ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:383/571)

Lukier niejedno ma imię 245

pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej(...)gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety

Pyry na Gaz
Chałka orkiszowa 155

godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim z wałków zaplatamy warkocz. Oba końce warkocza zawijamy pod spód. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać ziarnami, makiem lub kruszonką przygotowaną z ok. 50 g masła

Kucharzyca
Gofry bananowe 225

GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego

kolorowotorcikowo
Miękkie ciasteczka z kropelkami czekoladowymi, w jednej misce mieszane... 233

łyżka goracej wody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliiowego 1 1/2 szklanki maki szczypta soli 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (u mnie - 48% kakao) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lub silikonowa mata. W dużej misce Ubij mikserem wszystkie składniki, oprócz czekolady.  Wmieszaj czekoladę do gładkiego ciasta. Nabieraj łyżka porcje i układaj na przygotowanej blaszce.  Piecz około

Lejdi of the house
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 175

szklanki rodzynek  3 łyżki suchego maku  1/3 łyżeczki cynamonu  1/3 łyżeczki kardamonu  2 łyżki syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy

Moja Mama Gotuje
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 133

Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Muffiny podwójnie kokosowe... 151

bardzo delikatnie! Nie może być goracy! W średniej misce wymieszaj obie maki, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko zamieszaj - tylko do połaczenia składników. ( Moje ciasto wydawało się za gęste - dodałam jeszcze niwielki chlust mleka. Podejrzewam

Lejdi of the house
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 176

szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast

Domowe Torty
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 197

przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, najlepiej ekologicznej (u mnie

Roślinna - blog wegański
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 198

łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 165

łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch

To co kocham
Pleśniak 223

waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy

Szczęśliwa kuchnia
Wytrawne drożdżówki 246

pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej

Codziennik Kuchenny
Bułeczki maślane z krówką 313

Składniki: ½ torebki suszonych drożdży ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 25 dag maki 2 żółtka jaja ¼ kostki masła 1 cukier waniliowy masa krówkową migdały do dekoracji Wykonanie: Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukry i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 210

kiepskiej jakości.  Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.  *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia