ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:373/571)

Swojskie bułeczki 193

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez

kgwjanczewo
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 181

wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglana makowa panienka 217

dobreee wyszło! znalazłam je na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych KOTLET.TV mniam! smakowo i konstrukcyjnie przypomina biszkopt z makiem, ale taki zdrowy biszkopt ;) Składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 192

wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo 20 minut

w mojej kuchni
Żołędziowe paluchy :) 162

mąki żołędziowej - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski

Zdrowie na języku :P
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 154

cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki na 9 sztuk: 5 jabłek Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych) łyżka cukru brązowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki maki kukurydzianej 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru brązowego Sposób

Słodkie Przyjemności
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 203

niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

ladykitchen
Keks makowy 225

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy. Składniki; 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego, 20 dkg cukru, 6

Anioły w kuchni
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 210

jasnej 450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 350 - 400 g letniej  wody 2 plaskie lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy-opcjonalnie Wykonanie: Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i hakiem wyrobic ciasto.Bedzie wyraznie widoczny gluten ,a ciasto dosc lepkie.Dodatek wody zalezny jest od rodzaju maki.Pelnoziarnista wymaga dodania wiekszej jej ilosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocne kokoszki i ptaszek. 193

Easter cocks and bird. Składniki. 15 dag maki pszennej 80g masła 1/4 szkl. cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia 2 żółtka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać masło i posiekać. Dodać cukier ,żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce

Kulinarny karnet Christophera
Rolada truskawkowa 214

jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy

NaKońcuJęzyka
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 224

ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 60g ksylitolu lub cukru - 1/2 szklanki maku (całego) - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć

Smaczne Zdrowe
Paczki 249

uzylam powidel sliwkowych) wykonanie: Drozdze rozkruszamy, zasypujemy 1 lyzka cukru, 2 lyzkami maki i 0,5 szklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie. Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic

Przysmaki Karolki
Faworki Chrusty 182

pudru. W sam raz do kawy czy herbaty.  Składniki : * 30dag maki pszennej  * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu  * szczypta soli * cukier puder  * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy 23173

pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek  3/4 szkl. cukru  2/3 szkl. maki tortowej  1/3 szkl. kakao  Krem 3 szkl. mleka  5 czubatych łyżek

coolinarnastrefa.blogspot.com