ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:386/571)

Chałka drożdżowa 118

masło wyrobić  gładkie i elastyczne ciasto , powinno odstawać od brzegów miski. Miskę z ciastem  przykryć  folią spożywczą,  odstawić  w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło. Rodzynki  zalać ciepłą wodą lub  alkoholem  i odstawić na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte  ciasto wyjąć na blat i odgazować je  uciskając(...)wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić

SprawdzonaKuchnia.pl
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 166

maki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Dodać drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć. 10 żółtek ubić z cukrem na pulchny krem. Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić. Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać

Kulinarny karnet Christophera
Ciastka roladki z dżemem 131

Ostatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. maki pszennej tortowej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150g masła dżem (u mnie

Waniliowe Improwizacje
Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem 267

dodajemy rozgnieciony zielony pieprz. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy, by wyrosło. Następnie formujemy gotowe bułki. Z podanych proporcji wyjdzie ich 6-8 sztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki. Możemy posypać je makiem, sezamem lub tym, na co akurat

MarcinChef
Chalka waniliowa 116

konfitura lub samym maselkiem.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upieklam wiele chalek,ale ten jest superprzepisem.Sprobujcie,a bedzie i Waszym ulubionym ! Skladniki na 2 chalki: 500 g maki pszennej 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 60 g cukru 50 g masla 250 ml mleka 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy lub 25 g swiezych  1 duze(...)zaczynu. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godzine,az ciasto podwoi swoja objetosc. Wyjac ciasto na blat i ponownie krotko wyrobic,wybijajac z niego powietrze.Podzielic na 6 rownych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kotleciki z ciecierzycy 145

składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 -5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Domowy Smak Jedzenia
Tort- mak / migdały / róża 144

Ja zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125

królestwo garów
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 168

Smak jest niesamowity! Dokładnie taki, jakiego oczekiwałam i jaki znam z wersji dotychczas kupowanej.  Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą(...)pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym

KUCHARNIA
Calzone 183

smaku nie ma sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną posypką – u nas mak. Piec 30 minut w 175 stopniach. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Migdałowe brownie z gruszkami 146

maki migdałowej). Przełożyć do innego naczynia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier. Wszystko wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego) Do czekoladowej masy dodawać jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Masę dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Gotowe ciasto przelej

Niezły Młynek
DROŻDŻOWE JAGODZIANKI PIECZONE 154

łyżki cukru 1 łyżka maki ziemniaczane plus : 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Wykonanie: *Mleko podgrzewamy. * Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, oraz mleko. Odstawiamy aż zaczyn zacznie pracować.  * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz sól, wlewamy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać mieszając. następnie dodajemy jajka, nadal wyrabiamy. Ciasto wyrabiamy ok 5 minut, następnie

Z Majeczką w kuchni
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 218

ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana 2 buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki(...)maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 218

ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana 2 buraki upieczone ze skórką 2 łyżki białego octu winnego 2/3 szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki(...)maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek bananowy. 'Lepszy'... 161

Kupuję spore ilości bananów, zostawiam część do czasu, aż będa bardzo mocno dojrzałe i piekę 'na bananowo' przez cały ranek.  Fairy cakes  (pomijam lukier, ale dorzucam do ciasta garść czekoladowych groszków), chlebki bananowe z  kokosem ,  masłem orzechowym , albo  wiśniami , a także mufinny ( takie , lub  takie , albo nawet  takie ), oraz  krajanki-flapjacki . Potem(...)wymieszaj: 1 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki razowej 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszaj razem zawartość obu naczyń, do czasu, aż składniki się połacza. W tym miejscu możesz dodać posiekane orzechy, albo kropelki czekoladowe, suszone wiśnie, lub morele. Garść powinna wystarczyć. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane foremki i piecz do czasu, aż patyczek

Lejdi of the house
Gofry. 175

były dla wszystkich dostępne. Pewnie każdy ma swój przepis na te pyszności. Ja robiłam różnie, ale myślę, że ważne jest osobne ubicie białek i delikatne wmieszanie ich do ciasta. Wtedy gofry są chrupiące. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. moja gofrownica ma 1200 W i gofry pieką się około 5 minut. Czym niższa moc gofrownicy tym dłuższy czas pieczenia. Pamiętajcie(...)szklanki maki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do osobnej miski wbić żółtka, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Gofrownicę nagrzać i wlewać chochlą porcje ciasta. Nie za dużo, żeby nie wypływało

Agusiowe smakołyki