ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:430/571)

Bułeczki pszenno-żytnie z babką płesznik 117

tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy i palmitynowy. Są one również źródłem aukubiny, którą wyróżniają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Co nam trzeba? 400 mąki żytniej 200 maki pszennej 60 drożdży 300 ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli babka płesznik odrobina masła lub oleju kokosowego Robimy! Mąki wsypujemy do miski, sól(...)kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i dajemy olej. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut Dodajemy zaczyn do mąk z solą i dorzucamy czubatą łyżkę nasion babki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum pół godziny- do godziny. Z ciasta, które nam wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem

Latosiowydom
Bananowy bochenek śniadaniowy... 153

keksówki = 2 mniejsze bochenki) 3 duże banany, bardzo dojrzałe 2 jajka 100g daktyli, wypestkowanych i posiekanych 3 czubate łyżki dobrego greckiego jogurtu 50g wiórków kokosowych 2 łyżki chia 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka mixed spice 2-3 łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybrane foremki - wyłóż papierem do pieczenia. W dużej(...)jednym jajku, ubijajac masę dokładnie widelcem po każdym dodatku. Wmieszaj daktyle, kokos, jogurt i nasionka chia.  Wsyp makę, sodę i mixed spice i szybko wymieszaj na gładkie ciasto. Dolej 2 łyżki mleka, jeśli masa wydaje się za gęsta i ewentualnie jeszcze jedna łyżkę, jeśli to nie pomoże. Przelej ciasto do przygotowanej foremki/foremek i piecz około 50-60 minut

Lejdi of the house
Oponki serowe. 135

zostało na dziś, ale to już nie to samo.  Najlepsze są od razu po wystudzeniu. Z tej porcji zrobiłam 25 oponek. Składniki: 250 g. sera twarogowego 2,5 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1 mała śmietana gęsta - 200 g. (u mnie 18 %) 3 żółtka Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie(...)składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę.  Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć

Agusiowe smakołyki
Foccacia z pomidorami krok po kroku włoski przepis 151

Włosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne foccacie. Ja użyłam maki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese. Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków 15 gram świeżych drożdży(...)ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli rozmaryn pomidorki  Z podanych składników zagnieć ciasto ok 10 minut. Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąka.  Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam

AZgotuj!
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 174

Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli(...)minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami 153

niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami Author: www.cookingforemily.pl Serves: 3 Ingredients Kluski; opakowanie ricotty 250 g 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach) ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania) 1 jajko sól, pieprz SOS pęczek szparagów, 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe) 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny kilkanaście małych(...)smaku parmezan do posypania Instructions Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski

Cooking for Emily
Kruche ciasteczka cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 169

chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka.  Kruche, cynamonowe i mocno ocukrzone :)  Kruche ciasteczka cynamonowe 150 g maki pszennej pół łyżeczki cynamonu 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy(...)cynamonem. Zagniatamy z jogurtem. Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy ostrym nożem na pół centymetrowe plasterki. Układamy na blasze, smarujemy rozmąconym białkiem i obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ok 8-10 minut. Studzimy na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 150

SKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąki bezglutenowej - 100 g mąki ryżowej - 50 g maki z orzechów arachidowych - 200 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 18 g drożdży świeżych - 50 g rozpuszczonego masła - laska wanilii lub esencja waniliowa - 2 jajka - gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz(...)pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 236

kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę(...)niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym, wymieszać. Odstawić. Z mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć. Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę. W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso

Gotowanie jest łatwe
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 195

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła      Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto

Rozpustne gotowanie
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 252

szarlotka nie jest wymagająca i  czasochłonna, a smakuje pysznie. Łakomczuchom i lubiącym karmić innych polecam dalszą lekturę. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 słoik jabłek prażonych 3/4 galaretki cytrynowej szczypta cynamonu Przygotowanie: Twarde(...)wraz z mąką - na drobno. Dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia i jeszcze mieszamy za pomocą noża. Dodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta

Kuchnia po mojemu
Keks z mozzarellą i groszkiem 177

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego   świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks

Moniki Smakołyki
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 207

wymieszac przy pomocy miksera  z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow rozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane(...)pestki slonecznika i mase wystudzic mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacy poczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki tradycyjne 165

karnawałowych słodkości ciąg dalszy;).... Składniki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek  rumowy, olej do smażenia, róża na nadzienie, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę(...)mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego

Anioły w kuchni
Tarta czekoladowo wiśniowa 208

szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu greckiego 100 ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki kakao 1/2 budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego(...)rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia. Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam rękoma ale bardzo krótko. Ciasto przekładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Formę do tarty o wymiarach

wesoła kuchnia
Rogaliki z masą makową 204

Zrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich

Słodkie inspiracje
Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy 114

więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki(...)proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca. Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosły. Wkładamy

Bułka z Chlebem
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 259

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)polewy z czekolady mi brakowało, a miałam na nią chrapkę. Niestety nie miałam w domu, a kakaowej nie miałam ochoty robić - to nie to samo :) Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki cukru + 1-2 łyżeczki op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka

Anioszek w kuchni
Brownie czereśniowe (Jamie Oliver)... 128

kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci) 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni 200g drobnego cukru 55g kakao 75g maki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie(...)mikrofali. Wmieszaj do masy czereśnie. W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao, makę i proszek do pieczenia. Przesyp do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka w miseczce i wmieszaj do ciasta. Przelej do przygotowanej blaszki i piecz 15-20 minut - środek powinien być jeszcze nieco lepki. Zostaw do ostudzenia w blaszce i krój na porcje

Lejdi of the house
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 172

makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej. Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół! Ja jednak stawiam na wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc(...)sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 173

szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać(...)wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać jajka, sól i margarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe krążki do piwa – przekąska imprezowa 159

wręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie(...)zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego. Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie

Mieszam w Garnku
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 165

pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże powinny w tym czasie się spienić. Niech(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka owsiane migdałowe 157

niecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200  miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier(...)czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia

Smakołyki Asi
Pizza z patelni 182

smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska)  1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup(...)miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około

Di gotuje
Your Highness Poppy Seed 207

waniliowego  bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej miski, dodac cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym(...)make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Zajączek wielkanocny 122

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy(...)zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami

Bajeczna Kuchnia
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 151

bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram(...)godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy wyrastaniu ciasta,  ciasto umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym

Smaki Ewy
Naleśniki z farszem z maku i mascarpone 165

farszu potrzebujemy (starczy na 5-6 naleśników i ok 50 pierogów): – 2 filiżanki mielonego maku – 2 filiżanki mleka 3.2 % – 2 łyżeczki miodu – opakowanie mascarpone (500g) Mak umieścić w garnku, zalać mlekiem i całość delikatnie podgrzewać. Dodać miód i cały czas mieszając gotować dopóki masa nie będzie jednolita. Po tym czasie garnek zdejmujemy z kuchenki i studzimy(...)połączenia składników. Nie będę Wam podawać przepisu na naleśniki, bo każdy ma swój ulubiony, sprawdzony. Jednak powyższy farsz świetnie sprawdzi się jak nadzienie – umieszczamy je na środku a ciasto zwijamy w kopertę (wszystkie boki do środka, tak aby powstał kwadrat). Naleśnikowe paczuszki umieszczamy na rozgrzanej patelni i jeszcze raz całość podsmażamy. Podajemy gorące. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 245

Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :)  A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie) 30g drożdży 350 ml wody łyżeczka cukru łyżeczka soli pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego W ciepłej(...)drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy  wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego go nie zagniatałam, tylko wymieszałam łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do keksówki wysypanej mąką i odstawiamy ponownie

Czerwona Porzeczka
Drożdżowy chleb z dyni 198

czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree(...)łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki o wymiarach około 13x23 cm. [Ja miałam tylko

W poszukiwaniu inspiracji
Meduzy 305

składniki * 35 dag maki pszennej * 3 jajka * 2 czubate łyżki cukru * 2,5 dag masła * 3 łyżki słodkiej śmietany * szczypta soli * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) * cukier puder * owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa) * olej do smażenia sposób wykonania Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać(...)przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi. Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek

Mix smaku
Chleb z orzechami i rozmarynem 193

orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem   Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka(...)mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam

UgotujmyTo.pl