ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:392/571)

Krótka wielkanocna przypominajka 185

Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym(...)rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 169

szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie zachwyceni. Składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x 35 cm: miarą jest kubek o pojemności 250 ml 2 kubki maki pszennej 1 kubek(...)dwie części. Dla ułatwienia sobie pracy możesz od razu jedną połową wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masz ochotę i chcesz aby było perfekcyjnie to rozwałkuj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą w włóż na 15-30 minut do lodówki (lub całą blachę i jedną połówkę zawiniętą w folię). W międzyczasie zetrzyj jabłka (mogą być ze skórką

greenscarf
MAKOWIEC ŚNIEŻNY 214

idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu. Biszkopt ( 20x30cm blacha)   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.   Masa makowa: 25 dag maku 10 dag cukru  3 białka(...)gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce. Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 130

Jest tak pyszna i piękna sama w sobie, że naprawdę ciężko jej się oprzeć. Pyszny, puszysty biszkopt, krem z marakui i krem kokosowy z mleka kokosowego tworzą niebiańskie ciasto, które rozpływa się w ustach. Pulpa z marakui jakiej również użyłam zawierała pestki i wiecie co? Te pestki marakui są tak fajne, tak ciekawe podczas gryzienia, że ma się wrażenie(...)cały smak owocu został w nich zawarty.  Składniki do rolady z kremem kokosowym i marakują: Biszkopt: 4 jaja 75 g cukru 75 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część), u mnie mleko kokosowe Koala 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Warstwa z marakują: 1 puszka

MamaOskarka
Lukier niejedno ma imię 220

pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej(...)gotowany z maka ziemniaczaną Składniki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 1,5 łyżki stopionego masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej aromatu wg uznania Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety

Pyry na Gaz
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 277

Ryba w pikantnym sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych lub najczęściej zamawianych potraw rybnych w zachodniej Europie. Zaznaczam: "jedną z" Kawałki ryby usmażone wcześniej w cieście kukurydzianym i wymieszane potem z gotowym sosem słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami podaje się do białego ryżu. Uwielbiam tą rybę. Zawsze mi żal gdy wyławiam na talerzu ostatni kawałek rybki ... a chciałoby(...)ciasto się "zetnie" a opadający kawałek nie przyklei się automatycznie od dna. Smażyć jednorazowo tyle kawałków by garnek nie był przepełniony na powierzchni. Ryba smaży się stosunkowo szybko. Wystarczy, że ciasto będzie lekko złoto- brązowe. Wyławiać kawałki ryby łyżką cedzakową na arkusz papieru by osączyć z nadmiaru tłuszczu Rozgrzać na woku lub dużej patelni olej i wrzucić na niego imbir

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chałka orkiszowa 129

godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim z wałków zaplatamy warkocz. Oba końce warkocza zawijamy pod spód. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać ziarnami, makiem lub kruszonką przygotowaną z ok. 50 g masła

Kucharzyca
Gofry bananowe 200

GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego

kolorowotorcikowo
Miękkie ciasteczka z kropelkami czekoladowymi, w jednej misce mieszane... 207

łyżka goracej wody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliiowego 1 1/2 szklanki maki szczypta soli 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (u mnie - 48% kakao) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, lub silikonowa mata. W dużej misce Ubij mikserem wszystkie składniki, oprócz czekolady.  Wmieszaj czekoladę do gładkiego ciasta. Nabieraj łyżka porcje i układaj na przygotowanej blaszce.  Piecz około

Lejdi of the house
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 147

szklanki rodzynek  3 łyżki suchego maku  1/3 łyżeczki cynamonu  1/3 łyżeczki kardamonu  2 łyżki syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy

Moja Mama Gotuje
Karpatka - łatwe ciasto dla początkujacych 597

domowych zapasach. A ciasto parzone z Której robi sie Karpatkę zawsze wychodzi. Można zamaist budyniu wykorzystać gotowy krem do Karpatki z torebki. Będzie mniej "lejący", bardziej galaretkowaty. Takie ciasto to szybka alternatywa na coś słodkiego. Ważne aby krem z robić z dużego budyniu familijnego bo inaczej będzie go za mało, lub z dwóch mniejszych. I ważna wskazówka: mleka do budyniu(...)opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje. SKŁADNIKI: 125 g masła śmietankowego 250 ml wody 250 g maki pszennej 5 jajek 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki 700 ml mleka (na budyń rodzinny) lub tyle ile wskazane jest na kremie 3-4 łyżki cukru

Sztuka gotowania w/g Samiry
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 109

Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Muffiny podwójnie kokosowe... 129

bardzo delikatnie! Nie może być goracy! W średniej misce wymieszaj obie maki, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko zamieszaj - tylko do połaczenia składników. ( Moje ciasto wydawało się za gęste - dodałam jeszcze niwielki chlust mleka. Podejrzewam

Lejdi of the house
CHAŁKA PO ŻYDOWSKU 166

szkl.mąki 3 jajka żółtko 1 łyżka soli 1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka ,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 149

szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast

Domowe Torty