietankę
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekolady(...)gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Słodka Stronamocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany) - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach
Smakołyki Berenikiplanetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min. Masa: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach(...)większą. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki formy. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik
Domowa Cookierenka Agidomowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru(...)stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnidomowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 26 cm) i wstawić do nagrzanego(...)jeszcze przez 5 kolejnych minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami lub poziomkami
W poszukiwaniu inspiracjijest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu(...)cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem
In my kitchenłyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów
Magiczne Życie Martynumer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :) 'rolada czekoladowa z kokosowym nadzieniem' Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru(...)podgrzewać do momentu, aż wiórki wciągną całe mleko. 200g masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, dodawać stopniowo wiórki kokosowe, dokładnie miksując. Tak powstałą masę rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Schłodzić min 2h w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao przyrządzić polewę. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (ok.2-3 minut). Ostudzić, aby masa zgęstniała
CookYourselfszybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej. Składniki na ciasto: 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki) Masa serowa: 500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki 1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą(...)pieczenia. Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec jeszcze pół godziny
Czerwień i błękitproszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 100 g suszonej żurawiny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek(...)pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta. 2. Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić
Nastoletnie Wypiekanieforma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie każdy blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy(...)połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy. Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzch wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki