ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:375/571)

Chleb pszenny na zakwasie 154

rozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm... no sam nie wiem. No taki zapach mąki ma. No bo w sumie jaki zapach może mieć mąka? No pachnie mąką(...)unosił mi się taki delikatny świeży aromat. Taki właśnie jakby wiosenny - tak jak w nazwie tego zakwasu. Poważnie! :) Smak gotowego pieczywa zresztą też był taki wyjątkowo delikatny. 500 g maki pszennej 300 ml wody 150 zakwasu żytniego 25 g naturalnego zakwasu Spring Panettone 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru Od razu napiszę, że oczywiście nic nie wyszło

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 233

Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)nadzienie: 5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie) - 2 szklanki jagód - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek dużych - 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl. ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Wlej w wgłębienie i zmieszaj z częścią mąki na gęstą papkę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z owocami i kruszonką 208

mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z cukinia 159

jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;)  Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia pozostali uczestnicy wyzwania: Lejdi , Mirabelka , Bartoldzik , Gin , Shinju(...)Panna Malwinna .  Skladniki : 2 duze jajka 120ml oliwy z oliwek 85g brazowego cukru 350g obranej cukini startej na tarce o grubych oczkach 1 lyzeczka aromatu waniliowego 300g maki 2 lyzeczki mielonego cynamonu 0.25 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej 0.5 lyzeczki sody oczyszczonej 0.5 lyzeczki proszku do pieczenia 85g orzechow wloskich 100g rodzynek szczypta soli Przygotowanie : W duzej misce utrzec jajka

Codzienne Gotowanie
Rogaliki śniadaniowe. 194

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu(...)sezam lub mak do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę porcji mleka, dokładnie mieszamy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże podrosły. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Gdy to nastąpi dodajemy do ciasta resztę mleka

Rozpustne gotowanie
Domowa masa z białego maku do wypieków. 185

orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier.  Przechowywać w lodówce. Przed  wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek.  Smacznego! ps. niebawem

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z domowym pasztetem 118

ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy do końca ciasta. 4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje

Dziś Ja gotuje
Zapiekane naleśniki – DUTCH BABY 245

zapiekany naleśnik DUTCH BABY 150 ml mleka 3 jajka 80 g maki ¼ łyżeczki soli 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu połącz składniki aż ciasto stanie się jedwabiście gładki. Ważne aby ciasto było płynne, zbyt gęste ciasto

Naleśniki
Masa makowa do makowców ( bardzo dobra ). 190

Zmielony mak wsyp do miski. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do maku posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb

Przepisy i porady kulinarne
Kluski Śląskie 167

przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek

Gotowanie...to proste !
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 430

oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy

Ostra na Słodko
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 188

Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja

Kuchnia Bazylii
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 220

tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish

mojewypiekiinietylko