ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:401/571)

zapiekanka z pomidorami 123

składniki: 500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca) 700 g ziemniaków 200 g kiełbasy 2 cebule 100 g sera żółtego 250 ml mleka 2 jaka

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki maślane 99

cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około

kruche babeczki
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 167

cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko(...)brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami / Quick Apple Nut Bread 101

pokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C. Kilka dni temu otrzymałam kolejną niespodziankę - już drugą paczkę pyszności od firmy Radix . Tym razem będę testować: bezglutenowe musli, mak niebieski, mąkę migdałową, orzechy laskowe, chrupiące zboża preparowane, suszone gruszki

Lekcje w kuchni
Bardzo puszyste pancakes na maślance 179

jogurt (np. jak u mnie marcepanowy jogurt z makiem) i odrobina domowej konfitury.   Te pancakes szykujemy tak samo jak muffinki – mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą, suche składniki dokładnie razem przesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem, dodając zawartość ‘mokrej miski’ do suchej. Jak przy pieczeniu prawie wszystkich ciast tak i w wypadku tych pancakes dobrze byłoby, gdyby

Karo in the Kitchen
Maślane ciasteczka z czekoladą 197

szkl cukru 1 jajko 2 i 1/2 szkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady  Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść

Motylkowa Kuchnia
Babeczki makowe 148

szczypta soli Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, cukry, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy i odkładamy. Masło rozpuszczamy, studzimy i przelewamy do miski. Do masła wlewamy sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, jogurt, wanilię oraz jajka.  Mieszamy dokładnie. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut

Zainspirowana w kuchni
MASA MAKOWA Z BAKALIAMI 159

przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich.  Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie.  Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła

Zrób to smacznie
Cebularze 192

smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość

Bajeczna Kuchnia
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 142

pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
Chleb pszenny na zakwasie 159

Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Delicious Titbits
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 184

łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodkie środy - Walentynkowe maślane serduszka 154

każdą okazję... Walentynkowe maślane serduszka SKŁADNIKI: 600 g maki pszennej 300 g masła 180 g cukru pudru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Obwarzanki jak Krakowskie 133

drożdży  3 łyżki masła łyżeczka cukru łyżeczka soli mak, sól, sezam, zioła do posypania Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Krakowskie smaki Ani