ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:413/571)

Mini bagietki pełnoziarniste 116

łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub maku do posypania Instrukcja Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką (mleko z masłem mają być lekko ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk

Przepisy na widelcu
Bezglutenowe bułeczki z makiem 173

łupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 10g maku (ok. 2 łyżek) 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję jogurt. Mieszam dokładnie. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 8 kulek

Saganek
Chleb ... 136

łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę. Wyrobione ciasto

chleba naszego
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 211

minut do wyrośnięcia.  4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.  Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
O sile przyzwyczajeń. I shortbread migdałowy... 131

drobnego cukru do wypieków 180g maki 60g mielonych migdałów Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - silikonowa może zostać 'goła', inne dobrze jest wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj makę i cukier. Dodaj masło/margarynę i rozetrzyj palcami, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tarta.  Wsyp migdały i zagnieć ciasto. Wyklej ciastem przygotowana foremkę i piecz przez

Lejdi of the house
Wysokobłonnikowy jabłecznik 170

łyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier puder. Następnie dodajemy masło, olej jajka, cynamon i esencję waniliową i wszystko razem ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą wykładamy równomiernie do natłuszczonej

wysmienity
jagodowa zupa mojej babci 151

lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 121

lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby

Miód i pieprz
Dietetyczne pizzerinki 157

otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce

e-PrzepisyKulinarne
Maślane ciasteczka widelcowe 431

składników i zagnieść ciasto. 2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Ciasteczka są najsmaczniejsze kiedy są lekko rumiane, nie brązowe!. Do ciasteczek można dodać mak lub kokos. Zainspirowana przepisem Emilii z blogu

Apetyczna babeczka
Kopytkowe placuszki 374

ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części

Krakowskie smaki Ani
Crumble jeżynowo-jabłkowe 156

soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie sie tu sprawdza. Skladniki na 4 male naczynka-4 porcje 100g maki 50 g cukru 50 g masla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane ciasteczka z musli 167

podrzucę przepis na szybkie, wręcz ekspresowe ciastka z musli, które można zrobić nawet jak się ma...gorączkę jak ja. Super do kawy i do podgryzania, w domu lub na wynos. Mają zwartą strukturę, nie kruszą się. Składniki -125 g miękkiego masła -150 g cukru -1 jajko -pół łyżeczki aromatu waniliowego -175 g maki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebki z rozmarynem 152

Wykonanie: Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania. Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem

Kulinarne przygody Gatity
Zielony chleb cukiniowy 233

okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia

Grunt to przepis!