ąki pszennej orkiszowej typ 700 - 3 łyżki maku - 7 g dro żdży instant piekarskich - łyżkę oleju - łyżkę miodu - 10 g soli - 280 -310 g letniej wody WYKONANIE: Wod ę wymieszaj z drożdżami i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostał e sk ładniki i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez
SMYKWKUCHNIposmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy
Kocham..lubię..gotuję..wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą). Do miski wsypujemy resztę maki, wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło, wbijamy jajo, dodajemy małą szczyptę soli i nasz rozczyn. Wstępnie mieszamy całość drewnianą łyżką, a potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pamiętajcie, by nie dodawać jej bezpośrednio do ciasta, ale posypywać sobie dłoń podczas wyrabiania. Po około 5 minutowym wyrabianiu ciasto powinno
Słodkie okruszkimałej cytryny Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać mak, cukier, skórkę otartą z wyparzonej cytryny i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, kefir i jajka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche i mokre składniki wymieszać krótko łyżką albo trzepaczką. Nie miksować. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec
Ze smakiem i z pasjążadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku
Kuchnia PaulettesPRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:37cmx38cm SKŁADNIKI: - 4 szkl. maki - 1/2 szkl. oleju - 1 i 1/3 szkl. mleka - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia - duża szczypta soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji , ciasto musi być sprężyste.Ciasto wykładamy na blaszce układamy składniki wedle uznania. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Dziś Ja gotujePRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:37cmx38cm SKŁADNIKI: - 4 szkl. maki - 1/2 szkl. oleju - 1 i 1/3 szkl. mleka - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia - duża szczypta soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji , ciasto musi być sprężyste.Ciasto wykładamy na blaszce układamy składniki wedle uznania. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Dziś Ja gotujezrobić o dowolnej porze roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać
Gosia gotujeszklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz roztrzepane żółtka z jajkami. Wymieszać, dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
magiczna kuchnia Kasiłyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki Do posypania: słonecznik, mak, płatki owsiane Sposób przygotowania Drożdże rozkruszyć w 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodać cukier. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie odmierzyć pozostałe składniki. Dodać wodę, ocet, przyprawy. Wyrobić ciasto ręką do połączenia składników. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami i wyłożyć ciasto
Mieszam w Garnkuskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka maku 2 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej ok
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku
Kto ugości moich gości?kakaowe ciasto z mąki kokosowej z gruszką nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao
breakfast of dreamsopakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka, następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji. Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz
Ciasteczkowy Potwórrzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek
Na słodko lub wytrawnie