Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki
Tradycyjna Kuchniaburgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo
Na słodko lub wytrawnielśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat
Słodkie Przyjemnościmaki pszennej 2 lyzki zakwasu zytniego 50 g maki zytniej(u mnie razowa) 2 g swiezych drozdzy 300 ml wody 1,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko do polaczenia skladnikow.Miske przykryc folia spozywcza i pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki ( typ 550)+do podsypania 1 plaska lyzeczka soli 1 zoltko 175 ml cieplego mleka 1 1/2 lyzki drobnego cukru 1 czubata lyzeczka suchych drozdzy 5 lyzek maku 2 lyzki oleju Do posmarowania:1 zoltko+1 lyzka mleka(...)Make z sola przesiac do misy robota.Wymieszac z drozdzami i cukrem.Dodac mleko z olejem i zagniesc ciasto.Dodac make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blaszek. W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca. Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji rzadkiego kisielu. Po 40 minutach
Maminek kulinarnyziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto
Salonik smakówsię, że nie dodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzenielyzka cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 280g maki pszennej wykonanie: Drozdze rozpuszczamy w polowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Reszte mleka mieszamy z 30g masla, jajkiem i cukrem. Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej rozpuszczone drozdze i reszte skladnikow. Zagniatamy do chwili jak powstanie gladkie i elastyczne ciasto. Wkladamy do miski wysmarowanej maslem i odstawiamy
Przysmaki KarolkiUwielbiam piec babeczki, szybko mieszam mokre składniki dosypuję suche, bez miksera, bez hałasu... Świetny pomysł na słodkie niedzielne śniadanie, wszyscy jeszcze śpią a ja mieszam ciasto i czekam aż zapach szarlotki wyciągnie moje śpiochy z łóżek. Do tego serwuję duży kubek kakao i cieszę się ze szczęścia moich dzieci, kiedy jedzą SŁODYCZE NA ŚNIADANIE... ...ich nieświadomość ... i moja(...)tych ich słodkości. Gdy macie więcej czasu warto zrobić różyczki z jabłek, ale można też wcisnąć w babeczkę po plasterku surowego jabłka skropionego sokiem z cytryny. Babeczki szklanka maki pełnoziarnistej 2,5 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżki cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy z oliwek
Upiecz sobie babeczkępierniczki wzięłam z fanpage firmy Kamis https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 140 g masła, 1 jajko, 400 g maki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do pierników (lub więcej co kto lubi). Przygotowanie: Miód, cukry biały i brązowy oraz masło włożyć do garnka , podgrzać, aby się wszystko połączyło. Należy(...)dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i wymieszać. Następnie wlać w to przygotowaną masę i wymieszać łyżką. Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść delikatnie ciasto, rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier
Państwo Wojtczuk gotującukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać(...)temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA
Dziś Ja gotujecukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać(...)temp 180* około 20min MASA nr 1 SKŁADNIKI: 3-4 żółtka 3-4 łyżki cukru 1 szkl mleka 25 dag masła 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 łyżka maki ziemniaczanej WYKONANIE: W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka(z cukrem). zagotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA
Dziś Ja gotuje