ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:391/571)

Ekspesowe bułeczki bez wyrastania 196

następnie  3 min/ Interwał ]   Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą. Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Źródło - klik

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka walentynkowe. 171

Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało

Agusiowe smakołyki
Makowe babeczki z kremem pomarańczowym 176

Powoli zaczynam myśleć o świątecznych wypiekach i z tej racji będę miała dla Was kilka propozycji. Dziś pierwsza z nich - babeczki z typowo świątecznymi składnikami tj. makiem i pomarańczami. Mówcie co chcecie ale mi się zapach pomarańczy i mandarynek zawsze kojarzy z Bożym Narodzeniem. Babeczki są nie tylko smaczne ale dodatkowo mogą stanowić ozdobę świątecznego stołu, jeśli je pięknie(...)sztuk): 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka mleka (lub wody gazowanej) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich składniki mokre i całość dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki (do ok 3/4 ich wysokości). Pieczemy  przez

Cynamonowe szczęście
Placki kokosowe z porzeczkami 193

brązowego cukru 220 ml jogurtu bez laktozy 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści owoców czarnej porzeczki 2 łyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki razowe na zakwasie 124

potrzebne są: 300g razowej mąki pszennej (typ 2000), 300g maki pszennej (typ 650), 170g zakwasu, 250g mleka, 100g oleju, 2 jajka, opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania bułeczek razowych na zakwasie. Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki - przepis podstawowy 174

sztuk): 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 300 g maki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki oleju, szczypta soli. Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym i łyżką wazową wylewam pierwszą porcję. Gdy brzegi ciasta zaczynają już delikatnie odstawać od patelni przewracam naleśnik na drugą

Gotuj Się Kto Może
Hamanki - rogaliki 182

marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży

O kuchni z uczuciem
KAKAOWO TWAROGOWE MUFFINY 157

płaskie łyżki mąki Składniki na część kakaową:  200g maki pszennej 150g cukru 30g kakao 2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Ponadto: owoce do dekoracji Masa serowa: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, całość zblendować na gładką, jednolitą masę.  Ciasto kakaowe: Cukier, wodę i olej wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać

Słodki Zakątek
Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem 185

dałam 2% 70 g maki ryżowej 60 g maki kukurydzianej  1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je razem z mlekiem i olejem. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne.  2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje

kruche babeczki
Drożdżówki z borówkami 193

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Muffinki z cukinią i makiem 194

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką. Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu

Ala piecze i gotuje
Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny 149

Pełne smaku oraz aromatu gałki muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół

wysmienity
Kluski leniwe 150

smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno pianę. Mąkę, jajka, twaróg i żółtka umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pianę, łączymy z ciastem. Odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy

Pobite gary Barbary
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 237

pomidorowym pesto 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 g maki orkiszowej chlebowej łyżeczka soli łyżka cukru 220 g ciepłej wody 40 g oleju 30 g świeżych drożdży jajko, rozbełtane do posmarowania pesto pomidorowego wg tego przepisu Wszystkie składniki prócz jajka i pesto wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 185

zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia. Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 2016-04-15 00:38:23 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)wrong? Składniki 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę. Z ciasta

Słodkie okruszki
Bagietki pszenne 209

spokój będę miał.       600 g maki pszennej typ 650 360 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych) Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Torcik borówkowo-porzeczkowy 140

Delikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0

Bajeczna Kuchnia
Ricotta scones. 173

kciuki :D  Przepis: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 10g zimnego masła 50g ricotty  łyzka mleka  szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć z zimnym masłem.  Dodać ricottę, łyżkę mleka i dokładnie zagnieść ciasto. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części

More food, love and dreams
Słodka rozkosz-kajmak i ananas-pycha!! 237

ciasto to wymyśliłam sama,i okazało się strzałem w 10 -jest pyszne,masa jest lekka jak chmurka,do tego błogo słodka masa kajmakowa-prawdziwa rozkosz dla podniebienia SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: puszka masy kajmakowej,puszka ananasów krem waniliowy dr oetker

Swojskie jedzonko
Kukurydziane scones. 183

kruche,delikatne, pyszne ^^ Przepis: 45g mąki kukurydzianej  15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia maliny Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć z zimnym masłem.  Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Przeciąć na pół, powtykać kilka malutkich malin, ponownie delikatnie

More food, love and dreams
Bułeczki śniadaniowe-ekspresowe 147

dodajemy sól.Smarujemy dłonie olejem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut  w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z  piekarnika,przykrywamy je ściereczką. Przed upieczeniem możemy je również posypać ziarnami sezamu lub makiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Chleb razowy 146

bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę

Smakowite Dania
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors 169

czarnuszki 1 łyżeczka soli szczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce

Magiczna kuchnia Darii
Chlebek Pita 207

maki pszennej  2 łyżeczki suchych drożdży  przygotowanie Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąką wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę  z drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę

Stare Gary
Najlepsze knedle z truskawkami 180

gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac  troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle musimy zrobic za "jednym zamachem".Gdy odlozymy to na pozniej ,ciasto nam zacznie sie rozplywac. Z ciasta uformowac walek i odcinac kawalki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baranek orzechowy 178

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek

Ala piecze i gotuje
Pączki ziemniaczane 340

prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland ,   Siała baba mak ,  Europlant  i   Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez  Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę od kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami(...)mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami), delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem. Wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje

królestwo garów
Ciasteczka piaskowe dla diabetyków 164

jest również bez cukru. Ciasteczka szybko znikają co jest ich jedyną wadą. Idealne do zabrania ze sobą wszędzie w pojemniczki. Cieszą oko i podniebienie. Składniki 500 g maki pszennej tortowej 250 g masła 1/3 kostki smalcu 5 żółtek 25 g drożdży opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany twarda marmolada bez cukru opcjonalnie cukier puder Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej(...)Żółtka utrzyj z drożdżami, mnie pomógł w tym mikser z jedną trzepaczką i duży kubek. Mąkę i masło wraz ze smalcem posiekać i dodać żółtka z drożdżami. Zagnieść kulę ciasta. Jeśli jest za twarde wspomóc się śmietaną. U mnie nie było takiej potrzeby. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować część ciasta. Nagrzać piekarnik

Z Kuchni Do Kuchni
Bułacz cynamonowy z borówkami 90

drożdżówki z truskawkami, ale po wyrobieniu ciasta, robienie kruszonki i myśl o formowaniu małych drożdżówek kompletnie mnie przerosły. Do głowy przyszedł pewien pomysł - dodać trochę cynamonu i orzechów, wylać ciasto do foremki, posypać borówkami i mieć nadzieję, że wyjdzie z tego coś w miarę jadalnego. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, a bułacz stal się jedną z ulubionych śniadaniowych pozycji na naszym(...)ochoty i siły spędzać przy tym zbyt wiele czasu. Aktywny czas potrzebny do przygotowania bułacza to zaledwie 10 minut! Składniki (na bułacz dla 2 osób): - 1 i 1/4 szklanki maki - 100 ml mleka - 1 jajko - pół saszetki (3.5 g) suchych drożdży - łyżka masła - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta soli - łyżka startych na drobno orzechów włoskich

Roślinożerni urlopowicze
Drożdżówki z serem i porzeczkami 195

pachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :)    Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować. Składniki na 16sztuk: -500g maki pszennej typ550 -200g cukru -50g świeżych drożdży -50g roztopionego masła -200ml mleka 3.5% -2 jajka masa serowa: -600g białego sera -1żółtko (białko do posmarowania(...)50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia. Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem. Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto

Wypieki Rene
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 384

wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :)  Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 stopni C  przez około  20 - 22 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
zapiekanka z pomidorami 130

składniki: 500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca) 700 g ziemniaków 200 g kiełbasy 2 cebule 100 g sera żółtego 250 ml mleka 2 jaka

Domowy Smak Jedzenia