ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:422/571)

Wegańskie chocolate chip cookies - bez szalonych składników! 187

maki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki brazowego cukru 1/3 szklanki groszków czekoladowych (z ciemnej czekolady dla wersji kompletnie wegańskiej) 2 łyżki oleju 2 łyżki ulubionego mleka + ewentualnie 1-2 dodatkowe łyżki (u mnie -2) 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego W sporej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj składniki mokre i wymieszaj wszystko na ciasto

Lejdi of the house
Sernik gotowany 177

ciasto na blachę i upiec ( najlepiej dzień wcześniej ) Jeżeli macie swój wypróbowany sposób na biszkopt to upieczcie go wg.swojego przepisu . Masa serowa : W dużym garnku utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zmielony wcześniej (dwukrotnie )ser cały czas ucierając. Zagotować masę na małym ogniu nie przerywając mieszania Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami maki ziemniaczanej

Kulinarne przemyslenia
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 501

ciasto (w razie potrzeby podsyp mąką) i podziel na 3 części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem

Walijskie Pichcenie
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 180

maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto

Ciastka - domowe słodkości
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną 168

maki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia brzoskwinie z puszki banany śmietanka 30% czekolada do posypania Sposób przyrządzenia : mąkę przesiewamy z solą do miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe

zobacz ich smak
Drożdżówki owocowe 213

lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki  1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1,5 szkl. mleka 5 jajek + 1 jajko do smarowania 1 łyżka cukru wanilinowego 3/4 kostki masła szczypta soli  Ponadto :    lukier(...)łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki.    kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru.   owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki  - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka

Garnkowe fanaberie
Babeczki cytrynowe 268

maki pszennej 550 1/4 szklanki miodu 1 duże jajko 1 białko 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1/8 łyżeczki soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki świeżego soku z cytryny Spód Łączymy wszystkie rodzaje mąki z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto

Powiedz dietom nie
Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną 337

maki tortowej 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki mleka 170g miękkiego masła 50g suszonej żurawiny 15g jagód goji 40g posiekanych orzechów (dowolnych) Sposób przygotowania Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy

Pyry na Gaz
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 268

udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego(...)rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.   W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa.  A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Składniki: Ciasto drożdżowe: 5 szklanek mąki 1/3 szklanka

Moje pyszne gotowanie
Gofry 206

szklanki maki  2 szklanki mleka  2 jajka 6 lyzek oleju  2 lyzeczki proszku do pieczenia  2 lyzeczki cukru pudru  szczypta soli  dzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek  Ubijamy bialka na sztywna piane  Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder(...)olej i mleko  Wszystko razem miksujemy  Do ciasta dodajemy bialka i mieszamy delikatnie lyzka  Gofry pieczemy w gofrownicy ok 3 min  Upieczone gofry przystrajamy dzemem, owocami, cukrem jak kto lubi  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Muffiny podwojnie czekoladowe z malinami 195

maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladnki mokre: 1/4 szklanki stopionego masla 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej 1/2 szklanki malin wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W jednej misce mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Przelewamy mokre skladniki do suchych. Dorzucamy posiekana czekolade i maliny. Mieszamy tylko tyle by sie polaczyly skladniki. Ciasto przekladamy

Przysmaki Karolki
CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 201

ciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak! Czekoladowy biszkopt z musem truskawkowym i mocno czekoladową masą, a do tego truskawki i polewa z mlecznej czekolady.  Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, gdyż smaki się równoważą - słodkiego biszkoptu czekoladowego z lekko kwaśnym musem truskawkowym i wytrawną masą z gorzkiej czekolady, a całość dopełnia słodka polewa czekoladowa(...)Mmmm....Genialny smak! Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować, bo truskawki już niebawem pojawią się na rynku 😉 Składniki: Biszkopt: 1 szklanka maki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 50 g czekolady gorzkiej szczypta soli Mus truskawkowy: 500 g truskawek 3-4 łyżeczki żelatyny ewentualnie

Kuchnia MagdaLeny
Keto szarlotka (Paleo, LowCarb) 253

pleśnienia. Różne oblicza szarlotki Wracając do keto szarlotki . Tak, jak wspominałam – dzisiaj występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym . Miała być rolada , ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu. Co do wykończenia, ja postawiłam na zwykły puder z eryrtytolu i cynamon. Alternatywnie można(...)przypadku kostki rabarbarowej . Keto szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka Hit wszelkich jesiennych wypieków, czyli ciasto z jabłkami. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej, a więc keto szarlotka! Pyszna, pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepszy jesienny podwieczorek! Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska , Wege Keyword biszkopt , ciasto z owocami , owoce , szarlotka Porcje 9 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania

Modern Cave Girl
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 129

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą , malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
Mieszaniec owocowy na kefirze 188

Cos lekkiego i gotowego w 5 minut;))) Dla leniwych:) Składniki; 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier

Anioły w kuchni
Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 171

skrobi z tapioki/kukurydzianej -30g gorzkiego kakao -5 łyżek ksylitolu Masa kokosowo-makowa -1 puszka mleka kokosowego -200 ml napoju roślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka) -5 łyżek maku niemielonego -ksylitol (ok 5 łyżek) -2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody(...)ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy

Candy Pandas
Bułeczki pszenno- żytnie 192

maki pszennej 60 drożdży 300 ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarnuszka do posypania odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól i mieszamy. W osobnej misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i dajemy olej. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut Dodajemy zaczyn do mąk z solą. Wyrabiamy ciasto

Latosiowydom
Chleb pszenny wieloziarnisty 222

maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto

chleba naszego
Konkurs Mikołajkowy i wyniki! 226

ciasto czekoladowe z cukinią nie może smakować dobrze. Ale przyszedł taki dzień, kiedy obudziłam się i wiedziałam, że jak nie zjem czegoś słodkiego to będę zabijać po kolei wszystkich. Westchnęłam i poszłam kupić te nieszczęsne cukinie. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w kuchni pięknie zapachniało. Okazało się, ze zamiana masła na olej kokosowy to genialny pomysł! Malo tego, zwykła maka

Be Fit Be Strong
Chleb z pesto bazyliowym 204

maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto

Pyry na Gaz
Ziołowe bułeczki na zakwasie z ziarnami 221

maki pszennej 150 gram aktywnego zakwasu 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 4 łyżki prażonych ziaren Ziołowo Mi Ziarenkowo 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Dodatkowo: 1 jajko Prażone ziarna do posypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto

Bajeczna Kuchnia
Płaski chlebek 219

maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek jak ktoś nie ma może być olej - duża łyżka soli - duża łyżka cukru Dodatki - ketchup ,ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik ,kminek , bazylia ,salami itp Mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże ,dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto

Wypieki Rene
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 177

maki pszennej łyżka mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta

Słodkie Przyjemności
Ciastka z białek 330

przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej  - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej  - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli(...)wsypujemy cały cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki tartej.  2. Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę

Gotuj Z Muzyką
Placki z cukinii 242

Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie:       Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły

Aga w kuchni