ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:377/571)

Chalka waniliowa 140

konfitura lub samym maselkiem.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upieklam wiele chalek,ale ten jest superprzepisem.Sprobujcie,a bedzie i Waszym ulubionym ! Skladniki na 2 chalki: 500 g maki pszennej 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 60 g cukru 50 g masla 250 ml mleka 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy lub 25 g swiezych  1 duze(...)zaczynu. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godzine,az ciasto podwoi swoja objetosc. Wyjac ciasto na blat i ponownie krotko wyrobic,wybijajac z niego powietrze.Podzielic na 6 rownych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kotleciki z ciecierzycy 173

składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 -5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Domowy Smak Jedzenia
Tort- mak / migdały / róża 169

Ja zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125

królestwo garów
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 194

Smak jest niesamowity! Dokładnie taki, jakiego oczekiwałam i jaki znam z wersji dotychczas kupowanej.  Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą(...)pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym

KUCHARNIA
Calzone 209

smaku nie ma sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną posypką – u nas mak. Piec 30 minut w 175 stopniach. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Migdałowe brownie z gruszkami 171

maki migdałowej). Przełożyć do innego naczynia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier. Wszystko wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego) Do czekoladowej masy dodawać jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Masę dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Gotowe ciasto przelej

Niezły Młynek
DROŻDŻOWE JAGODZIANKI PIECZONE 177

łyżki cukru 1 łyżka maki ziemniaczane plus : 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Wykonanie: *Mleko podgrzewamy. * Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, oraz mleko. Odstawiamy aż zaczyn zacznie pracować.  * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz sól, wlewamy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać mieszając. następnie dodajemy jajka, nadal wyrabiamy. Ciasto wyrabiamy ok 5 minut, następnie

Z Majeczką w kuchni
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 245

ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana 2 buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki(...)maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 245

ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana 2 buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki(...)maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek bananowy. 'Lepszy'... 194

Kupuję spore ilości bananów, zostawiam część do czasu, aż będa bardzo mocno dojrzałe i piekę 'na bananowo' przez cały ranek.  Fairy cakes  (pomijam lukier, ale dorzucam do ciasta garść czekoladowych groszków), chlebki bananowe z  kokosem ,  masłem orzechowym , albo  wiśniami , a także mufinny ( takie , lub  takie , albo nawet  takie ), oraz  krajanki-flapjacki . Potem(...)wymieszaj: 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki razowej 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszaj razem zawartość obu naczyń, do czasu, aż składniki się połacza. W tym miejscu możesz dodać posiekane orzechy, albo kropelki czekoladowe, suszone wiśnie, lub morele. Garść powinna wystarczyć. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane foremki i piecz do czasu, aż patyczek

Lejdi of the house
Gofry. 200

były dla wszystkich dostępne. Pewnie każdy ma swój przepis na te pyszności. Ja robiłam różnie, ale myślę, że ważne jest osobne ubicie białek i delikatne wmieszanie ich do ciasta. Wtedy gofry są chrupiące. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. moja gofrownica ma 1200 W i gofry pieką się około 5 minut. Czym niższa moc gofrownicy tym dłuższy czas pieczenia. Pamiętajcie(...)szklanki maki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do osobnej miski wbić żółtka, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Gofrownicę nagrzać i wlewać chochlą porcje ciasta. Nie za dużo, żeby nie wypływało

Agusiowe smakołyki
Ciasto ze śliwkami – proste i szybkie w wykonaniu 121

Cześć! Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz obowiązek! Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz.  Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki(...)jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy * śliwki * szczypta soli do białek Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy. Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Kryzysowe ciasteczka cynamonowe 144

maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWE CIASTECZKA CYNAMONOWE Składniki kryzysowe ciasteczka cynamonowe: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ok 0,5 szkl wody dodatkowo olej, cukier i cynamon Jak zrobić kryzysowe ciasteczka cynamonowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw

Dorota Smakuje
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 299

ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. składniki na krem czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki(...)masa zgęstnieje. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady

Domowy Smak Jedzenia