wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto: 5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić(...)cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać
Z miłości do słodkościjajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa
Kulinarne przygody GatityRewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę
Mama Gotujerondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć 2 płatami filo posmarowanymi masłem. Postepować tak aż do wyczerpania składników ukłądając na przemian masę orzechową i 2 płaty ciasta filo. Na wierzchu ułożyć, podobnie
Kulinarne Inspiracjebiałej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta połączyłam w misce i zagniotłam. Następnie schłodziłam 30min. w lodówce. Tortownicę natłuściłam odrobiną masła, podsypałam bułką tartą. Dno i brzegi wyłożyłam gotowym ciastem. W czasie kiedy ciasto się chłodziło, przygotowałam masę serową. Twaróg rozdrobniłam, dodałam pozostałe składniki (oprócz jabłek) i zblendowałam na jednolitą masę. Gotową przełożyłam do tortownicy. Jabłka obrałam, przekroiłam na pół, wydrążyłam z gniazd nasiennych. Ponacinane powtykałam(...)masę serową. Całość oprószyłam cynamonem. Ciasto umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i piekłam 60min. Przed podaniem wystudziłam. *** Zgodnie z zapowiedzią . Nie trzymałam się stricte czasu. Wystraszona zbytnim zarumienieniem ciasta (cynamon mnie zbił z pantałyku), skróciłam go nieco. Mój błąd, bo jabłka nie do końca się upiekły. Następnym razem będę "mądrzejsza". Następnym razem pokombinuję z gruszkami
bastalenasmakowały w 2011 roku :) 1. Kapuśniak 2. Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 3. Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami 4. Ciasto Chamei: zielona herbata i masa z marakui 5. Ciasto czekoladowe z musem z białej czekolady 6. Hummus 7. Pomarańczowa babka jogurtowa z wiśniami 8. Kimchi Jigae 9. Rumowo-czekoladowe cupcakes z marakują 10. Skubaniec (pleśniak) 11. Biszkopt
Przepisy Aleksandrymąki. Cienko rozwałkowujemy. Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę. Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowujemy masę wiórkową.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Stopniowo dosypujemy 3/4 szklanki(...)cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy.Na koniec dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką. Podobnie, jak wyżej przygotowujemy masę orzechową ( wcześniej orzechy rozdrabniamy,np. wałkiem do ciasta ). Składniki warstw ciasta są gotowe do nakładania: Na kruche ciasto wykładamy warstwę dżemu. Na dżem wylewamy masę wiórkową
Maminek kulinarnyoranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może(...)kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego). Piec 60 minut w temperaturze 180 o C . Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comkuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI C iasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa(...)sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA P rzepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWY Niepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html 9. TORT PINACOLADA Dla wielbicieli kokosu i ananasa
SMYKWKUCHNIbiałko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż(...)było bardzo gęste.Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami
Moja smaczna kuchniaPowoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić(...)części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem. Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą
Czerwień i błękitżółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej
W Mojej Kuchni Lubięśredniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce(...)Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód. Masa budyniowa: Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka. Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń. Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C. Smacznego
CookYourselfaromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 35 minut
Tradycyjna Kuchnia