pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny
Magiczne Życie Martypierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem 3 szkl. mleka 5 czubatych łyżek
coolinarnastrefa.blogspot.comprostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowanie...to proste !mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko dżem z dzikiej róży Łowicz (lub inne dodatki) Do miski przesiewamy mąkę z solą. Na środku robimy dołeczek. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżeczki(...)miejsce na około 10 minut. Olej delikatnie podgrzewamy. Łączymy z jogurtem. Dodajemy do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli
Smaki Na Talerzubądź mąki żytniej typ 720) 57 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 II „NAMACZANKA” 65 g słonecznika łuskanego/pestek dyni/innych ulubionych ziaren 7 g maku (opcjonalnie) 165 g wody 26 g miodu FAZA 3 „GAROWANIE” (DZIEŃ 2: najwygodniej zacząć ok. 16-19, po ok. 10-12h) 1 zaczyn z Fazy 2 („kwas(...)FAZA 2: Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY” 3 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach). 4 Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. II „NAMACZANKA” 5 Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści. Odstaw. FAZA 3: „GAROWANIE” 6 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych
A to pestkakruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady białej KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki maki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół. Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/krajank… Joanna Seta
https:KKuchniaMniamwaniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić
Miód i pieprzsprawdzi się również zimą. Ciasto powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie im smakować. No i smakowało - bardzo smakowało! Zniknęło, jako pierwsze:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku(...)żelatyny ptasie mleczko: 400 ml mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem z makiem delikatnie wmieszać do jajek. Biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, podgrzać
6nieboMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto(...)Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam! <3!" Składniki : 200 g masła 200 g czekolady 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki maki łyżeczka proszku 50 g połamanej czekolady Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy
Słodkie Przyjemnościtemu - zawiera sporo oleju palmowego, więc jest nieetyczna. Niestety wspomniany olej jest niemal niemożliwy do uniknięcia, bo jest w składzie ogromnej ilości produktów domowych - od czekolady przez herbatniki, po ciasta i lody. Dlatego bardzo mnie cieszy, i mam nadzieję, że potrwa długo, ostatni supermarketowy trend z liniami oznaczanymi 'nie zawiera oleju palmowego'. Trzeba tylko sprawdzać dokładnie, czego też w miejsce(...)maki opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami. Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce. Powinna powstać gładka masa. Wmieszaj makę. Rozdziel równomiernie pomiędzy papilotki i posyp orzechami, jeśli używasz. Piecz przez około 10 minut - wetknięty w środek patyczek powinien być wciaż lekko mokrawy i oblepiony czekoladowym ciastem. Zajadaj
Lejdi of the housechrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru(...)budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany
Podróż w kulinariaczasu i energii. Ciasto robi się rzeczywiście super szybko, ale tak naprawdę newiele szybciej, niż ręcznie. No i niestety zostajemy z gór ą małych, plastikowych części do umycia... Przepis z bloga The ordinary cook . Składniki: (mnie wyszedł spokojnie tuzin piekarza, czyli 13 sztuk wykrawanych foremka o średnicy 6cm) 300g mąki (lub 300g maki z proszkiem(...)całość zacznie przypominać bułkę tart ą. W osobnej misce wymieszaj mleko, jogurt i jajko. Wlej do malaksera, dosyp kandyzowan ą skórkę i pulsuj kilka razy, aż powstanie ciasto. Ręcznie: Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do sporej miski. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż mieszanka zacznie wygl ą dać, jak bułka tarta. Wlej jajko, roztrzepane
Lejdi of the houseuzyskać bardzo fajny smak ciasta. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję i na pewno zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 2 śnieżki 1 margaryna 250 gram puszka masy kajmakowej 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki 1 galaretka brzoskwiniowa 100 gram wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej(...)kajmakowa miksujemy wraz z 150 gramami margaryny. 400 ml zimnego mleka miksujemy z 2 śnieżkami. Gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Na spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy na nie kokosowa masę. Na masę wykładamy 2 warstwę krakersów i masę kajmakowa. Na masę kajmakowa wykładamy
Blog kulinarny S9.PLczymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem raz na raz zjedzone. Składniki(...)masła, 25 g świeżych drożdży, 150 g cukru pudru, 100 g drobnych wiórek kokosowych, ½ płaskiej łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru smak migdałowy (15 g), 600 g maki extra wypieki typ. 550, ponadto: cukier puder do oprószenia, mąka do podsypania. Przygotowanie: Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny : podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm. Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mleko
Moniki Smakołykibardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe(...)niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję
SprawdzonaKuchnia.pl